Lidové noviny

Láska učitelky

Osobní výběr ze světového tisku

- MARTIN HAMPEJS redaktor LN ROZCESTNÍK

Povím vám kratší příběh. Psal se rok 1968. Gabrielle Russierová učila na lyceu. Bylo jí třicet let, zajímala se o život svých žáků, nechala je, aby jí tykali, chodila s nimi do kina a občas je nechala trávit čas i u sebe doma. Co čert nechtěl, zamilovala se. Bohužel do patnáctile­tého Christiana Rossiho. Bylo to na demonstrac­i na konci května 1968. Gabrielle znala Christiano­vy rodiče. Oba byli profesoři, matka učila středověko­u francouzšt­inu, otec filologii na univerzitě Aix-Marseille, oba militantní komunisté.

Aféra Christiana a Gabrielle začala na konci školního roku. A mladíkovi rodiče byli od začátku velmi proti. Když následně odjel na léto za přáteli do Německa, oddechli si. Nevěděli totiž, že se tam Gabrielle za ním vypravila. Podle všeho měli – tehdy již šestnáctil­etý student a jednatřice­tiletá učitelka – velmi příjemné léto.

Období lásky ale skončilo s návratem do Francie. Rodiče na Christiana tlačili. Chtěli, aby vztah s Gabrielle ukončil. Nátlak vyústil v jeho útěk z domova. Mladík se nastěhoval k učitelce, a tak se rodiče obrátili na soud. Ten situaci vyřešil přívětivě, mladíka poslal na jinou školu do jiného města a umožnil Gabrielle, aby mu psala, a dokonce, aby se na Dušičky viděli. Dopisy však někdo zadržoval a Christian tehdy poprvé vyhrožoval sebevraždo­u. Když ho Gabrielle přijela vyzvednout, zatkla ji policie. Christian utekl ze školy a skrýval se u kamaráda.

Věci dostaly šílený spád. Rodiče zažalovali učitelku za svedení mladistvéh­o, soudce jí odsoudil do vězení. Byla propuštěna jen po pěti dnech, Christian totiž zašel za soudcem a vysvětlil mu situaci.

Opět ale měnil školu. Když ani to nepomohlo, rodiče jej nechali zavřít do blázince. Mladík z něj utekl za svou láskou a ta šla opět před soud. Byl duben 1969. Gabrielle strávila ve vězení několik týdnů. Ven se dostala až v červnu. V červenci dostala další trest. Tehdy 13 měsíců ve vězení, pokutu 1500 franků a menší částku musela

Média se nyní zaměří na milostný život Macronovýc­h. Vznikne o něm šestidílný seriál, který produkuje společnost Gaumont. Autoři slibují téměř pět hodin zábavy.

zaplatit rodičům za újmu. Ze šlamastyky ji ale dostal prezidents­ký pardon.

Do práce ji však zpět nevzali a nátlak veřejnosti a rodičů byl obrovský. Příběh skončil smutně. Bylo září 1969 a Gabrielle spáchala sebevraždu. Christian skončil v psychiatri­cké léčebně. Prezident Georges Pompidou tehdy reagoval takto: „Nebudu vám říkat všechno, co jsem si o tomto případu myslel. Dokonce ani to, co jsem udělal. Co se týče toho, co jsem cítil, stejně jako mnoho jiných, no, nechápejte mě špatně, moje výčitky svědomí se týkaly té rozumné oběti s pohledem ztraceného dítěte, té, která vypadá jako mrtvá, která zemřela, aby byla milována.“Citoval básníka Paula Éluarda. Pak v tichosti odešel ze sálu, byť byla prezidents­ká kampaň v plném proudu.

***

Zmíněný příběh připomněli minulý týden francouzšt­í komentátoř­i na televizi

France 2. Ne kvůli výročí, jak bývá v médiích běžné. Francie má totiž i jinou slavnou aféru učitelky s mladíkem. Tu pravděpodo­bně znáte také a má výrazně lepší konec. Hlavními postavami jsou Brigitte a Emmanuel a příběh se odehrál v poněkud přívětivěj­ších devadesátý­ch letech.

Aféra učitelky a matky tří dětí se studentem vyústila v rozvod a následné manželství milenců. Z páru se nakonec stal prezident a první dáma Francie. Doslova pohádka. (Zábavná vsuvka: Emmanuel Macron je hlavou státu, ale jako hlava rodiny je mladší než dvě děti jeho ženy.) Příběh Christiana a Gabrielle však ukazuje, že Francie nebyla vždy zemí, která by takové věci tolerovala.

Přesto se média nyní zaměří na milostný život Macronovýc­h. A vznikne o něm šestidílný seriál, který produkuje společnost Gaumont. Autoři slibují téměř pět hodin zábavy. Pokud čekáte zajímavé pikanterie, nechte si zdát. Příběh má být fikce, prezidents­ký pár se na seriálu nepodílí, ostatně se o něm, jak praví deník Le Figaro, dozvěděli z médií. Že se ale bude věnovat právě jejich seznámení, naznačuje již název – Brigitte, la femme libre (Brigitte, svobodná žena). A dá se tak nějak odvodit i to, že seriál rozhodně nebude kritický. Přitom na životě Brigitte je více zajímavých aspektů. Třeba její letité přátelství s Delphine Arnaultovo­u, dcerou nejbohatší­ho muže na světě.

***

Na Francii miluji, že média se nebojí ptát politiků na bulvární témata. Televize BFMTV tak hned konfrontov­ala bývalou ministryni kultury, co si o seriálu myslí. A Roselyne Bachelotov­á odpověděla: „Tak nelíbí se mi, když se na veřejnosti řeší něčí soukromý život. Ale dívat se budu.“Dokonce navrhla, že v americké verzi by Macrona mohl hrát Ryan Gosling a první dámu Julia Robertsová. A to je Francie v kostce: všichni milují drby, ale dělají, že ne.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia