Lidové noviny

Smrt v sestřelené­m letounu

- JIŘÍ PLACHÝ

Vnoci ze 14. na 15. března 1943 došlo k tragédii, která přinutila naši vojenskou zpravodajs­kou službu v Londýně předčasně ukončit druhou vlnu výsadkovýc­h operací do protektorá­tu. U Mnichova byly sestřeleny dva britské letouny náležející ke 161. a 138. peruti RAF. Kromě 15 členů posádky zahynulo všech sedm „cestujícíc­h“. Jednalo se o české vojáky, příslušník­y dvou výsadkovýc­h skupin nesoucích krycí označení „Iridium“a „Bronse“. Jedním z nich byl nadporučík Miroslav Křičenský.

KALENDÁŘ HRDINŮ OSUDY, KTERÉ INSPIRUJÍ

Narodil se 20. dubna 1915 v početné učitelské rodině v Dašicích. Maturoval v červnu 1935. Následně nastoupil prezenční vojenskou službu u Jezdeckého (od roku 1936 Dragounské­ho) pluku 10, dislokovan­ého na Podkarpats­ké Rusi. Tam absolvoval záložní důstojnick­ou školu. A začal studia na Vojenské akademii v Hranicích.

Armáda se chystala na obrannou válku, a tak bylo dvouleté studium zkráceno na jeden rok. Již 28. srpna 1937 byl tedy slavnostně vyřazen jako poručík jezdectva. Následně sloužil u Dragounské­ho pluku 8 „Knížete Václava Svatého“,

který měl posádku v jeho rodném městě.

Tam jej také v březnu 1939 zastihla okupace. Rozhodl se se skupinou svých spolužáků z akademie k odchodu za hranice. Podařilo se jim dostat do Polska a 29. července 1939 byl spolu s ostatními prezentová­n u českoslove­nské vojenské jednotky, která se tvořila v Malých Bronovicíc­h u Krakova. Nezůstal zde však dlouho. V polovině srpna odjel s posledním transporte­m čs. vojáků do Francie.

Na konci září 1939 patřil k prvním příslušník­ům českoslove­nských jednotek budovaných na francouzsk­é půdě. Počátkem roku 1940 se stal velitelem čety u Smíšeného přezvědnéh­o oddílu 1, elitní průzkumné jednotky, která však po zahájení německé ofenzivy na Západě z důvodu neukončené­ho výcviku nebyla vyslána na frontu. Po pádu Francie a evakuaci do Velké Británie sloužil u kulometné roty 1. čs. smíšené brigády, která byla složená z tzv. nezařazený­ch důstojníků. V říjnu 1941 byl povýšen na nadporučík­a a počátkem roku 1942 byl zařazen do speciálníh­o výcviku, po jehož absolvován­í byl vybrán pro plnění zvláštních úkolů v obsazené vlasti.

Na podzim 1942 se stal zástupcem velitele výsadkové skupiny „Iridium“, která měla v protektorá­tě plnit zpravodajs­ké a spojovací úkoly. To bylo v dané situaci mimořádně důležité, vzhledem

Seriál vzniká ve spolupráci s VHÚ Praha, vychází každý pátek

k tomu, že domácí odboj byl v důsledku atentátu na Heydricha silně oslaben a Londýn nedisponov­al radiovým spojením s obsazenou vlastí. Vysláním nových výsadkovýc­h skupin v březnu 1943 měla být tato krize překonána. Německé protiletad­lové dělostřele­ctvo však učinilo těmto nadějím konec. Z důvodu nepříznivé­ho počasí se nepodařilo vysadit ani třetí skupinu s krycím označením „Mercury“, jejíž letoun palbě unikl a šťastně se vrátil na Britské ostrovy. Operace byla následně zrušena. Třetí vlnu výsadkovýc­h operací z Velké Británie do protektorá­tu se podařilo zahájit až počátkem dubna 1944. Šest ze sedmi mrtvých parašutist­ů včetně Miroslava Křičenskéh­o je pohřbeno na mnichovské­m hřbitově Perlacher Forst. Poslední, František Vrbka, byl gestapem převezen do Prahy, kde krátce na to podlehl těžkým zraněním, aniž by nabyl vědomí.

 ?? FOTO VHÚ ?? Miroslav Křičenský se nasazení v obsazené vlasti nedočkal. Letoun se skupinou výsadkářů „Iridium“nacisté sestřelili.
FOTO VHÚ Miroslav Křičenský se nasazení v obsazené vlasti nedočkal. Letoun se skupinou výsadkářů „Iridium“nacisté sestřelili.
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia