Lidové noviny

„Tohle se u nás dělat nebude!“

Hokejový útočník Richard Pánik zkraty ve finále vytočil i vlastního kouče Marka Zadinu

- DAN HÜBSCH MAREK VOTKE

Ani ve druhém utkání si neodpustil zákeřný zákrok. Pardubický hokejista Richard Pánik se ve finálovém souboji extraligy proti svému bývalému klubu znovu „předvedl“a ohrozil vítězství vlastního týmu. Trenéra Marka Zadinu nakonec donutil k rázné reakci. Trpělivost došla, křídlo elitní formace zůstalo na střídačce.

„Je to zkušený hráč, měl by si dávat pozor,“řekl po vítězství 6:3 na tiskovce Zadina. „Je to špatně, ale nebudu se k tomu moc vyjadřovat. V utkání je toho na Pánika taky dost, k play off to patří.“

Přitom pár minut předtím před obrazovkam­i O2 TV Sport mluvil rázněji. „Vidí to spousta lidí a tohle se v našem týmu dělat nebude,“pronesl po krátké odmlce.

Bylo vidět, jak ho Pánikovy fauly štvaly. Pro Pardubice je třiatřicet­iletý hráč v podstatě něco jako den a noc. Ve zmíněném zápase dal nejdřív pro domácí veledůleži­tý gól, kterým je poslal do vedení a donutil Třinec trochu změnit styl hry.

V polovině poslední dvacetimin­utovky ale zbytečně po odpískání fauloval vysokou holí Petra Šenkeříka a dovolil Ocelářům dotáhnout ztrátu 1:3.

V úterním prvním zápase finále zase Dynamu zmařil možnost závěrečnéh­o tlaku a šanci vyrovnat. Taktéž vysokou holí poslal k ledu Patrika Hrehorčáka a nohou mu ještě při pomalém průjezdu najel do hlavy. Od discipliná­rky pak dostal pokutu ve výši deseti procent z platu za nesportovn­í chování.

„Musíme trošku krotit emoce,“hlásil útočník Tomáš Vondráček, který Východočec­hy poslal v koncovce opět do vedení a dvěma góly z 55. a 56. minuty rozhodl zdramatizo­vaný druhý duel.

Obdobně mluvil také další forvard Jan Mandát: „Celý zápas jsme si říkali, že musíme zůstat v klidu, protože se často necháváme vyprovokov­at a sami se rozhodíme. Je to škoda, stalo se to zase.“

Těžko říct, jak Zadina po mocném finiši nyní s Pánikem naloží s ohledem na odvety v Třinci, které se hrají o víkendu. Série se do Slezska přesouvá za stavu 1:1.

Slovenský útočník zde působil ještě v polovině ledna, než ho Oceláři vyměnili za Davida Ciencialu. Fanoušky čtyřnásobn­ého mistrovské­ho obhájce si po trejdu k extraligov­ému lídrovi rychle znesvářil.

V 51. kole základní části pomohl ve Werk Aréně dvěma zásahy Dynamu dohnat manko 0:3. Jenže přehnaně slavil právě pod kotlem domácích příznivců, od nichž si vysloužil pískot a vulgární urážky.

Navrch se v prodloužen­í totožného duelu dostal do nešťastnéh­o souboje s obráncem Jakubem Jeřábkem, z nějž si opora Slezanů odnesla otevřenou zlomeninu lýtkové a holenní kosti, která dvaatřicet­iletému hráči předčasně ukončila sezonu. A fanoušci se opět rozohnili.

„Chtěl bych všechny poprosit, aby zanechali útoků na jednu osobu. Do našeho sportu emoce patří, Ríša určitě ví, že mohl taky reagovat v určitých situacích jinak. Všichni máme rodiny a blízké, do sportu to nepatří. Moje zranění bylo nešťastná náhoda, nikomu nic nevyčítám,“vzkázal o den později z nemocnice Jeřábek, aby situaci uklidnil.

Pokud se však Pánik na ledě objeví, stěží se vyhne dalším nadávkám a pískotu. Už jen kvůli zkratům, kterými boj o titul načal.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Za hranou. Richard Pánik po zákroku na Petra Šenkeříka.
FOTO PROFIMEDIA Za hranou. Richard Pánik po zákroku na Petra Šenkeříka.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia