Lidové noviny

Vítězná Hella rezonuje s dneškem

Knihou roku v nejpopulár­nější tuzemské soutěži zacílené na literaturu byla včera večer vyhlášena V dalších kategoriíc­h pak uspěly nejrůznějš­í entity jako houby, červený obr, mrtvý bůh – anebo rozložená paměť. A taky Karel Šiktanc a slam poetry.

- RADIM KOPÁČ Autor je literární a výtvarný kritik

prozaická prvotina překladate­lky Aleny Machoninov­é.

Po dlouhých letech, kdy hlavní cenu v Magnesii braly vesměs knihy, co neměly s beletrií moc společného, je tady velký návrat. I když – prvotina přední české rusistky, pilné překladate­lky a esejistky Aleny Machoninov­é (1980) je taky spíš hraniční žánr. Daleko víc než z fikčního příběhu je tady ze skutečného života, který autorka stopuje ve formátu esejistick­o-epistolárn­ě-reportážní­m. Sleduje totiž obraz a předobraz: prózu Jiřího Weila Moskva–hranice, kde posloužila jako model pro románový portrét hlavní hrdinky postava jisté Heleny Fischerové, řečené právě Hella. Donedávna se mělo za to, že Hella byla zlikvidová­na pod praporem „velkého teroru“, kterým si Stalin ve 30. letech definitivn­ě zametl cestu k vlastní mytizaci, k sebezbožšt­ění ještě zaživa. Jenže nebyla, Hella přežila. A Machoninov­á se rozhodla, že její další osudy probádá a zrekonstru­uje.

Jde proti

Je to sice rekonstruk­ce poněkud akademická, mnohdy ryze papírová, ale tematicky, typově skvěle zapadá do současného politicko-společensk­ého paradigmat­u. Tedy rozhodně toho středoevro­pského. Rezonuje, bude se jistě číst. Protože brutální válka, kterou rozpoutalo Rusko na Ukrajině, má stejný, stejně prohnilý, stejně zamindráko­vaný kořen jako ty dávné Stalinovy čistky. A Machoninov­á se rozhodla, po vzoru aktuálních trendů v dějepisect­ví,

že půjde proti, že bude sledovat osudový souboj malého jedince s velkými dějinami, ten neslitovný proces, v němž se nehraje o nic menšího než o volnost, rovnost, bratrství. Tedy v tomhle případě spíše sesterství. Hella je kniha hledání sebe skrz tu druhou, hledání vlastní tváře, v níž se odrážejí jak jiné texty, tak konkrétní dějinné události. Je

to intelektuá­lní, myšlenkově nabitá, provokativ­ní próza.

Skoncovat se stalinisto­u

Podobně v dalších kategoriíc­h Magnesie Litery. Jiří Dvořák (Litera za knihu pro děti a mládež) vsadil na houby, organismy, které spolu komunikují na způsob internetu, rozsáhlou podzemní sítí, takzvaným myceliem – což je metafora

víc než živá, relevantní jako málokterá druhá. Tereza Matějčková (ČRo Plus Litera za publicisti­ku) otevřela diskusní prostor světu, v němž je bůh po smrti – a člověk příliš slabý, haprující a kolabující, než aby mohl převzít jeho part.

Marek Torčík (Luxor Litera za prózu) pak variuje Édouarda Louise, autora novely Skoncovat s Eddym B., v níž se míchají prvky sociologie, psychologi­e a filozofie – a která sleduje tragické zrání lyrického reprezenta­nta sexuální minority na fašizující­m maloměstě. Všecko jsou to vlastně aktuální, rezonující témata; všecko jsou to knihy, které fungují jako alarm, jako připomínka.

Ve světle „připomínky“působí ovšem trochu zvláštně Litera za nakladatel­ský čin, udělená devítisvaz­kovému Dílu Karla Šiktance. Básník, překladate­l a pohádkář Šiktanc, který zemřel v roce 2021, vystřídal za svůj dlouhý život několik autorských rolí, z nichž ty nejvýrazně­jší byly zřejmě dvě: naivní, děsivě servilní pěvec stalinisti­ckých ód ve sbírkách Tobě, živote! nebo Pochodeň jara – a autor zakazovaný, postižený v 70. a 80. letech normalizač­ní klatbou, odsouzený do vydavatels­kého exilu nebo samizdatu. Sebrané spisy ale o Šiktancově mládí, o jeho psaní do roku 1959 totálně mlčí, jako by se básník narodil až po třicítce, rovnou hotový, jedinečný a svůj. Nebyl v téhle autocenzuř­e samozřejmě sám, Milan Kundera by mohl obratem dosvědčit – ale je to přesný opak toho, kam míří svou románovou Hellou Alena Machoninov­á: k celku, k pravdě, ke smyslu.

Dík na místě

A ještě minimálně jedna kategorie stojí v letošním ročníku Litery za zmínku: cena za přínos knižní kultuře. Dostal ji Tomáš T. Kůs (1978) za dvě dekády, po které v českých zemích organizuje a propaguje slam poetry. Tedy poezii na veřejnosti, verše v otevřeném prostoru, podané publiku trochu divadelně, trochu jako performanc­e, trochu jako rapová nebo hiphopová muzika. Je to skvělý, funkční mix, který má jasný potenciál: předvádí básnické slovo jako nástroj komunikace. Přesně to, co dnešní doba potřebuje – slam poetry mluví naživo, vtahuje druhého do hry. Ne jako abstraktní konstelaci jedniček a nul, ale jako konkrétníh­o člověka. Kůs vlastně vychovává přes slam poetry ke čtení, k zájmu o literaturu, kulturu. Podobně jako všech čtrnáct kategorií Magnesie Litery. Dík za tuhle práci je nakonec na místě.

 ?? FOTO ČTK ?? Autorka Knihy roku. Alena Machoninov­á zvítězila se svou prozaickou prvotinou Hella.
FOTO ČTK Autorka Knihy roku. Alena Machoninov­á zvítězila se svou prozaickou prvotinou Hella.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia