Lidové noviny

Kandidáti duelu o mistra světa

- PAVEL MATOCHA

Turnaj kandidátů míří do finále, o víkendu nás čekají poslední dvě kola a v pondělí případný tie-break. Po jedenácti kolech (dvanácté se hrálo v noci na dnešek a jeho výsledek a průběžný stav najdete na facebookov­ém profilu Chess Café – Tady se hrají šachy) má k zápasu o titul mistra světa nejblíže velmistr Jan Něpomňašči­j.

Ruský velmistr má v čele tabulky půlbodový náskok před D. Gukeshem a H. Nakamurou a bodový před ratingovou jedničkou turnaje F. Caruanou. Šance dalších dvou hráčů – indičtí velmistři R. Praggnanan­dhaa a S. Vidit – na vítězství v turnaji jsou již jen teoretické. Tabulku očekávaně uzavírají A. Firouzja a N. Abasov.

Ať už turnaj kandidátů dopadne jakkoli, ukazuje leccos podstatnéh­o o světovém šachu. Zaprvé výsadní postavení indických a amerických šachistů, kteří se kvalifikov­ali na pět z osmi míst v tomto nejdůležit­ějším turnaji roku. Zadruhé nástup mladých šachistů – třem velmistrům je mezi 17 a 20 roky a jen třem více než 30 let. A zatřetí, že i když stará ruská šachová škola v éře superpočít­ačů už není, co bývala, tak stále ji ani v nejmenším nelze odepisovat.

Vítěze čeká na konci letošního roku zápas o šachový trůn se stávajícím mistrem světa, čínským velmistrem Dingem Lirenem. Pokud kandidáty vyhraje stávající lídr turnaje, tak půjde o odvetu za loňský titulový duel.

V souběžně hraném turnaji kandidátů žen, který je pro výrazně nižší šachovou výkonnost tradičně zcela ve stínu mužského klání, jde prakticky jen o souboj dvou čínských velmistryň. Po jedenácti kolech vede Tan Zhongyi o půl bodu před Lei Tingjie, další účastnice turnaje kandidátek ztrácejí dva a více bodů.

 ?? FOTO TK ?? Indický velmistr Vidit prohrál vyhranou pozici. Další bod pro ruského velmistra Něpomňašči­ho.
FOTO TK Indický velmistr Vidit prohrál vyhranou pozici. Další bod pro ruského velmistra Něpomňašči­ho.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia