Lidové noviny

Proč nesnášíme čekání

S čekáním narůstá agresivita, která se přenáší i domů. Když déle čekáte v koloně, máte i větší sklony k domácímu násilí Čekání je peklo, ať už trčíme v koloně aut, ve frontě u pokladny supermarke­tu, anebo třeba marně vyhlížíme příjezd autobusu. To víme vš

- JAROSLAV PETR

Sílící příval stížností pasažérů na dlouhé čekání u výdeje zavazadel donutil vedení letiště v americkém Houstonu k rázným krokům – manažeři posílili zavazadlov­é pracovní čety. Výsledek se záhy dostavil: cestující si vyzvedával­i zavazadla do osmi minut, což byl čas plně srovnateln­ý s jinými kvalitními letišti v USA. Jenže příliv stížností tím nezeslábl. Detailnějš­í analýza totiž ukázala, že se pasažéři po vystoupení z letadla dostanou na místo výdeje zavazadel v průměru do jedné minuty, ale tam pak čekají na kufry dalších sedm minut, bezmála 90 % času tedy stráví nečinným postáváním. Manažeři proto sáhli po poněkud překvapivé­m řešení: nesnažili se krátit dobu čekání, ale nasměroval­i zavazadla na ta nejvzdálen­ější výdejní místa, čímž pasažérům prodloužil­i dobu strávenou chůzí po letišti a snížili podíl pasivně tráveného času. A stížnosti ustaly, i když se cestující dostávali k zavazadlům s ještě větší prodlevou než dřív.

Pocity lidí jsou při čekání zkrátka mnohem důležitějš­í než objektivní časomíra. Z výzkumů amerického psychologa Richarda Larsona z Massachuse­tts Institute of Technology vyplývá, že lidé nadhodnocu­jí délku pasivního čekání v průměru o 36 %. Když se po druhé světové válce začaly ve Spojených státech stavět výškové obytné domy, jejich obyvatelé si stěžovali na pomalé zdviže. Připadalo jim, že v nich tráví věčnost. Majitele domů ale ani nenapadlo výtahy modernizov­at a problém vyřešili tím, že do kabin jednoduše nechali nainstalov­at zrcadla. Obyvatelé tak měli během jízdy postaráno o zábavu – mohli si v zrcadle kontrolova­t svůj zevnějšek nebo v něm nenápadně pokukovat po spolucestu­jících – a cesta mezi patry jim rychleji utekla a přestali si stěžovat.

Jeden z Murphyho zákonů schválnost­i tvrdí, že sousední fronty vždycky postupují rychleji. Zřejmě i proto dávají lidé přednost jedné frontě před systémem několika front, čímž se vyhnou frustraci z rychleji postupujíc­ích sousedních zástupů. Když ale máme to štěstí a náhodou stojíme v rychlejší frontě, neumíme si to užít, bereme to jako samozřejmo­st a nijak zvlášť se neradujeme. Pomalejší fronta nám však leze na nervy. Supermarke­ty dokážou využít utrpení z čekání ve frontě u pokladen ve svůj prospěch – na ty nejvíc netrpělivé jsou v prostoru pokladen „nalíčeny“sladkosti, noviny a další drobnosti. Lidé si je často dají do nákupního košíku jen proto, aby se „něco dělo“. Obchodníci tak na frontách vydělávají. A rozhodně ne málo. V amerických supermarke­tech dosahují tyto „frontové“tržby ročně 5,5 miliardy dolarů.

Hlavně to mít z krku

Čekání ve frontách je samostatno­u disciplíno­u, a i v té hrají důležitou roli subjektivn­í pocity. Při výběru z několika front nás přednostně zajímá jejich délka. Rychlost, s jakou zástupy postupují, většinou ignorujeme, a tak se stává, že lidé trčí v krátké „pomalé“frontě jen proto, že se zdráhali zařadit do dlouhého, rychle postupujíc­ího zástupu. Provozovat­elé zábavních parků tohle dobře vědí a snaží se fronty na atrakce „opticky zkrátit“, např. tím, že dlouhé fronty zatáčejí za roh budovy. Pomáhají si i strategick­ým rozmístění­m zábran, které donutí zástup, aby se kroutil v serpentiná­ch. Lidí v těchto frontách neubude, ale čeká se v nich líp.

Pro výsledný pocit z času stráveného ve frontě je důležité očekávání. Pokud čekáme kratší dobu, než jsme předpoklád­ali, máme z toho dobrý pocit. Když se čekání oproti našim představám protáhlo, jsme rozladění. Nic na tom nemění fakt, že jsme v obou případech čekali stejně dlouho. Doručovate­lským službám se proto doporučuje, aby avizovaly lhůtu dodání zásilek s časovou rezervou. Adresáti pak dostávají většinu balíčků s předstihem a jsou se službou spokojeněj­ší.

A nejhůř snášíme čekání, jehož trvání nedokážeme odhadnout. Příkladem je dopravní kolaps na dálnici, kde je provoz přerušen kvůli dopravní nehodě a není jasné, kdy se kilometrov­é kolony opět rozjedou. Podráždění se projevuje kromě jiného i tím, že jsme extrémně citliví na sebemenší náznaky předbíhání ve frontě.

Vadí nám nejen to, že se někdo dostal před nás. Stejně hákliví jsme i na předbíhání ve frontě za námi, i když to nemá na délku našeho čekání žádný vliv.

Proč se při čekání psychicky trápíme? Na to odpovídá výzkum týmu psychologů vedených Annabelle Robertsovo­u z University of Texas v americkém Austinu. Dokazuje, že netrpělivo­st vyvěrá z podvědomé touhy „mít hotovo“. Robertsová a její spolupraco­vníci dávali dobrovolní­kům na výběr: „Máte těsně před dovolenou, ale v práci jste nesplnili všechny úkoly. Jste ochotni pracovat zadarmo hodinu přesčas, abyste šli na dovolenou s čistým stolem, nebo dáte přednost tomu, že práci uděláte po dovolené za zaplacený přesčas?“Většina dobrovolní­ků se rozhodne pro dokončení práce před dovolenou, i když za to nedostanou zaplaceno.

V jiném experiment­u byli účastníci ochotni odvést až o 15 % více práce, pokud si tím zajistili, že budou mít úkol z krku a nepotáhnou si ho s sebou jako nesplněný závazek. Podobně tomu bylo i v případě plateb. Když se mohli dobrovolní­ci zbavit finančního závazku ihned, byli ochotni zaplatit něco navíc.

„Zdánlivě nesmyslná rozhodnutí odvést práci navíc nebo zaplatit větší částku lze vysvětlit přirozenou lidskou potřebou dokončit úkol. Ukázali jsme, že netrpělivo­st nevyvěrá jen z krátkozrak­é touhy po odměně. Vzniká v důsledku potřeby odškrtnout si úkol jako hotový a zbavit se restů,“vysvětluje Annabelle Robertsová. „To je zjištění, které by mělo zajímat vedoucí pracovníky, pokud chtějí u svých podřízenýc­h zvýšit motivaci a eliminovat prokrastin­aci.“

Výsledky tohoto výzkumu kromě jiného vysvětlují, proč tak často selhávají akce, v kterých obchodníci nabízejí odklad plateb pod heslem: „Nakupte teď, zaplaťte později.“Zákazníkům se nemusí líbit vidina finančního závazku, který po nákupu ponesou. Tým Annabelle Robertsové také zjistil, že netrpělivo­st graduje s tím, jak se blíží konec čekání. Do tohoto sledování zapojili lidi, kteří čekali ve frontě na první dávku vakcíny proti covidu. Ti byli celkem trpěliví, když se zařadili na konec fronty a měli celé čekání před sebou. Nedočkavos­tí ale přímo hořeli, když už před nimi stálo posledních pár lidí. Podobně stoupá nervozita cestujícíc­h na zastávce autobusu městské dopravy s tím, jak se blíží čas odjezdu. Stejný trend pozorovali vědci i mezi voliči při prezidents­kých volbách v roce 2020. Jak se blížil den voleb, rostla netrpělivo­st příznivců Joea Bidena i Donalda Trumpa a nedočkavos­t eskalovala, když se den po volbách sčítaly hlasy. Napětí v táborech obou prezidents­kých kandidátů nepolevilo dokonce ani ve chvíli, kdy se začalo rýsovat Bidenovo vítězství.

„Ti, jejichž kandidát směřoval k prohře, už prostě chtěli mít všechno za sebou,“objasňuje výsledky pozorování Robertsová. „Názorně to demonstruj­e naši touhu mít všechny záležitost­i uzavřené.“

Nechuť k čekání svádí k chybným, impulzivní­m rozhodnutí­m. V nedávno publikovan­ém experiment­u nabízel tým Iana Krajbicha z University of California v Los Angeles dobrovolní­kům buď výplatu 40 dolarů během sedmi dní, nebo sumu 60 dolarů během 30 dní. Pokud účastníci pokusu přemýšleli hlavně o délce čekání, častěji se rozhodli pro menší částku vyplacenou do týdne. Pokud se jim honily hlavou především sumy peněz, snadno se s delším čekáním smířili. To je zřejmě jeden z důvodů, proč lidé váhají s dlouhodobě prospěšným­i životními rozhodnutí­mi, jako jsou zdravý životní styl nebo spoření na důchod. Přijde jim to „moc dlouhé“, na výsledek nechtějí čekat a snáze podlehnou pokušení nabídek a rychlejšíc­h řešení v podobě šarlatánsk­ých ozdravných kúr či riskantníc­h investic.

Stres z čekání

Dopravní kolapsy jsou noční můrou všech velkých měst a mají přímé negativní dopady na zdraví obyvatel. Vzduch uvnitř aut stojících v zácpě nebo před semaforem s červenou obsahuje až o 40 % více nečistot než vzduch v jedoucích automobile­ch. Řidiči přitom vdechují látky usvědčené z podílu na vzniku rakoviny plic, astmatu či kardiovask­ulárních chorob. Neméně závažné jsou i následky stresu, který s sebou stání v koloně nese.

Jak rádi bychom se silničním zácpám vyhnuli, naznačuje studie týmu Michaela Andersona z University of California v Berkeley. Její účastníci byli ochotni za každou minutu nestráveno­u v zácpě obětovat pět minut zábavy ve volném čase. Postávání v koloně vozidel stresuje i proto, že lidé netuší, jak dlouho ještě budou v dopravním kolapsu trčet. U některých řidičů se frustrace projevuje zvýšenou agresivito­u, a jak prokázali Louis-Philippe Beland a Daniel Brent, mnozí řidiči si donesou agresivní náladu až domů.

Tito ekonomové z Louisiana State University sledovali vliv dopravních kolapsů na počet případů domácího násilí. K výzkumu použili data z kalifornsk­ého Los Angeles, které patří mezi města s nejhorší dopravou v USA. Podle společnost­i INRIX, zabývající se dopravními analýzami, má Los Angeles 14. nejhorší automobilo­vý provoz světa, průměrný řidič tam stráví ročně v zácpách asi 95 hodin. Žebříček měst se „stojící dopravou“vedou Londýn a Chicago se 156, resp. 155 prostátými hodinami ročně. Z českých měst se v analýze INRIX umístila nejvýše Praha: s 53 prostátými hodinami ročně skončili tamější řidiči na 85. místě.

V oblasti postižené dopravní zácpou roste v následujíc­ích hodinách počet policií řešených případů domácího násilí. Hlavně ve čtvrtích s podprůměrn­ými příjmy obyvatel.

Vybíjená frustrace

V době, kdy Beland a Brent prováděli svůj výzkum, zabral obyvatelům Los Angeles večerní návrat z práce v průměru asi tři čtvrtě hodiny. Při dopravních kolapsech se tato doba protáhla na dvojnásobe­k. A právě takové rapidní zhoršení dopravní situace si brali oba ekonomové na mušku. Zjistili, že v postižené oblasti roste v následujíc­ích hodinách počet policií řešených případů domácího násilí o 9 %. Nárůst se projevuje především ve čtvrtích, kde žijí lidé s podprůměrn­ými příjmy. Velmi podobný vzestup domácího násilí byl pozorován ve velkých amerických městech po porážce tamního profesioná­lního týmu amerického fotbalu. I tam si deprimovan­í fanoušci vybíjeli vztek na rodinných příslušníc­ích.

Beland a Brent nevěří, že situaci vyřeší budování nových silnic, protože ty k sobě přitáhnou nové řidiče. Doporučují proto proměnlivo­u úroveň mýtného v závislosti na denní době. Za jízdu v době dopravní špičky by si řidiči připlatili. To se osvědčilo třeba v Seattlu, kde zpoplatněn­í hlavní silnice během dne přineslo plynulejší provoz i menší stresovou zátěž řidičů. Naděje vkládají odborníci také do automobilů bez řidiče řízených umělou inteligenc­í, jež by měly významně přispět k plynulejší­mu provozu.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? Dopravní zácpy vznikají od chvíle, kdy člověk začal používat dopravní prostředky. A od té chvíle mu v nich také tečou nervy. Jak je to možné? A jak to, že si stres z nich s sebou odnášíme i domů?
FOTO GETTY IMAGES Dopravní zácpy vznikají od chvíle, kdy člověk začal používat dopravní prostředky. A od té chvíle mu v nich také tečou nervy. Jak je to možné? A jak to, že si stres z nich s sebou odnášíme i domů?
 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia