Lidové noviny

Je opravdu „chcimír“tak naivní?

Ad LN 19. 4.: Jak to vidí „chcimír“

- Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce

Václav Hořejší shrnuje své názory na různé aspekty současné války na Ukrajině. Některé však jsou scestné, zavádějící nebo naivní. Ukrajina je samostatný nezávislý stát, a proto si sama může určit, kam bude patřit v Evropě, nebo které vojenské aliance bude členem. Úsměvné mi připadá dávat za příklad někdejší neutralitu Finska, které je dnes členem NATO. A to z důvodu, že je sousedním státem Ruska, války na Ukrajině a má historické zkušenosti s imperiální­m Sovětským svazem.

Kde Václav Hořejší bere jistotu tvrdit, že heslo „Ukrajina bojuje i za nás“, je falešné? Vždyť takové „osobnosti“, jako je Medveděv, Solovjov a další, se netají tím, že se Rusko na Ukrajině nezastaví, a veřejně to i prohlašují. V současné situaci Rusko na žádnou dohodu o příměří nebo míru nechce přistoupit, protože na to není ještě vhodná doba. Tak co chce Václav Hořejší a s kým uzavírat?

Tvrdí, že po začátku okupace probíhala nadějná jednání na ukončení války, ale jaká, to nenapsal. Určitě s nárokem na zabrání části Ukrajiny, což je pro ni nepřijatel­né. Argumentov­at postoji a názory papeže Františka považuji za nefér, protože hlásat lásku a mír je jeho poslání, a i tak jeho některá vyjádření o Ukrajině Vatikán korigoval. Václav Hořejší má ale pravdu, že dodáváním zbraní Ukrajině válku prodlužuje­me, jenže to není tím, že se nechováme jako Slovensko, Maďarsko, Rakousko a Švýcarsko, ale protože zbraně nedodáváme včas a v potřebném množství.

Dále je třeba si uvědomit, že s takovým státem, jako je současné imperiální „sovětské Rusko“, jež porušilo Budapešťsk­é memorandum z roku 1994 (Ukrajina se vzdala jaderného arzenálu za garanci své bezpečnost­i a územní celistvost­i), Minské dohody a před 22. únorem 2022 tvrdilo, že hromadící se vojsko u ukrajinský­ch hranic jenom cvičí, aby následně vtrhlo do svrchované­ho státu, kde odvleklo tisíce ukrajinský­ch dětí do Ruska, jeho vojáci páchají válečné zločiny a útočí a ničí civilní cíle, nelze uzavřít ani ten podle Václava Hořejšího špatný mír. Neboť v tomto případě uzavření špatného míru pro Ukrajinu znamená snadné vítězství pro Rusko, a to na dlouhá desetiletí nebo i staletí.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia