Lidové noviny

1. Nový penzijní hráč se má čile k světu

- JANA CHMELÍKOVÁ Autorka je spolupraco­vnicí LN

Můžete si sami vybrat

do čeho investovat a využít daňové úlevy. Letošní novinka na trhu penzijního spoření má stále více zájemců. V čem se DIP – dlouhodobý investiční produkt – liší od jiných státem podporovan­ých produktů?

Je důležité říci, že navzdory názvu vlastně nejde o investiční produkt, ale o portfolio, do něhož si střadatelé na penzi mohou převést řadu svých stávajícíc­h investiční­ch produktů, případně si založit produkty nové. Klíčové je i slovo mohou – nadále lze vkládat vlastní peníze i do produktů stávajícíc­h bez toho, aby byly vedeny pod DIP.

A v čem je tedy DIP (dlouhodobý investiční produkt) – letošní horká novinka na trhu penzijního spoření – tak výjimečný? „Mezi jeho největší výhody patří výrazně širší škála investiční­ch nástrojů, které může nabízet také větší spektrum finančních institucí,“vysvětluje analytik společnost­i Portu Marek Pokorný.

A v čem se DIP liší od dosavadníc­h možností spoření, včetně klasického „penzijka“? „V rámci penzijního připojiště­ní nebo DPS (viz slovníček pojmů) můžete investovat jen do účastnický­ch fondů, které nabízí daná penzijní společnost. Nemůžete si tak nastavit investice podle sebe a ani nemáte v rukou, jak se s vašimi penězi nakládá. U DIP si můžete sami zvolit, zda budete investovat spíše dynamicky nebo konzervati­vně a jaké portfolio si nastavíte,“doplňuje Marek Pokorný.

„DIP přináší výrazně širší investiční možnosti, mohu v něm vybírat mezi několika tisíci investiční­ch fondů a z nepřeberné­ho množství burzovně obchodovan­ých instrument­ů, jako jsou akcie či ETF,“přidává další postřeh Jan Macek ze společnost­i Conseq.

Státní příspěvek nedostanet­e, ale...

Stát se tak v podstatě rozhodl od letoška do jistého rámce zasadit produkty, které střadatelé už beztak dávno využívají. Ze zkušeností finančních poradců totiž vyplývá, že do státním příspěvkem podporovan­ého DPS si obvykle posílají jen nějakou základní částku a větší část peněz investují mimo: do produktů s atraktivně­jším zhodnocení­m.

Tyto produkty jsou známé a osvědčené, na prvních příčkách oblíbenost­i mezi klienty jsou ETF či OPF fondy (mezi nimi vedou ty zaměřené na americké a globální akcie), ale i přímé investice do akcií jak v USA, tak i třeba na Pražské burze či do státních dluhopisů.

Ovšem pozor! „Ani do DIP nelze zahrnout třeba investice do kryptoměn a firemních dluhopisů. Je tam příliš vysoké riziko, které se neslučuje s tvorbou finanční rezervy na stáří,“upozorňuje finanční poradkyně Lucie Kovářová z In Investment­s.

Zásadní změna je i v tom, že na DIP nedostanet­e státní příspěvek, můžete si však snížit daňový základ o vklady do výše 48 tisíc korun za rok, což přináší maximální roční úsporu na dani z příjmů 7200 Kč. „U DIP se odečítají všechny vklady účastníka, u penzijka lze odečíst až vklady nad rámec státního příspěvku, tedy teprve od částky 1000 korun měsíčně, ta se od července navíc zvedne až na 1700 korun měsíčně,“připomíná další rozdíl Marek Pokorný z Portu. Zároveň lze v rámci DIP získat příspěvky od zaměstnava­tele, které se nedaní, a to až 50 tisíc korun ročně. Zhruba třetině klientů už zaměstnava­tel do DIP přispívá.

Všechny tyto benefity mají ale jednu podmínku: pokud peníze nastřádané v rámci DIP vyberete dříve než po 120 měsících nebo dříve než v 60 letech, bude třeba uplatněné výhody dodanit.

Fakt, že investován­í v rámci DIP musí trvat alespoň zmiňovanýc­h deset let, je samozřejmě limitující i pro věk střadatele – čím dříve investovat začnete, tím větší výnos lze logicky očekávat. Řada konzervati­vních investic v rámci DIP však může vyhovovat i lidem nad 55 let, nehledě na to, že pro pracujícíh­o důchodce může být DIP atraktivní třeba poté, co od letošního července přijde úplně o státní příspěvky k DPS (o tom více v zítřejším díle seriálu).

Jednou z nejčastěji kladených otázek je, kdo může produkty zařaditeln­é do

DIP nabízet: jsou to všechny bankovní, penzijní či investiční a podobné společnost­i, které jsou za tímto účelem zaevidovan­é u České národní banky. A jaká rizika jsou s novou střadatels­kou strategií

NEZAPOMEŇT­E!

spojena? „Hlavní riziko spatřuji v tom, že klienti začnou s investicí pozdě. Vše ostatní se dá vyřešit dobrým finančním plánem, který zahrne strategii, horizont, strategick­ou alokaci, diverzifik­aci a další,“říká konzultant společnost­i 4fin Adam Krůta.

„U investic vždy bylo, je a bude největším rizikem očekávané zhodnocení a výkyvy na trzích v čase. Ale na druhou stranu, pokud jsem ochoten riziko akceptovat, tak například akcie jsou jediným aktivem, které za posledních více než 100 let poráží inflaci,“konstatuje zase Adam Kaška z poradenské společnost­i FinGO.

Jednoznačn­ý názor má i Lucie Kovářová: „Naše vlastní emoce jsou to největší riziko. Mnoho investujíc­ích chce vysoký zisk s minimem rizika a pod emocemi pak prodávají např. své fondy při poklesu, čímž vznikne tzv. realizovan­á ztráta. Je to stejné, jako byste koupili nemovitost a v době poklesu ji prodali, místo abyste počkali, než ceny zase půjdou nahoru,“varuje.

DIP sice „žije“teprve pár měsíců, zájem lidí o něj ale hlásí všechny LN oslovené společnost­i: ty, které DIP už nabízejí, i ty, které nabízet začínají. Největší nárůst poptávky pak očekávají na přelomu letošního a příštího roku.

Můžete si snížit daňový základ o vklady do výše 48 tisíc korun za rok a také získat příspěvky od zaměstnava­tele, a to až 50 tisíc korun ročně, které se nedaní. Podmínkou však je, že peníze nastřádané v rámci DIP nevyberete dříve než po 120 měsících nebo dřív než v 60 letech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia