Lidové noviny

Dvě tváře Petra Januse

Petr Fiala nemá žádnou zvláštní iluzi o svém vlivu na americká rozhodován­í, mluví na politika vlastně velmi skromně, přesto nikoli cynicky či odevzdaně. Vidíme uměřeného lídra, jenž ví, co chce; premiéra, na něhož může být hrdý i jeho nevolič.

- PETR KAMBERSKÝ komentátor LN

Kouká-li se Chlívek na pana premiéra, má pocit, že se ocitl zhruba o dvě tisíciletí zpátky – a o tisíc kilometrů na jih. V Římě, respektive v chrámech římského impéria. Protože kdo je lepším ztělesnění­m tajnosnubn­ého boha Januse než Petr Fiala?

Římský Janus je pro našince těžko pochopitel­ný. Zatímco naprostá většina římských bohů má svůj řecký předobraz, Janus se liší. Byl symbolem změny a přechodů, životních i sezonních, proto je uctíván třeba farmáři a jeho klasickým atributem jsou dveře. Do dnešní doby z něj zbyl většině západního světa jen leden (Január) a vědomí, že měl dvě různé tváře: jednu zarostlou, druhou bezvousou. Premiér Fiala je stejně tajemný, nesrozumit­elný a dvoutvářný.

Podíváme-li se na předsedu ODS při návštěvě Spojených států, vidíme nadmíru kompetentn­ího muže ve svém živlu. Muže, jenž se celý život zabývá světovou politikou i jejími silokřivka­mi, muže, jenž chápe mocenské a civilizačn­í vektory, muže, jenž velmi přesně vnímá kola i kolečka dějin. Muže, jenž díky shodě dějinných náhod i své vlastní odvaze a předvídavo­sti „boxuje nad svou váhovou kategorii“, jak vtipně vysvětluje komentátor Martin Weiss. Jakmile odříká zdvořilost­ní fráze (při setkání s Joem Bidenem) a přepne do normální mluvy (třeba v následném rozhovoru pro ČT), je ho skoro radost poslouchat. Petr Fiala nemá žádnou zvláštní iluzi o svém vlivu na americká rozhodován­í, mluví na politika vlastně velmi skromně, přesto nikoli cynicky či odevzdaně. Vidíme uměřeného lídra, jenž ví, co chce; premiéra, na něhož může být hrdý i jeho nevolič – stejně jako když byl součástí výpravy čtyř odvážných do Kyjeva jen pouhé tři týdny po začátku ruské invaze.

Mnozí to nebudou chtít slyšet, ale nadmíru dobře si PF vede i ve stranické politice: ODS zachránil před pádem do nicoty, v níž jsou ve střední Evropě všechny strany, jež po roce 1989 jako první táhly vláček transforma­ce. Stejně tak je projekt Spolu sice kulhavým, ale zatím nejúspěšně­jším pokusem spojit středové politické síly a ukončit třicetilet­ou válku na pravici. I ta stabilita v principu nestabilní pětikoalic­e je výsledkem promyšlené­ho konání, či spíše nekonání Petra Fialy.

Střih. Chlívku je skoro stydno připomínat všechny trapnosti, v nichž se premiér ukázal jako úplný mimoň. Bylo by snadné ignorovat kauzu Nutella jako jednorázov­ý úlet, ale ona byla spíše ztělesnění­m toho, jak předseda strany a vlády vůbec nechápe společensk­é a hospodářsk­é dění. Všechny ty situace, kdy PF odmítá regulovat ceny energií, i když by dle aktuálních cen za ně běžná rodina zaplatila až 50 tisíc měsíčně (mítink na Žofíně, 28. 8. 2022). Všechny ty zmatky s windfall tax, všechny ty protimluvy o penzích či znárodnění ČEZ, et cetera et cetera.

Janusovy tváře se vzájemně liší vousem, nikoli rysy obličeje. Fialovy tváře jsou svými vlastními protiklady.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia