Lidové noviny

Co Ursula řekla Petrovi

- ISTVÁN LÉKO reportér LN

Postup české vlády ohledně výběru nového eurokomisa­ře je dosti zmatečný. Není to překvapivé, protože za celou historii členství v Evropské unii naše vlády výběrem této osoby nikdy neoslnily. Bohužel ani média nepochopil­a všechny otázky spojené s aktuálním hledáním vhodného kandidáta, zřejmě si myslí, že premiér Petr Fiala chce i tento problém – jako řadu jiných – vysedět a vymlčet. Tento příběh má dlouhou minulost, dramaticko­u současnost a nejasnou budoucnost. Zkusme shrnout, o co se hraje.

Evropská komise je orgán velmi významný, komisaři se dělí na silné, silnější a bezvýznamn­é. Problém budoucí Komise spočívá v tom, že její resorty a portfolia komisařů se mají změnit, což znamená, že vláda EU může vypadat úplně jinak a váha jejích ministrů může výrazně kolísat.

Ke změně ale patrně nedojde na pozici nejvyšší, přestože Ursulu von der Leyenovou v minulých letech potkaly velké nepříjemno­sti. Zavřeme-li nad těmito skandály oči, musíme uznat, že někdejší německá ministryně obrany je pro šéfku Komise přece jen vhodnějším řešením než sázka na sebelepšíh­o bývalého ministra menší členské země nebo na významnou europoslan­kyni ještě menšího státu.

I tyto otázky jistě řešila Ursula von der Leyenová při středečním setkání s Petrem Fialou v Bruselu. Dá se předpoklád­at, že po tomto jednání mezi čtyřma očima český premiér už konečně ví, jaké portfolio v Komisi může jeho země dostat, a že vláda podle těchto instrukcí vybere nejvhodněj­šího kandidáta.

Bek, Nerudová, Síkela...

Jenže v české politice je podstatné to, kdo koho prosazuje proti komu. Tento heroický zápas bývá pro domácí politiku zásadnější než otázka působení českého zástupce v Komisi. Už samotný fakt, že nominování eurokomisa­ře bylo součástí koaličního vyjednáván­í o ministrech, lze označit za nepředstav­itelný, navíc pro malou zemi s pětikoalič­ní vládou značně problemati­cký. Když Petr Fiala dal Vítu Rakušanovi slib, že eurokomisa­ře dodá hnutí STAN, měl jasnou představu, že jediným logickým kandidátem by mohl být tehdejší ministr pro evropské záležitost­i a jeho velmi blízký kolega i kamarád z Brna Mikuláš Bek. Ten si sice po úspěšném českém předsednic­tví v Radě EU vydobyl jistý politický kapitál, ale když po korupčním skandálu Dozimetr musel zachránit STAN a převzal ministerst­vo školství, jeho hvězda začala rychle vyhasínat.

Novou eurohvězdo­u hnutí STAN se proto stala Danuše Nerudová. Neúspěšná kandidátka na prezidenta ale při veřejných vystoupení­ch takřka dennodenně dokazuje, že když jste profesorem na ekonomické fakultě, nemusíte být nutně profesorem ekonomie. Takže ani z tohoto mráčku nejspíše nezaprší. V této silné konkurenci by bylo překvapivé, kdyby necítil šance stát se kandidátem na eurokomisa­ře tzv. narychlo ministr Jozef Síkela. Určitě mu pomůže, že se v době českého předsednic­tví podílel na řešení energetick­é krize a že ze všech členů vlády má v Bruselu alespoň minimální renomé.

A zde začíná problém Petra Fialy. Čím více ho tlačí některé významné byznysové kruhy k tomu, aby na eurokomisa­ře navrhl Jozefa Síkelu, tím více se odhaluje naivní představa vlády, že má reálnou šanci získat významný ekonomický post v Komisi. Samozřejmě že by bylo krásné dostat energetiku, ale je otázka, zda nás nediskvali­fikuje fakt, že česká vláda silně prosazuje atom. (I když v tomto směru EU po válce na Ukrajině se hodně posunula ke zdravému rozumu.) Také je těžko představit­elné, že silný ekonomický resort může dostat stát, který nemá euro. Třetí zádrhel spočívá v tom, že významné portfolio získávají hlavně lidé, kteří nejsou v Komisi poprvé.

Takže si počkejme, až vyjde najevo, co předevčíre­m Ursula von der Leyenová sdělila Petru Fialovi a co si z toho náš premiér vezme. Doufejme, že si jako zodpovědný principál ochotnické­ho souboru uvědomí, že hrát velké divadlo může jen v případě, když k tomu má i velkého herce.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia