Lidové noviny

Arsenal v dubnu vadne – a ne poprvé

- JIŘÍ ČIHÁK

Jako by jim došla šťáva. Už podruhé během pár dnů. Nebo jen fotbalisté Arsenalu nezvládli čtvrtfinál­e Ligy mistrů, kde nebyli dlouhých čtrnáct let, v hlavách? Od každého trochu. „Musíme se poučit,“nabádá trenér Mikel Arteta po vyřazení s Bayernem Mnichov.

Ale také co nejrychlej­i zapomenout, protože na lítost z nezdaru jednoduše není prostor.

Už v sobotu večer hraje Arsenal ligu ve Wolverhamp­tonu, kde potřebuje zvítězit, aby se jeho slibně rozjetá sezona nesesypala během jediného týdne.

„Těžko hledám správná slova,“přiznal ve středu večer po porážce 0:1 skleslý kouč Arteta. „Chyběl nám magický moment, překvapivé řešení, které v takovém zápase jednoduše potřebujet­e.“

Je to podruhé za sebou, co Arsenal neskóroval. O víkendu sice v první půli herně předčil Aston Villu, ale po přestávce dvakrát inkasoval a přepustil první místo Manchester­u City. A teď vypadl s Bayernem, na který si přitom vzhledem k aktuální formě obou týmů dopředu věřil.

„Ráz dvojzápasu daly hloupé góly, které jsme inkasovali doma,“mluvil Arteta o remíze 2:2 z minulého týdne. V Allianz Areně sice hosté odstartova­li nadějně a zdálo se, že se v první půli snaží dostat soupeře tam, kam potřebují. Jenže po přestávce fyzicky i mentálně odešli.

Po jediném gólu Kimmicha z 63. minuty v sobě nenašli žádnou sílu na odpověď. Jen jalové obehrávání defenzivní­ho bloku, žádné šance, střely. A na rozdíl od prvního utkání v Londýně nepomohli ani střídající hráči Trossard s Jesusem.

Co teď? „Musíme se sebrat a v sobotu být zase naplno připravení. Za hráči teď musíme stát,“uvědomuje si Arteta.

Experti však poukazují na to, že v horších dubnových výsledcích Arsenalu existuje v posledních letech jistá podobnost.

V roce 2022 po třech porážkách v řadě vycouvali z boje o první čtyřku, loni je zase dubnová série remíz a následný výprask od Manchester­u City stály titul. Aktuálně sice Arsenal nejdřív porazil Luton (2:0) a Brighton (3:0), ale pak vypadl s Bayernem a narazil s Villou.

Že by špatné rozložení sil? Nebylo by to překvapivé vzhledem k tomu, že kouč Arteta pravidelně využívá jen třináct hráčů, kterým věří. Kromě brankáře Rayi z hřiště de facto neslezou stopeři Saliba s Gabrielem, středopola­ř Rice, kapitán Ödegaard, vytáhlý Havertz, pravý bek White a samozřejmě Saka, který jde často přes bolest a možná i proto má výrazné výkyvy.

Příčinu vyřazení z Evropy nicméně trenér Arteta hledá jinde než v možném nedostatku fyzických i psychickýc­h možností.

„Takové zápasy rozhodují detaily, což jsme věděli,“řekl španělský kouč. „Nebyli jsme v Lize mistrů sedm let, čtvrtfinál­e jsme nehráli čtrnáct let. Chtěli jsme jít dál, ale není to jednoduché. Některé kluby čekaly na vysněný postup i déle.“

Bayern jako by byl ve srovnání s Arsenalem ve čtvrtfinál­e Champions League sebejistěj­ší. Na londýnském klubu teď je, aby něco podobného nedovolil v domácí soutěži, kde sice s Liverpoole­m ani Manchester­em City ve vzájemných zápasech neprohrál, ale přesto v boji o titul aktuálně nedrží nejsilnějš­í karty.

I proto, že mu navzdory úžasné ligové jízdě od začátku kalendářní­ho roku (11 výher, 1 remíza, 1 porážka a celkové skóre 38:6) dost možná dochází dech. Další dny ukážou, zda jde pouze o momentální výkyv, či trend.

 ?? FOTO REUTERS ?? Frustrace. Kapitán Arsenalu Ödegaard po prohře v Mnichově.
FOTO REUTERS Frustrace. Kapitán Arsenalu Ödegaard po prohře v Mnichově.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia