Lidové noviny

Je to pravda, ale…

Ať vláda vysvětluje háčky migračního paktu

- Zbyněk Petráček

Pamatujete vtipy z Rádia Jerevan? Ukázka: „Je pravda, že sovětští muži jsou na služebních cestách manželkám věrní?“– „Ano, je to pravda, zvlášť naši hrdinní kosmonauti.“Tak lze nadsázkou nahradit pustou lež. Něco podobného platí o migračním paktu. Ne že by neskrýval háčky, které vyjdou najevo až v praxi. Ale vyvolává tolik emocí, lží a nařčení ze lži, až člověk žasne. Inu, je volební kampaň.

Andrej Babiš včera pakt označil za obludnou dohodu a největší zradu v novodobých dějinách České republiky. Miroslav Kalousek o den dříve popřel výjimku dojednanou ministrem vnitra Rakušanem: „Nastudoval jsem si migrační pakt. Žádná mandatorní výjimka pro ČR tam není. Možná je tenhle kompromis lepší než nic. Ale nesmířím se s tím, že nám o tom naši přední politici lžou. To nesmíte dělat, pánové Rakušane a Fialo.“Už ve středu ráno se omlouval. Je to totiž jinak.

Před týdnem v televizi citoval pirátský europoslan­ec Kolaja komisařku Ylve Johanssono­vou: „Řekla nám, že ukrajinští uprchlíci se rozhodně nezapočítá­vají. Kritika ministra Rakušana je namístě.“Ale včera ráno táž komisařka na síť X napsala: „Země jako Česká republika, která již ukázala solidaritu tím, že hostí dost Ukrajinců, bude moci být osvobozena od veškerých solidárníc­h příspěvků.“Tak kdo z nich tedy lže? Obojí zároveň platit nemůže.

Nebo i ministr Rakušan sám. Nedávno oznámil hotový fakt: „Jako postižená země neplatíme do solidárníh­o rozpočtu nic.“Ale včera už brzdil koně a připustil, že Česko „může žádat“o výjimku. Bylo by dobré to vše jasně a srozumitel­ně vysvětlova­t občanům. Či najít nějakého arbitra, který by rozsoudil zásadní otázku: kdo tu lže? Kdo lže víc než ostatní? Ve skutečnost­i to je spíše tak, že správná odpověď připomene vtip z Rádia Jerevan: „Ano, je to pravda, ale…“Nejde totiž o přímé lži, ale o vyhrocené nadsázky a vlastní výklady skutečnost­i. Či spíše toho, co dotyční za skutečnost považují. Třeba tu manželskou věrnost hrdinných kosmonautů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia