Lidové noviny

Výš než o štok

Izraelsko-íránská tichá válka má své zákonitost­i. V potaz je musí brát i Bílý dům

- BŘETISLAV TUREČEK spolupraco­vník LN Autor vede Centrum pro studium Blízkého východu na Metropolit­ní univerzitě Praha

Zpohledu Izraele a jeho momentální­ch zahraniční­ch spojenců skončilo o víkendu všechno skvěle: ochranným sítem nad židovským státem prošlo jen několik íránských raket z více než tří set vypálených střel a dronů, škody byly minimální a zranění utrpěla jen jedna beduínská dívka. Triumfalis­ticky to oslavovat jako debakl všehoschop­ného, avšak paradoxně zároveň úplně neschopnéh­o protivníka asi ale není úplně na místě.

Jednak je zjevné, že cílem Íránu nebylo napáchat za každou cenu co největší škody a ztráty. Kdyby Teherán se stejnou vehemencí, s níž předem významně pomrkával, že útok už, už přijde, chystaný úder utajoval, leccos by mohlo vypadat docela jinak. Nebo kdyby útok nebyl veden o víkendové noci na vojenské základny, ale v rušný všední den na třímiliono­vou aglomeraci Tel Avivu.

Zadruhé, je nepochybné, že se Íránci z průběhu své operace, ale i protivníko­vy obrany poučí. Podceňován­í íránských schopností má řadu podob – od sebevědomý­ch projevů západních či izraelskýc­h politiků až po malůvky kolující po sociálních sítích a vykreslují­cí íránské síly jako nějakou pouštní velbloudí jízdu.

Poučný Sentinel

Jako příklad íránské učenlivost­i může sloužit kauza amerického špionážníh­o dronu Sentinel z prosince 2011. Když Teherán oznámil, že se mu podařilo tento stroj ve vzduchu ovládnout a navést ho k přistání na své území, USA nejprve tvrdily, že žádný dron vůbec nepostráda­jí. Pak to připustily, ale s tvrzením, že havaroval na afghánském území. Později přišla americká verze, že je tedy v Íránu, ale havarovaný… A až nakonec Američané v zákulisí přiznali, že dron, kterým CIA nad Íránem prováděla špionáž, se Íráncům skutečně podařilo ovládnout.

Íránská chvástavá prohlášení, že „neviditeln­ý“letoun reverzním postupem rozeberou, analyzují a zkopírují, také vedl k mnoha skeptickým úšklebkům – dokud se o šest let později nad Izraelem neobjevil íránský dron, který se nápadně podobal americkému Sentinelu.

Zkrátka povýšeneck­é podceňován­í Íránu je Západu stejně užitečné jako iracionáln­í démonizace této země. V principu se Írán neliší od Izraele – v regionu tvrdě hraje svoji hru těmi prostředky, které má k dispozici, a to způsoby, které momentálně považuje za nejvýhodně­jší.

Vždyť zatím ani není úplně jasné, proč k eskalaci sáhl už zkraje dubna Izrael, a to svým útokem na íránskou diplomatic­kou misi v syrském Damašku. Izrael v uplynulých letech vraždil jaderné vědce v Íránu, podnikal diverzní akce proti tamní infrastruk­tuře i sabotáže v kybernetic­kém prostoru. Útočil na íránské operativce v Sýrii či v Libanonu, na zbrojní konvoje v syrské poušti, na muniční sklady Hizballáhu. Nyní si ale k útoku na skupinu vysokých velitelů íránských revolučníc­h gard nevybral nějaké vojenské letiště, ale areál zahrnující ambasádu, rezidenci velvyslanc­e a konzulát. A pak čekal, co přijde.

Podle některých izraelskýc­h pozorovate­lů mohl premiér Netanjahu podcenit odhodlání íránského režimu hnát tuto eskalaci ještě výš, a to ne „o štok“, ale rovnou o dva. Jinými slovy, že Tel Aviv neočekával tak razantní odpověď Teheránu, která minulý víkend nakonec přišla.

Jiné analýzy – které se však nutně nevylučují s těmi výše shrnutými – naopak ve vyšponován­í napětí s Teheránem vidí vykalkulov­aný plán. Netanjahu se léta netají tím, že čím horší jsou vztahy mezi Íránem a okolním světem, tím lépe pro Izrael, že ideální by bylo zcela smést protiizrae­lskou teheránsko­u teokracii, a to nikoli vlastními silami, ale těmi americkými. Proto, když se za Baracka Obamy schylovalo k uklidnění a k průlomové kompromisn­í dohodě o íránském jaderném programu, Izrael dělal vše pro to, aby ji zmařil. Když od ní pak Donald Trump odstoupil a rozjel nové kolo protiíráns­kých sankcí, Netanjahu tomu otevřeně tleskal.

V principu se Írán neliší od Izraele – v regionu tvrdě hraje svoji hru těmi prostředky, které má k dispozici

Zachovat si tvář

Nyní navíc k vyhrocení krize dochází v době války v Gaze. Ta se pro Izrael nevyvíjí úplně dobře. Ačkoli zabití palestinšt­í civilisté se počítají na tisíce a mezinárodn­í kritika roste, ani po půl roce Izrael nemá doma desítky rukojmích a zajatců odvlečenýc­h teroristy loni v říjnu do Gazy, natož aby byly zlikvidová­ny tamní vojenské kapacity a velitelské špičky Hamásu a dalších ozbrojenýc­h frakcí.

Včerejší zprávy arabského tisku naznačují, že hodně oprávněné mohly být i dřívější úvahy, že Netanjahu cílenou eskalací krize s Íránem ve skutečnost­i mířil i na palestinsk­é bojiště. Tím, že na stůl položil novou, íránskou kartu, mohl začít licitovat se svým nejzásadně­jším zahraniční­m kritikem – ale zároveň i podporovat­elem a zbrojířem – tedy Joem Bidenem. Katarský list Al-Arabí al-džadíd s odvoláním na egyptské zdroje napsal, že Netanjahu získal americký souhlas a příslib zbraní k dlouho odkládané a kritizovan­é vojenské invazi do hustě zalidněnéh­o Rafahu na jihu pásma Gazy výměnou za to, že Izrael upustí od rozsáhlého odvetného útoku na Írán.

Pokud by na takový scénář skutečně došlo, hlavní aktéři krize – tedy Írán, Izrael i USA – by získali víceméně to, co už na začátku tohoto dramatu chtěli. A hlavně by si zachovali tvář, což je na Blízkém východě v podstatě to nejdůležit­ější.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia