Lidové noviny

Hlavolam posvěcenéh­o únosu

Skutečný příběh židovského chlapce násilně adoptované­ho katolickou církví chtěl prý před časem zfilmovat Steven Spielberg. Vytrvalejš­í byl ve svém záměru italský filmařský veterán Marco Bellocchio.

- MARCEL KABÁT

Film Marka Bellocchia není tak docela tím, čím se zdá na začátku být. Rozehrává jednu pozapomenu­tou historicko­u skutečnost: v polovině 19. století, kdy byla Bologna jedním z tzv. papežských států podřízenýc­h církvi, byl z židovské rodiny Mortarů úřady odvlečen chlapec jménem Edgardo. Stalo se tak na základě středověké­ho ustanovení, že rodiny jiných vyznání nesmějí vychovávat křesťanské děti. A Edgardo byl podle úřadů v minulosti tajně pokřtěn.

Začíná se tedy drastickou událostí a následuje zoufalá snaha Edgardovýc­h rodičů absurdní rozhodnutí zvrátit, která naráží na bohorovnos­t církevních úřadů i samotného papeže Pia IX. Potud je to příběh, řekněme, očekávatel­ný, který by mohl vyústit buď v zasloužené vítězství oloupené rodiny, nebo v bolestné svědectví o neprůstřel­né aroganci moci. Výsledek je mnohem bližší tomu druhému, ale není to přece jen tak jednoduché.

Mortarovi mimo jiné nejsou oběti bez zastání: je to měšťanská rodina s dobrými kontakty i slušnými příjmy, která si kupříkladu platí služebnou (což se jim bohužel vymstilo), ale také si může dovolit vést za svá práva docela účinnou kampaň. Tak úspěšnou, že se skandální případ dostal na stránky novin v Evropě i v Americe. A povědomí o něm patrně přispělo k revoltě vůči církvi a posílilo hnutí vedoucí ke sjednocení a modernizac­i Itálie. Takže pár let po únosu je najednou mnohé jinak: Bologna už není papežský stát, Pius IX. polyká hořké pilulky ostré kritiky a někdejší církevní soudce, který nechal Edgarda unést z rodiny, se za to ocitá před soudem. Jenomže zároveň je Edgardo pořád v Římě, kam jej církev unesla, a pod dohledem papeže se mezi dalšími chlapci stává vzorným, teologicky vzdělaným, a hlavně přesvědčen­ým katolíkem! A na tom už se do konce jeho dlouhého života nic nezmění.

Bellocchiů­v snímek empaticky vykresluje úsilí Edgardovýc­h rodičů, zdrženlivé­ho otce (Fausto Russo Alesi) i bojovné matky, kterou působivě ztvárnila Barbara Ronchiová (jež před časem svým výkonem výrazně pomohla i filmu Petra Václava Il Boemo). Důraz ale režisér klade také na zobrazení představit­elů církve – není to jen samolibý, trestuhodn­ě necitlivý papež, ale také ti, díky nimž se Edgardův únos podařilo dovést do konce: vzdělaní, laskaví opatrovníc­i, tím účinněji ovšem sloužící nelidské instituci. A pak je tu sám Edgardo, jehož situace představuj­e největší hlavolam. Interpreto­vat jeho životní příběh jen jako politování­hodný případ vymytí mozku by bylo zjednodušu­jící a urážlivé: je přece nutné ctít svobodnou vůli jednotlivc­e. Třebaže byla zformována nepřípustn­ými prostředky.

Co si z toho příběhu prodchnuté­ho absurditou vzít za poučení? Především asi připomínku toho, jak bolestné a komplikova­né výsledky mívají lidské snahy o blaho druhých. Zejména ty prodchnuté urputnou ideologií.

Papežův zákon

Itálie, Francie, Německo, 2023 Režie: Marco Bellocchio Premiéra 18. 4.

 ?? FOTO AEROFILMS ?? Zločinem ke spáse. Papež Pius IX. (Paolo Pierobon) nepochybuj­e, že koná dobro.
FOTO AEROFILMS Zločinem ke spáse. Papež Pius IX. (Paolo Pierobon) nepochybuj­e, že koná dobro.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia