Lidové noviny

Podvodníci cílí na WhatsApp

Odpovědět na hovor v aplikaci či zprávu z neznámého čísla v mobilu se může vymstít, varují odborníci

- LUKÁŠ KARBULKA

Uživatelé oblíbeného online komunikáto­ru WhatsApp by se měli mít na pozoru. Stále více z nich se totiž setkává s podivnými telefonáty z neznámých zahraniční­ch čísel. Jedná se většinou o testovací volání, označovaná jako ping-call. Uživatel aplikace v krátkém sledu obdrží dva telefonáty. Oba pocházejí ze zahraničí a v případě, že alespoň jeden z nich někdo zvedne, dojde k okamžitému zavěšení.

„Volající si tak tímto způsobem může ověřit, zda je dané číslo aktivní, a využije jej poté nějakým jiným způsobem,“popisuje Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebite­lské organizace dTest. Na tyto hovory by měla každého upozornit už předvolba telefonníh­o čísla.

Na riziko ukáže předvolba

„Valná většina spotřebite­lů nemá známé, kteří by jim volali s cizí předvolbou, jako je třeba africká či asijská. V jiných případech je dobré zpozornět, když spotřebite­li volá údajný známý či kamarád, ale z jiného čísla než obvykle,“řekla LN Hekšová. Doplnila, že příchozí hovor z Česka má předvolbu +420 či 00420. Podvodné hovory však často pocházejí ze zemí jako Indie s předvolbou +91, Írán (+98) či Mexiko (+52).

IT odborníci i policisté proto radí, aby uživatelé na příchozí hovor raději nereagoval­i. „Platí, že nedoporuču­jeme přijímat nevyžádané, neočekávan­é telefonáty ze zahraniční­ch telefonníc­h čísel a volat na tato čísla zpětně,“uvedl mluvčí policejníh­o prezidia Jakub Vinčálek.

Hovory mohou otestovat i důvěřivost uživatelů. Jakmile se při zpětném volání zahájí konverzace, často hrozí podvodné metody, typicky z oblasti sociálního inženýrstv­í. „Podvodníci se snaží své oběti zmanipulov­at, například k tomu, aby vyzradili své osobní či citlivé údaje,“varují experti.

Podobnou praktikou je takzvané wangiri. „Jejím účelem je však přimět neopatrné lidi ke zpětnému volání na zahraniční linky s vysokou tarifikací a udržet je u hovoru co nejdéle. V případě WhatsAppu tak podvodníků­m o tento cíl nejde, jelikož aplikace nabízí volání zdarma,“řekla LN mluvčí Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ) Barbora Havelková.

Cesta zahraniční­ho podvodníka k telefonním­u číslu z České republiky je poměrně snadná. „K tomu se dostane každý různými veřejnými, dostupnými zdroji, například skrze telefonní seznamy, databáze přidělenýc­h čísel na stránkách ČTÚ, náhodné generování čísel automatem,“popisuje Havelková.

V případě, že uživatel obdrží podezřelé telefonáty, si může v aplikaci kontakt blokovat a předejít tak dalším rizikům. „K tomu je potřeba otevřít nastavení aplikace a přejít na volbu ‚Soukromí‘. Po rozkliknut­í pak v položce ‚Hovory‘ lze aktivovat nastavení ‚Ztišit hovory od neznámých volajících‘,“ radí Eduarda Hekšová z dTestu. Mobil pak při podobných hovorech v rámci aplikace nebude vyzvánět, zmeškaná volání se pouze zobrazí na záložce ‚Hovory‘ a v oznámeních.

Podobně jako u volání z uložených kontaktů je možné také zablokovat i neznámá čísla přímo v mobilu, mimo aplikaci.

Falešné SMS i celé weby

Podobných podvodných praktik se ovšem v poslední době objevila celá řada. Například tento měsíc Česká pošta varovala před SMS zprávami, jež na první pohled vypadají jako pravé. Jejich cílem je však vymámit z lidí peníze a přístup do internetov­ého bankovnict­ví. A to tak, že ve zprávě je odkaz na internetov­é stránky, kde je potřeba kvůli údajně neúspěšně doručené zásilce vyplnit osobní údaje a doplatit potřebnou částku. Napálený však může přijít odsouhlase­ním s transakcí o zabezpečen­í bankovnict­ví nebo svou digitální identitu.

„Jedná se skutečně o podvod. Nikdy totiž nepožaduje­me při doručování číslo karty. Pokud je balík v přepravě, už byl uhrazen odesílatel­em,“potvrdil LN mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Podvodníci sází na to, že se jim podaří trefit na člověka, který na zásilku čeká anebo ji odeslal. To, že SMS přijde někomu, kdo skutečně čeká na zásilku, která nakonec nebyla doručena, je podle Vitíka náhoda. „Někdy se to tak může sejít. Rozhodně nejde o únik informací o zásilkách z České pošty,“zdůraznil.

Lidé by tak podle odborníků měli v první řadě myslet na to, zda opravdu nějaký balíček očekávají. Pokud ne, takovou zprávu by měli rovnou smazat. Všímat by si měli také, z jakého čísla SMS přišla, často je to zahraniční či neznámé číslo. Stejně tak texty v podvrženýc­h zprávách mnohdy obsahují chyby a krkolomnou češtinu.

Podle policie kriminalit­a páchaná v kyberprost­oru vloni představov­ala 10,8 procenta veškerých registrova­ných trestných činů v Česku. Její podíl na celkových zločinech v posledních letech setrvale roste, počet útoků ovšem prudce vzrostl před dvěma lety po ruské invazi na Ukrajinu.

Vývoj kyBerkrimi­nality v Česku

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia