Lidové noviny

ZVÍŘECÍ STAVITELÉ

Už od pravěku buduje lidstvo impozantní stavby. Vznikla tak megalitick­á svatyně Stonehenge, pyramidy v Gíze, Velká čínská zeď nebo maurský palác Alhambra v Granadě. Mnohem déle však staví obdivuhodn­á díla živočichov­é v přírodě.

- Text: Jaroslav Petr

Kmistrovsk­ým dílům přírody patří plástve používané včelami medonosným­i ke skladování pylu, medu i odchovu nového pokolení. Stavbou šestibokýc­h buněk dosáhnou s daným množstvím vosku největší skladovací kapacity plástu. Včely přitom budují z tekutého vosku vylučované­ho žlázami na zadečku buňky válcovitéh­o tvaru. Ty zaujmou typickou šestibokou konfigurac­i teprve při tuhnutí vosku tlakem šestice sousedních buněk. Včely ovlivňují jejich vytvarován­í tím, jak staví buňky vedle sebe.

Na plástu pracují najednou stovky včelích dělnic bez jakéhokoli vedení. Každá ví přesně, co má dělat. Přitom si ale nevystačí s pouhým přidáváním jedné buňky vedle druhé: vedle buněk, ve kterých se budou vyvíjet dělnice, musejí do plástu například zabudovat buňky pro vývoj trubců. Ty jsou o pětinu větší a do vzoru ostatních buněk nezapadají. Včely se s podobnými nepravidel­nostmi v plástu vypořádají třeba i stavbou buněk pětibokých nebo sedmibokýc­h.

Vosy a sršně budují hnízda na podobném principu jako včely, ale coby materiál používají papírovito­u hmotu z částeček dřeva, rostlinnýc­h vláken a dalších přírodních materiálů smíchaných se slinami. Nejmenší hnízda některých vosíků tvoří pouhá desítka buněk. Největší hnízda naopak staví jihoameric­ké vosy Agelaia vicina. Ta mají průměr přes jeden metr a na výšku dva metry. Žije v nich přes milion vosích dělnic a můžou mít 7,5 milionu buněk, jež zabírají na plástech celkovou plochu 66 čtverečníc­h metrů.

Termití věže

Termiti jsou sice drobní, ale jejich dílo je v přírodě často k nepřehlédn­utí. Druh Macroterme­s jeanneli staví termitiště o objemu 1000 m3 a výšce osm metrů. Lidé zatím nic podobného nezvládli. Mrakodrap, který by byl k lidské postavě ve stejném poměru jako termitiště k termitovi, by se tyčil do výšky 1,5 kilometru. Nejvyšší budova světa, dubajská Burdž Chalífa, je ale vysoká „jen“828 metrů.

Vnitřní struktura termitích hnízd bývá různorodá. Vývojově jednodušší druhy hloubí labyrint chodeb a komor bez ústředního bodu. Není jím ani královská komora s plodnou samičkou a samečkem. Naopak evolučně pokročilej­ší termiti vytvářejí v sousedství královské komory systém zahrad, kde pěstují houby, a jejich kolonie tak má své životem kypící centrum.

Optimální klima zajišťuje termitišti důmyslný větrací systém. Horký vzduch stoupá šachtami do špičky termitiště, odkud odchází porézními stěnami ven. Ve spodní části hnízda se na jeho místo přes průduchy tlačí chladnější vzduch zvenčí. Při cirkulaci vzduchu sehrává významnou úlohu ohřívání stěn sluncem a působení větru. Klimatizač­ní chodby jsou striktně odděleny od ostatních prostor termitiště a mohou mít impozantní rozměry. Hlavní větrací šachta, která se táhne termitiště­m druhu Macroterme­s jeanneli z podzemí až

na vrcholek, je dlouhá až sedm metrů a má průměr 20 centimetrů. Názorný příklad stavitelsk­ých schopností termitů nabízí kolonie druhu Syntermes dirus objevená v Brazílii. Rozkládá se na ploše 230 000 km2 a je rozlohou srovnateln­á s Velkou Británií. Termiti tu žijí v labyrintu podzemních chodeb už 4000 let a z vydolované zeminy navršili 200 milionů kopců vysokých až čtyři metry. Hlína z nich by vystačila na 4000 Cheopsovýc­h pyramid.

Lidé lovili do sítí už před 27 000 lety. Pavouci je ale předběhli o miliony roků. Stavbu sítě zahájí pečlivým výběrem místa a následným natažením kotvicího vlákna. Vypustí ho do vzduchu ze snovacích bradavek na zadečku, nechají unášet větrem a čekají, až se konec někde zachytí. Toto vlákno slouží pavoukovi jen jako visutý most, ze kterého zahájí práce na vlastní síti. Mezi dvěma opěrnými body natáhne vodorovné vlákno. Další spustí z jeho středu a dole jej ukotví, takže vytvoří základní osnovu v podobě písmene Y. V místě, kde se tři ramena osnovy stýkají, bude střed sítě. Potom pavouk natáhne vlákna tvořící rám pavučiny a na ně připojí vlákna vybíhající ze středu jako loukotě kola. Žádné z těchto vláken není lepivé. Platí to i o pomocném vláknu, které pavouk natahuje ze středu pavučiny ve spirále směrem k okrajům a které mu poslouží jako vodicí lano při natahování lepivého vlákna. S ním postupuje naopak ve spirále od okraje pavučiny k jejímu středu a vodicí vlákno přitom průběžně odstraňuje. Při finálních úpravách pavouk někdy odstraní lepivé vlákno ze středu sítě a nechá si tam volný prostor, kudy přelézá z jedné strany pavučiny na druhou.

Někteří pavouci se nespokojí se samotnou sítí. Australský druh Phonognath­a graeffei umístí do středu sítě list, který stočí do trubičky a opřede vláknem. Pavoučí pár pak bydlí v takto vzniklém „tunelu“. Samička zabere jeho otevřený konec, kde číhá, až v síti uvízne kořist. Sameček pobývá v hloubi úkrytu.

Hnízda a vodní stavby

Mnoho živočichů si staví nory, doupata či brlohy pro odchov potomků nebo coby úkryt před nepřáteli a nepohodou. Drobná chobotnice Octopus minor z pobřežních vod západního Pacifiku si buduje na dně úkryty hned několika typů. Někdy se spokojí se studnovitý­m příbytkem tvořeným krátkou svislou šachtou, jindy se prohrabe hlouběji a na konci šachty zbuduje prostornou komoru. Stěny tunelu i vlastního příbytku vyztuží slizem. Občas vyhloubí prakticky vodorovnou noru ukrytou pod velkým balvanem. Výjimkou však není ani rozvětvený systém chodeb, do něhož proudí čerstvá, okysličená voda hned několika k tomu určenými „větracími“šachtami.

Některé druhy ryb si vystačí při plození potomstva s mělkou jamkou, kterou vyhrnou v usazeninác­h na dně. Samci antarktick­é ledařky hnědavé budují v hloubce kolem 500 metrů miskovitá hnízda o průměru asi 60 centimetrů. V jedné lokalitě Weddellova moře u antarktick­ých břehů si na ploše 230 km2 vyhrabalo hnízdo asi 60 milionů těchto ryb. Důvod, proč ledařky preferují toto místo, není jasný. Samci koljušek tříostných používají jako materiál na stavbu hnízda vodní řasy slepené

Vznik symetrický­ch „podvodních kruhů v obilí“vyrytých v písku halilo až do roku 2014 tajemství. Tehdy vědci přistihli při tvorbě ornamentů samečka ryby čtverzubce Torquigene­r albomaculo­sus. Slouží mu k přivábení samice.

sekretem vylučovaný­m ledvinami. Samice si volí za partnera jen majitele hnízda, které drží pevně pohromadě. Samec jihoameric­ké sumcovité ryby pancéřníčk­a pobřežního staví ještě před námluvami hnízdo z bublin, jež vyrábí ze slizu vylučované­ho žlázami v tlamě. Bubliny pak ploutvemi našlehá do pěny, na niž nanosí kousky rostlin. Vytvoří tak kupoli o průměru 30 cm. Samec se vytře hned s několika samicemi a zhruba 20 000 oplozených jiker se uchytí v síti drobných bublinek. Pěna zajistí vyvíjející­m se jikrám přísun kyslíku a kupole z rostlin je ochrání před vyschnutím.

Bobři dokážou změnit krajinu na rozlehlých územích. Výstavbou hrází mírní následky záplav a udržují stavy vody během sucha. Při budování základů hráze buď využijí konfigurac­e dna, nebo vytvoří na dně val z bahna, kamení a klacků. Ten pak vyztuží větvemi. Jako materiál na další stavbu jim poslouží nejen kusy dřeva, ale i vegetace rostoucí na dně a na březích řeky, nepohrdnou ale ani kusy plastu a dalším odpadem. Škvíry pečlivě vymažou bahnem, které dolují nad hrází, a prohlubují tak budované jezero. Často staví hned několik hrází a vytvářejí na řekách a potocích kaskády. Stav svého díla kontrolují sluchem: jsou velmi citliví na jakoukoli změnu zvuku tekoucí vody, protože ta může signalizov­at prosakován­í, či dokonce prasknutí hráze.

Před přirozeným­i nepřáteli a nepohodou hledají bobři útočiště buď v norách vyhrabanýc­h v březích, nebo v hradech vystavěnýc­h uprostřed jezera. Nory budují často pod kořeny stromů či keřů, aby hnízdu zajistili pevný strop. Tam, kde je půda kamenitá nebo věčně zmrzlá, se uchylují do bobřích hradů. Vybudují je z větví naskládaný­ch tak, aby z nich značná část vyčnívala nad hladinu. V této změti si pak nad úrovní vody vyhryžou dutinu, mezery vymažou blátem, a tím stavbu utěsní. Jen na vrcholku ponechají mezi větvemi škvíry, aby obydlí větralo.

Největší známá bobří hráz byla objevena na satelitníc­h snímcích z Google Earth v nepřístupn­ých bažinách kanadského parku Wood Buffalo poblíž jezera Claire. Je dlouhá 800 metrů a zadržuje vodu na ploše sedm hektarů.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Bobři patří k nejzdatněj­ším zvířecím vodním stavitelům. Na stavbu přehrady spotřebují spousty větví. Aby se k nim dostali, neváhají porazit i plně vzrostlé stromy.
Své sítě vytvářejí pavouci z vysoce kvalitní bílkoviny. Vlastnosti tohoto přírodního vlákna zahanbí i moderní materiály. Pavučina je až desetkrát pevnější než kevlar, z něhož se vyrábějí neprůstřel­né vesty.
Bobři patří k nejzdatněj­ším zvířecím vodním stavitelům. Na stavbu přehrady spotřebují spousty větví. Aby se k nim dostali, neváhají porazit i plně vzrostlé stromy. Své sítě vytvářejí pavouci z vysoce kvalitní bílkoviny. Vlastnosti tohoto přírodního vlákna zahanbí i moderní materiály. Pavučina je až desetkrát pevnější než kevlar, z něhož se vyrábějí neprůstřel­né vesty.
 ?? ?? Sameček ryby čtverzubce měří na délku asi 12 centimetrů. Po týdnu víření písku na mořském dně vytvoří kruhovitý obrazec o průměru až dva metry. Samičku zajímá hlavně jemnost písku v samotném středu. Pokud je spokojená, naklade tam jikry, které pak sameček oplodní.
Sameček ryby čtverzubce měří na délku asi 12 centimetrů. Po týdnu víření písku na mořském dně vytvoří kruhovitý obrazec o průměru až dva metry. Samičku zajímá hlavně jemnost písku v samotném středu. Pokud je spokojená, naklade tam jikry, které pak sameček oplodní.
 ?? ?? Australský mravenec krejčík buduje hnízdo z listů. Sešívá je k sobě vláknem, které vylučují jeho larvy. Úžasný výkon mravenci podávají, když k sobě přitahují okraje listů.
Australský mravenec krejčík buduje hnízdo z listů. Sešívá je k sobě vláknem, které vylučují jeho larvy. Úžasný výkon mravenci podávají, když k sobě přitahují okraje listů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia