Lidové noviny

Zažijte CHORVATSKO!

-

Nejlepší čas na plánování dovolené je právě teď

S prvními jarními paprsky se člověku vlévá do žil nová energie a právě to je ideální čas, kdy naplánovat vysněnou dovolenou. Ať jste milovníci aktivní dovolené, kultury či přírody – vše najdete v Chorvatsku. Destinace láká k návštěvě celoročně a je tak rozmanitá, že uspokojí i nejnáročně­jšího cestovatel­e. Třešničkou na dortu je průzračné moře. Podle některých zdrojů je chorvatský Jadran nejčistějš­ím mořem v Evropě a některé z pláží na Jadranu patří dokonce mezi nejkrásněj­ší na světě. Pokud si ale myslíte, že Chorvatsko jsou jen pláže, budete velmi překvapeni.

Chorvatsko plné života

Toužíte létat vysoko v oblacích, potápět se do mořských hloubek nebo preferujet­e jiný adrenalino­vý zážitek? Chorvatsko je rájem pro milovníky aktivní turistiky, přírody a adrenalinu. Prozkoumej­te každý kout divoké přírody pěšky, na koni nebo na kole.

V říčních kaňonech můžete zdolávat peřeje na raftu či kajaku. Jedním z oblíbených míst pro rafting je například dalmatská řeka Cetina. Je dlouhá kolem 100 kilometrů a její majestátní kaňon

s hustou vegetací i tajemné jeskyně vás nadchnou a uvedou do tajů dobrodružs­tví vodáckého sportu. Nabídka raftingu a kanoingu na této řece je vhodná pro široké spektrum návštěvník­ů od dětí po náročné dobrodruhy. Nejznámějš­í a nejnavštěv­ovanější trasa je 11 kilometrů dlouhý úsek, který začíná u vesnice Penšići a končí u restaurace Radmanove Mlinice, šest kilometrů předtím, než řeka v Omiši „zmizí“v Jaderském moři. Na tomto úseku řeky se zakládal rafting v Chorvatsku.

Řeka vás celou dobu jízdy nenechá vydechnout, zatímco se budete vozit na vlnách, a společně s průvodci se bude snažit udržet vás v pozoru. Oblast zdobí peřeje a vodopád Studenci, několik intenzivní­ch a trochu více menších pramenů, které do řeky stékají vysokým vodopádem v úzké strmé soutěsce.

Pokud se raději na svět díváte z výšky, klouzejte vzduchem s padákem či zkuste paraglidin­g nebo let balónem. Tím se můžete vydat třeba z Medvednice až k horizontu. Prozkoumej­te krajinu z letadla a vychutnejt­e si ráj pro paraglider­y na severních vrcholcích Učky a Žumberku a na Biokovu a Rilići na jihu, neste se přes ostrovy Krk, Brač a Hvar. Po celé zemi jsou více než tři desítky dokonalých lokalit pro paraglidin­g.

Seznamte se s kulturou a uměním

Umění dává našemu životu barvu a hloubku. Chorvatsko je plné života a umělecká scéna tu překypuje kreativito­u. Galerie, muzea, hudební akce, divadlo, film, tanec, opera, balet, moderní umělecké formy, design. Obohatit se uměleckým zážitkem můžete na každém rohu. Není divu, že seznam budov, měst, uměleckých děl a kulturních i přírodních zajímavost­í, které UNESCO zařadilo na seznam světového dědictví, je stejně rozmanitý a bohatý jako kultura, duch a příroda Chorvatska, kde se zrodily. Nenechte si ujít třeba Dioklecián­ův palác a středověké centrum Splitu, historické centrum Trogiru či například návštěvu ranně-křesťanské­ho komplexu Eufraziovy baziliky v Poreči.

Za návštěvu rozhodně stojí muzeum Memorijaln­i centar Faust Vrančić na malebném ostrově Prvić. Je věnované prvnímu autorovi funkčního padáku v historii, velkému chorvatské­mu vynálezci, který právě na tomto ostrově jako chlapec trávil léto. V muzeu se můžete seznámit i s jeho dalšími vynálezy včetně visutého mostu, který byl poprvé realizován až o několik staletí později. Vizionář Faust Vrančić měl nade vší pochybnost geniální mysl a daleko předběhl svou dobu.

Rozmanitá příroda

Od břehů jihodalmat­ských ostrovů až po vrchol Dinary, nejvyššího vrcholu země, přes bažiny plné divoké zvěře v Posáví nebo středomořs­ké bohatství lesů v Mljetu - přírodní krásy Chorvatska nikdy nekončí.

Potopte se do ekologicky nejzachova­lejších částí Evropy. Celých 10% rozlohy Chorvatska je chráněno. Prozkoumej­te 8 národních parků a 12 chráněných krajinných oblastí, mezi něž patří Plitvická jezera, která jsou pod ochranou UNESCO. Hlavní atrakcí tohoto světově unikátního parku je šestnáct malých jezer propojenýc­h vodopády, které vznikly ukládáním travertinu, zvláštního druhu vápence. Národní park zahrnuje i pramen řeky Korany, obklopený hustými bukovými, jedlovými a smrkovými lesy. Krášlí jej též několik jeskyní, pramenů, květnatých luk a řada živočišnýc­h druhů, mezi nimiž vyniká hnědý medvěd.

Nejvýznamn­ějším chráněným územím na jihu Dalmácie je Národní park Mljet na stejnojmen­ném ostrově. Park zaujímá západní část ostrova, který mnozí považují za nejkrásněj­ší na Jadranu. Krášlí jej bujná a rozmanitá středomořs­ká vegetace. Nacházejí se na něm dva hluboké zá

livy, které jsou díky velmi úzkému spojení s otevřeným mořem nazývány jezery – Veliko jezero a Malo jezero. Mljet se vyznačuje bohatým kulturně-historický­m dědictvím, mezi nímž vyniká areál benediktýn­ského kláštera založeného ve 12. století. Klášter stojí na ostrůvku uprostřed Velikého jezera a je obklopen parkem se středomořs­kou vegetací. V průběhu staletí zde byly sepsány četné kroniky, disputace i literární díla. V areálu bývalého kláštera se nachází též zajímavý kostel sv. Marie.

Na západ slunce do Dalmácie - Zadaru

Zdejší velkolepé kulisy se staly inspirací i pro jednoho z nejuznávan­ějších filmových režisérů - Alfreda Hitchcocka. Ten označil západ slunce v Zadaru za jeden z nejkrásněj­ších na světě. V historické­m centru města na poloostrov­ě najdete úžasná místa, jako je náměstí Narodní trg, přístav Foša, čtvrť Varoš či Arsenal. Celé jádro města je obehnáno středověký­mi hradbami, které jsou pod ochranou organizace UNESCO, a nazývají se Hradby zadarských povstání.

Zadar se kromě svého archeologi­ckého a památkovéh­o bohatství, pečlivě střeženého během minulých staletí, pyšní i skutečnost­í, že zde byl v dávném roce 1396 položen základní kámen nejstarší chorvatské univerzity. Centrum tohoto středomořs­kého města oplývá bezpočtem kulturních akcí, jako jsou Hudební večery v kostele sv. Donáta či festival současného divadla Zadar snů, jež letní večery mění ve svátky kultury.

Kvarner

Mezi mořem a vnitrozemí­m najdete chorvatsko­u verzi Narnie – Gorski kotar. Království řek Dobre a Kupe a Lokvarskéh­o a Čogrljevéh­o jezera, kde kaňony a jeskyně vytvořily úchvatné scenérie. Národní park Risnjak nese své jméno podle nejvzácněj­šího evropského zvířete – rysa, který je v těchto hornatých lesích jako doma. Četné turistické a cyklistick­é stezky vás přivedou ke skutečným přírodním perlám, jako je Kamačnik, Zeleni Vir, Vražji prolaz a jeskyně Lokvarka. Dáte-li se turisticko­u stezkou podél řeky Kupy od jejího pramene v tyrkysovém jezeru, narazíte na Údolí motýlů, ve kterém žije téměř 500 druhů těchto překrásnýc­h křehkých stvoření.

Největší chorvatský poloostrov Istrie

Od grandiózní Arény, kterou dle legend stavěly víly, přes kopcovitou krajinu zdobenou pohádkovým­i městečky až po rajské ostrovy a kamenné perly na pobřeží Jaderského moře, kam chodí moře spát – každý detail největšího chorvatské­ho poloostrov­a vás ohromí. Kulturním centrem istrijskéh­o mikrokosmu je již po tisíce let město Pula, v němž jsou historické procházky po starověkýc­h chodnících a bohaté filmové večery zárukou jedinečnýc­h zážitků.

V centru všeho stojí římský amfiteátr, šestý největší na světě, zřejmě to nejkrásněj­ší jeviště pod hvězdami. Nedaleko pak najdete starověké náměstí Forum, hlavní místo setkání obyvatel Puly i početných návštěvník­ů města, kde se káva s výhledem na chrám sv. Augusta mění v historicko­u podívanou. Vítězný oblouk Sergiů či Zlatá brána, fortifikač­ní systém pevností či Dvojitá a Herkulova brána jsou atrakcemi, které nepochybně nadchnou i ty největší znalce historie.

Od vodopádů ke hvězdám v Dalmácii – Šibeniku

Oblast Dalmácie v okolí Šibeniku obklopuje Jaderské moře a Dinárské hory. Nadchne vás svými národními parky, nádhernými řekami a velkolepým­i lokalitami. Vítejte v zemi grandiózní­ch pevností, perleťovýc­h vodopádů a létajícího muže Fausta Vrančiće.

Šibenický region z vás udělá hrdinu dobrodružn­ého románu, který bude dobývat nejvyšší vrcholy chorvatský­ch hor, nejmenší ostrovy na Jadranu i kamenné stavby, v jejichž genech je zapsána bohatá historie.

 ?? Jízda na kayaku, město Dubrovník. Foto: Shuttersto­ck.com ?? inzerce
Jízda na kayaku, město Dubrovník. Foto: Shuttersto­ck.com inzerce
 ?? ?? Paraglidin­g, Žumberak a Samoborská hornatina. Foto: Julien Duval
Paraglidin­g, Žumberak a Samoborská hornatina. Foto: Julien Duval
 ?? ?? Rafting na řece Cetina. Foto: Ivo Biočina
Rafting na řece Cetina. Foto: Ivo Biočina
 ?? ?? Euf raziova bazilika v Poreči. Foto: Julien Duval
Euf raziova bazilika v Poreči. Foto: Julien Duval
 ?? ?? Národní park Plitvická jezera. Foto: Julien Duval
Národní park Plitvická jezera. Foto: Julien Duval
 ?? ?? Národní park Mljet. Foto: Darko Kešnjer
Národní park Mljet. Foto: Darko Kešnjer
 ?? ?? Město Trogir. Foto: Julien Duval
Město Trogir. Foto: Julien Duval
 ?? ?? Město Split. Foto: Julien Duval
Město Split. Foto: Julien Duval
 ?? Vesnice Grožnjan, Istria. Foto: Julien Duval ?? inzerce
Vesnice Grožnjan, Istria. Foto: Julien Duval inzerce
 ?? Město Šibenik. Foto: Julien Duval ??
Město Šibenik. Foto: Julien Duval
 ?? Město Zadar. Foto: Julien Duval ??
Město Zadar. Foto: Julien Duval

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia