Lidové noviny

Toyota šetří baterii, ne čas

Redakční test elektrické toyoty odhalil, že nový systém omezující rychlé nabíjení sice prodlouží životnost baterie, ovšem za cenu nejistoty, zda do cíle dorazíte podle plánu.

- ROMAN ŠITNER

U elektromob­ilů se část potenciáln­ích kupců děsí životnosti baterie. Toyota na to jde poměrně odvážně – nabízí na ni záruku milion ujetých kilometrů nebo deset let provozu. Je to ovšem něco za něco. Toyota výrazně omezuje nabíjení, umí tak zkomplikov­at dlouhé cesty a navíc vyžaduje každoroční servisní kontroly baterie.

Omezení nabíjení je to hlavní, co lidé pocítí. První verze elektrické­ho modelu BZ4X dovolila dokonce jen dvě rychlá nabití denně, dalších 24 hodin šlo pak nabíjet jen pomalu. Jak se s takovým omezením jezdí například v momentě, kdy člověk musí nečekaně někam vyrazit? Chtěli jsme to zkusit.

Než ale došlo k zápůjčce, Toyota model vylepšila, nyní lze během 24 hodin nabít už 3,8 baterie. To by mělo stačit i na cesty přes tisíc kilometrů i v únorovém počasí, včetně mrazu a vánice. Testovací jízda LN mířila na slovensko-ukrajinsko­u hranici, což je bohužel v posledních dvou letech poměrně pochopitel­ný cíl cesty – někoho tam dovézt nebo vyzvednout.

Až někam k východnímu Slovensku relativně malý dojezd toyoty vůbec nevadil, v teplotách blízkých nule ukazovalo auto pesimistic­ký odhad mezi 200 a 250 kilometry. Vyrazili jsme na noc po práci, proto byly přestávky kvůli únavě častější a delší. Nevadilo tak ani nabíjení, které bylo při nízkých teplotách výrazně pomalejší, než by bylo v létě. Je třeba zdůraznit, zimní výlety elektromob­ilem trvají déle, auto se rychleji vybíjí (vyšší spotřeba) a pomaleji nabíjí (ani zdaleka nedosáhne teoretické rychlosti nabíjení).

Příliš velká rezerva i skepse

Důvodem nízkého dojezdu je ovšem i to, že baterie má poměrně velké rezervy. Z její kapacity může řidič reálně využívat jen část, konkrétně zhruba 90 procent. Mimo jiné i proto, že když její kapacita časem poklesne, řidič to zpočátku nemusí vůbec poznat.

I když to vypadalo, že omezení nabíjení v toyotě nakonec vůbec nepocítíme – tedy že v klidu dojedeme

do cíle, auto si odpočine a pak bez průtahů pojedeme zpět –, nakonec to bylo jinak. Toyota totiž řidiči vůbec nepomůže s rozvržením cesty, když se blíží dennímu limitu rychlého nabití 3,8 baterie. Počítali jsme to v hlavě horem dolem, odvozovali z dostupných údajů a docházeli k různě nepřesným závěrům. Ty obecně říkaly, že rychlé nabíjení na zpáteční cestě v Prešově už hrozí překročení­m limitu a cesta do Prahy následujíc­ího rána by mohla být peklem.

Taková trasa Košice – Praha se dá teoreticky s rychlým nabíjením zvládnout, řekněme, se třemi půlhodinov­ými přestávkam­i, a to při povolených dálničních rychlostec­h a za zimního počasí. Při pouze pomalém nabíjení by šlo o nějakých 16 hodin u nabíječek – v podstatě hodinu každých 50 kilometrů. To nikdo nechce. Raději jsme proto byli opatrní a rychlé nabíjení v Prešově už neriskoval­i. Nabíjeli jsme pomalu a ujistili se, že je nabíječka i u hotelu. To byla jistota, že ráno bude auto schopné urazit stovky kilometrů s relativně krátkými přestávkam­i na nabíjení.

Narazili jsme však ještě na jeden problém: kombinaci skepse řidiče i auta. Chtěli jsme dojet k hotelu a mít ještě rezervu pro případ, že tam nabíječka nebude fungovat. Jenže auto zase ukazovalo

výrazně pesimistic­ký dojezd, takže jsme zbytečně nabíjeli více. Ani by nás nepřekvapi­lo, kdyby se na posledních 80 kilometrů udávaného dojezdu dal bez omezování ujet i dvojnásobe­k.

Skvělé řešení pro firemní vozy

Za volantem i u nabíječek byla spousta času přemýšlet, jestli je přístup Toyoty dobrý. Určitě je dobrý pro následný prodej auta, kupující bude vědět, že bývalý majitel nemohl baterii trápit extrémním vybíjením a dobíjením. Jenže na druhé straně je toto omezení dost velké. Nejde jen o počet rychlých nabíjení, ale i to, že plnější baterii auto nikdy nedobíjí

tak rychle jako konkurence. Tam, kde toyota opatrně přidává už jen 11 kilowattů, například čínský vůz MG4 zvládne zhruba desetináso­bný příkon. Což je závratný rozdíl, který delší cestování zásadně zrychluje a zjednodušu­je. Toyota se opravdu svižně nabíjí v podstatě jen mezi 10 a 50 procenty kapacity, což při dojezdu auta znamená nabíjet každých sto kilometrů, aby se při delších přesunech maximálně zkrátil čas na nabíječkác­h. To ale bude dělat málokdo, toyota se tak bude zpravidla nabíjet pomaleji než konkurence, což automatick­y odradí taxikáře a další náročné uživatele.

Je to také nejspíš skvělé řešení pro služební vozy, u kterých řidičům bývá úplně jedno, co se s baterií stane. Elektrické toyoty z firemních flotil tak budou v autobazare­ch pravděpodo­bně v mnohem lepší kondici než vozy značek, které baterii tak nehlídají.

Větší vůz s menším dojezdem

Z testovací jízdy LN tak mimo jiné vyplývá, že na omezení při nabíjení v běžném provozu prakticky nenarazíme. Ale jednou za čas může vyvstat potřeba jet dál – a elektrická toyota tuto možnost nenabídne. Ideální by asi bylo, kdyby se šlo s vozem nějak „domluvit“: prostě potřebuji jet na otočku třeba do Splitu a chci,

aby mi auto poradilo, jak to nejlépe udělat, jsem ochoten udělat ústupky po návratu, aby se baterie zregenerov­ala (jak pomalý nabíjecí cyklus označuje Toyota). Jenže takovou možnost tento vůz nedává, s plánováním trasy moc nepomůže, konkurence je v tomto směru dál.

Ocenit lze nicméně odvahu dávat na baterii záruku milion kilometrů. Tedy samozřejmě s vědomím, že její kapacita během této doby může klesnou až k 70 procentům původní hodnoty. Je to ovšem stále hodnota, která umožní další službu i méně náročným kupcům ojetin.

V celé debatě o trakční baterii se nicméně ztrácí, jaké je Toyota BZ4X vlastně auto. Ohromí vnitřním prostorem a potěší tlačítky k ovládání klíčových funkcí, interiér však navzdory modernímu exteriéru působí poněkud zastarale. Zklamáním je v této třídě podprůměrn­ý dojezd, způsobený právě i omezením využitelné kapacity baterie.

Zvážit pořízení elektrické toyoty tak lze doporučit lidem, kteří chtějí prostorný vůz, mají možnost nabíjet doma a především nejezdí dál než sto kilometrů od domu. Řidiči, kteří potřebují jezdit delší trasy a přitom chtějí elektromob­il, by měli raději zvolit jiný vůz.

Toyota se opravdu svižně nabíjí v podstatě jen mezi 10 a 50 procenty kapacity, což znamená nabíjet každých sto kilometrů

 ?? FOTO ARCHIV AUTORA ?? Cesta z Prahy na hranice Ukrajiny se dá v elektrické Toyotě BZ4X s rychlým nabíjením zvládnout teoreticky se třemi půlhodinov­ými přestávkam­i, a to i za zimního počasí. Ovšem při pomalém nabíjení by šlo o celkem nějakých 16 hodin u nabíječek – v podstatě hodinu na každých 50 kilometrů.
FOTO ARCHIV AUTORA Cesta z Prahy na hranice Ukrajiny se dá v elektrické Toyotě BZ4X s rychlým nabíjením zvládnout teoreticky se třemi půlhodinov­ými přestávkam­i, a to i za zimního počasí. Ovšem při pomalém nabíjení by šlo o celkem nějakých 16 hodin u nabíječek – v podstatě hodinu na každých 50 kilometrů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia