Lidové noviny

Ficův vlastní gól

Národní zájem v kampani a v praktické politice

- Gabriel Sedlák

Kolik jsme toho v průběhu nedávné volební kampaně na Slovensku slyšeli o národně-státních zájmech. Budoucímu prezidento­vi Petru Pellegrini­mu nakonec hlasy z tábora, kde je tato mantra nejfrekven­tovanější, pomohly k vítězství. V praktické politice ale slovenská vládní reprezenta­ce dělá školácké chyby.

Slovensko patří k zemím, které odmítají uznat samostatné Kosovo. Má se za to, že má strach z toho, že tento precedens (odtržení části státu od jeho zbytku) by mohl posloužit k „únosu“jihu země obývaného půl milionem Maďarů. V duchu této logiky by člověk očekával, že Bratislava nebude mít pochopení pro překreslov­ání map na východě Ukrajiny. Její chování tomu ale vůbec neodpovídá. Vláda Roberta Fica odmítá podporovat Kyjev v aktivním odporu vůči ruské agresi. A přestože Fico sice politice Kremlu otevřeně netleská, mnohá jeho tvrzení jako by se míjela s národně-státními zájmy jeho země.

Naposledy předevčíre­m na téma Krymu a Donbasu před slovenským­i poslanci pronesl: „Můžete si malovat vzdušné zámky, ale Rusové odtud neodejdou, je to jejich.“Slovenský premiér není první ani poslední politik, který se vyslovil v tomto duchu. Na rozdíl od jiných by on ale měl mít zájem na tom, aby se nad osudem okupovanýc­h území jen tak nelámala hůl.

Z Ficových slov vane jakási pýcha, že má vše pod kontrolou. A jistota, že mu i nadále budou do karet hrát členství v EU a NATO i dnešní dobré vztahy s Budapeští. Kde je ale psáno, že v bližší či vzdálenějš­í budoucnost­i nepřijde garnitura politiků s jinými zájmy a hlavně jinými způsoby, řekněme východnějš­ími. A že se nemůže stát, aby pak někdo na západě Evropy řekl: „Maďaři odtud neodejdou, je to jejich.“Také proto Karel Schwarzenb­erg říkával, že pravidla váží více než hodnoty. Jen pravidla totiž zaručí (i Slovákům), že na 80 let staré politické mapě Evropy, upgradovan­é změnami, k nimž došlo po pádu železné opony, jednou nebude stejnou barvou jako Kosovo vyplněných i několik dalších políček.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia