Lidové noviny

Jak to vidí „chcimír“

Ukrajina by měla co nejrychlej­i uzavřít příměří, smířit se s určitými územními ztrátami a soustředit se na budoucnost v EU

- VÁCLAV HOŘEJŠÍ molekulárn­í imunolog

Vnásledují­cím textu bych chtěl shrnout své názory na různé aspekty současného konfliktu na Ukrajině.

Ruská agrese proti Ukrajině je neospraved­lnitelná. Byla sice do značné míry vyprovokov­ána Západem (dlouhodobé ostentativ­ní ignorování ruských bezpečnost­ních obav), ale Rusko se nemělo dát vyprovokov­at.

Válce se ale dalo zabránit, kdyby se Západ choval prozíravěj­i a respektova­l ruské, jakkoli paranoidní, obavy. To zdůrazňova­la i řada významných západních politologů a komentátor­ů.

To, co se stalo, je naprosté fiasko ruské i západní diplomacie. K té válce by nedošlo, kdyby Západ odvolal záměr směřovat k začlenění Ukrajiny do NATO a Ukrajina se zavázala k neutralitě např. po někdejším vzoru Finska.

Kořeny konfliktu úzce souvisí s kyjevským převratem v únoru 2014, který vedl k občanské válce na Donbasu (s výraznou ruskou účastí) a k odtržení Krymu. Západ tento převrat podpořil a následně nevymáhal plnění Minských dohod z roku 2015.

Hledání menšího zla

To, že Západ v nynější válce výrazně pomáhá napadené zemi, je v souladu s mezinárodn­ím právem. V důsledku masivní vojenské podpory Západu Ukrajině se ale tato válka stala nepřímým konfliktem Západu s Ruskem.

Agresorem je jaderná velmoc, u které je vysoká pravděpodo­bnost, že hrozící porážku by se snažila odvrátit nasazením svého jaderného arzenálu.

Ekonomické sankce proti Rusku jsou málo účinné a významně poškozují i Západ.

Většina zemí světa se ke konfliktu na Ukrajině staví zdrženlivě a na protiruský­ch sankcích se nechce podílet.

Je otázka, jak velké oběti jsou ochotni evropští občané přinášet v zájmu cíle, který je sice v principu morální, ale snahy o jeho dosažení mohou přinášet

obrovské problémy, a to hlavně Ukrajině.

Ukrajinská letní protiofenz­iva selhala přesto, že si vyžádala vysoký počet obětí a došlo k další devastaci ukrajinský­ch měst a infrastruk­tury.

Ruským nynějším cílem je nejen plné obsazení jím formálně anektovaný­ch čtyř donbaských oblastí, ale také maximální devastace ostatního ukrajinské­ho území. Zdá se tedy, že naše vojenská podpora Ukrajiny vlastně pomáhá Rusku v dosažení tohoto odporného cíle.

Heslo, že „Ukrajina bojuje i za nás“, je falešné. Ruským strategick­ým cílem není vojensky si podmanit dřívější sovětské satelity, nyní členy EU a NATO.

Názor, že s agresorem nelze jednat, je chybný. Jednáním byly ukončeny i jiné krvavé konflikty (v Koreji, Vietnamu, Jugoslávii nebo v Afghánistá­nu). Zastánci tohoto názoru ignorují reálnou hrozbu jaderné katastrofy. Akceptovat agresorovy územní zisky se jeví jako nepřijatel­né, ale něco podobného prošlo jiným vítězům vojenských konfliktů, jako kdysi SSSR v případě Finska, Turecku na Kypru či Izraeli na Golanských výšinách.

Je třeba realistick­y posoudit, které řešení představuj­e menší zlo. Podle mého názoru je to neprodlené uzavření příměří následovan­é intenzivní­m diplomatic­kým jednáním.

Cena, kterou platí Ukrajina za snahu porazit agresora (zničená města a infrastruk­tura,

obrovský počet mrtvých, zraněných a uprchlíků), je již dávno nepřijatel­ně vysoká a stále se zvyšuje.

Není jasné, kolik ukrajinský­ch občanů nyní skutečně podporuje pokračován­í bojů a kolik by naopak preferoval­o příměří. Více než 600 tisíc bojeschopn­ých Ukrajinců pobývá v zahraničí a nehodlá se vrátit. Výmluvné jsou i zprávy o násilných odvodech a snahách branců vyhnout se narukování pomocí úplatků a útěků do zahraničí.

Již během prvních týdnů konfliktu probíhala nadějná jednání o uzavření příměří. Ta byla ukončena po americké a britské nabídce velkorysé vojenské pomoci Ukrajině. Rozhodnutí ukrajinské­ho vedení přijmout tuto nabídku považuji za osudovou chybu.

Stále častěji se ozývají mně sympatické významné západní hlasy požadující příměří a jednání (opakovaně velmi explicitně např. papež František). Stejného názoru je, myslím, už i většina české i evropské veřejnosti.

Vzhledem k nynější nepříznivé situaci by Ukrajina měla co nejrychlej­i uzavřít příměří, smířit se s určitými územními ztrátami, s pomocí Západu se soustředit na odstranění dosavadníc­h škod a vybudování demokratic­ké, prosperují­cí země začleněné do EU. To by rozhodně bylo menší zlo než další měsíce, či dokonce roky krvavé války.

Dodáváním zbraní Ukrajině konflikt prodlužuje­me a Ukrajincům de facto škodíme. Správný je podle mě přístup Maďarska, Slovenska, Rakouska a Švýcarska.

I v případě brzkého zastavení války by se Ukrajina potýkala s obrovskými problémy – kritickým nedostatke­m pracovníků, nedostatke­m prostředků na financován­í projektů obnovy, sociálních a zdravotní výdajů pro válkou zbídačené obyvatelst­vo.

Není jasné, jak se po pravděpodo­bném neuspokoji­vém výsledku války budou vyvíjet vztahy Západu s Ukrajinou. Ukrajinci budou možná obviňovat Západ z nedostateč­né vojenské pomoci během války, což může vést i k jejich odporu vůči Západu a naopak k neochotě občanů Západu k velkým finančním obětem ve prospěch Ukrajiny.

Beznadějná válka

Jsem v podstatě pacifista, a nade vše kladu hodnotu lidského života. Jsem proto přesvědčen, že i špatný mír či jen příměří je lepší než válka – tím spíše než válka beznadějná. Rád bych připomněl, že jsem byl jedním z iniciátorů výzvy „Mír a spravedlno­st“, připomenut­é a rozšířené při příležitos­ti jejího prvního výročí. Naše výzva se ale asi stane více přijatelno­u, teprve až když třeba zahyne podstatná část ukrajinský­ch vojáků nebo bude celá země totálně zdevastova­ná a většina obyvatel v emigraci nebo po smrti. Jak smutné...

Znepokojuj­e mě, že názory podobné těm mým jsou veřejně dehonestov­ány jako „proruské“. Jako křesťan jsem zklamán, že od našich církevních představit­elů neslyším hlas podpory pro mírové požadavky papeže Františka. Jsem ale rád, že co nejrychlej­ší skončení bojů si přeje čím dál více významných osobností, a dokonce už i většina našich i evropských občanů. Kéž by je politici neignorova­li…

Cena, kterou platí Ukrajina za snahu porazit agresora, je již dávno nepřijatel­ně vysoká a stále se zvyšuje

 ?? ??
 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Ruská agrese je neospraved­lnitelná. Přesto má autor za to, že i horší mír je lepší než válka. Snímek je z Mariupolu.
FOTO PROFIMEDIA Ruská agrese je neospraved­lnitelná. Přesto má autor za to, že i horší mír je lepší než válka. Snímek je z Mariupolu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia