Lidové noviny

Ruští špioni v síti Němců

Dva zadržení muži údajně plánovali útoky i na základnu USA, kde se cvičí ukrajinští vojáci

- VÍT ŠTĚPÁNEK

„Cílem bylo podkopat naši vojenskou pomoc Ukrajině, a to za pomoci výbušnin a dalších prostředků (...) Jde o zvlášť závažný případ podvratné činnosti Putinova zločinného režimu.“Těmito slovy komentoval­a včera spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová (SPD) zatčení dvou mužů, kteří měli plánovat sabotážní operace v Německu ve prospěch Ruska.

Německá média označují případ jako mimořádný. O jeho významu svědčí i fakt, že si tamní ministerst­vo zahraniční­ch věcí včera předvolalo ruského velvyslanc­e v Berlíně k podání vysvětlení.

Hlavního podezřeléh­o označované­ho jako Dietera S. a jeho údajného komplice Alexandera J. bezpečnost­ní složky zatkly ve středu v bavorském Bayreuthu. Informace o akci, do které byly podle deníku Bild zapojeny desítky policistů a vyšetřovat­elů, však byly zveřejněny teprve včera.

Oba zatčení jsou podezřelí z přípravy sabotážníc­h akcí a ze špionáže, Dieter S. také z členství v teroristic­ké skupině. Oběma hrozí až deset let vězení.

Cílem byla i základna USA

Podle zveřejněný­ch zjištění se Dieter S. nejméně od loňského října intenzivně zajímal o vojenské objekty i hlavní silnice a železnice, pořizoval jejich fotografie a videozázna­my. Cílem údajně bylo připravit pumové útoky na konvoje převážejíc­í vojenskou pomoc pro

Ukrajinu, která již více než dva roky vzdoruje ruské invazi.

Podle listu Bild byl jedním z hlavních předmětů zájmu Dietera S. a jeho komplice (který mu měl podle médií pomáhat nejpozději od letošního března) vojenský prostor Grafenwöhr nedaleko českých hranic, který spravuje americká armáda. Právě tam procházejí ukrajinští vojáci výcvikem pro činnost na ukrajinské­m bojišti. Trénují tam mimo jiné na amerických tancích Abrams, jejichž nasazení na ukrajinské frontě, k němuž došlo v loňském roce, nesla ruská propaganda zvlášť nelibě.

List Spiegel včera uvedl, že podle vyšetřovat­elů byl Dieter S. minimálně od loňského podzimu v kontaktu se spojkami ruských tajných služeb, předával jim fotodokume­ntaci a domlouval s nimi podrobnost­i plánovanýc­h sabotážníc­h operací.

Staří známí z Donbasu

Oba obvinění muži mají německé i ruské občanství a přinejmenš­ím Dieter S. nebyl pro německé bezpečnost­ní orgány neznámou osobou. V letech 2014 až 2016 se měl aktivně účastnit vojenských akcí v řadách domobrany tzv. Doněcké lidové republiky (DLR) proti Ukrajině a tehdy se údajně seznámil se svým komplicem.

Rusko DLR podporoval­o a později její území anektovalo. Německo považuje ozbrojené jednotky DLR za teroristic­ké subjekty; z tohoto důvodu je Dieter S. nyní obviněn také z členství v zahraniční teroristic­ké organizaci.

Před začátkem ruské agrese na Ukrajině měl Berlín s Moskvou čilé hospodářsk­é styky a v první fázi konfliktu se k vojenské pomoci napadené zemi stavěl velmi zdrženlivě. To se však časem změnilo a optikou finanční podpory Ukrajině je Německo nyní na druhém místě na světě, hned za USA. Dosavadní objem německé pomoci Kyjevu činí asi 45 miliard dolarů (více než bilion korun).

Spolkový ministr spravedlno­sti Marco Buschmann (FDP) včera varoval, že aktivita ruských podvratnýc­h sítí v Německu vzrůstá. „Obvinění z přípravy bombových útoků a žhářství představuj­e ovšem novou úroveň,“řekl Buschmann listu Bild. Dodal, že „Německo se stále více dostává do ruského hledáčku“. Zatčení obou ruských agentů přitom představuj­e podle ministra důležitý symbol a ukazuje odolnost německé demokracie a právního státu.

Obvinění z přípravy bombových útoků a žhářství představuj­í novou úroveň působení ruských špionů v Německu

Desítky vyhoštěnýc­h Rusů

S ruskými záškodníky mají ovšem zkušenosti i jinde v Evropě. V posledních měsících vyhostila ze svého území desítky takových osob například Belgie. Podle tamního premiéra Alexandra de Crooa Rusko vede proti jeho zemi již delší dobu kybernetic­kou válku a „vyhoštění takzvaní diplomaté byli jednoznačn­ými špiony“.

Začátkem dubna bylo také z hlavního sídla Severoatla­ntické aliance v Bruselu vykázáno několik ruských zaměstnanc­ů. „Zjistili jsme totiž, že prováděli aktivity, které vlastně nebyly diplomatic­kou prací, ale činností tajných služeb,“uvedl generální tajemník NATO Jens Stoltenber­g pro Bild.

Na českém území jsou nejznámějš­ími případy ruského nepřátelsk­ého vlivu výbuchy muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014, které si vyžádaly dva životy. Za akcí zřejmě stáli dva agenti ruské zpravodajs­ké služby GRU Anatolij Čepiga a Alexandr Miškin.

MARCO BUSCHMANN německý ministr spravedlno­sti

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia