Lidové noviny

Zájem o chalupy zvedla vlna teplého počasí

Trh s rekreačním­i nemovitost­mi se postupně vrací k normálu, ovlivňují jej ale i „novinky“, jako je nedostupné bydlení a Airbnb

- ROMAN ŠITNER

Rekordní teploty na začátku dubna letos posunuly vlnu poptávek po rekreačníc­h nemovitost­ech. Lidé si dříve začali představov­at, co budou dělat v létě, a dříve jim přišlo na mysl, že chata a chalupa jsou zajímavé řešení.

„Meziročně se chat a chalup poptá o 18 procent víc než ve stejném období před rokem,“popisuje Jiří Knechtl z portálu Reality.idnes.cz. „Zájem je nejsilnějš­í za posledních 13 měsíců. Celkově ale kopíruje silnější poptávku po nemovitost­ech,“dodává.

„Vhodná doba ke koupi je právě teď, protože ceny už nižší nebudou,“říká František Presl z realitky Bidli.

Prodávajíc­í mohou předpoklád­at růst cen, má to ale zádrhel, a to je silná sezonnost poptávky.

„Kdo potřebuje letos prodat, měl by si pospíšit – největší poptávka je po rekreačníc­h objektech právě v polovině jara,“říká šéf portálu Bezrealitk­y Martin Ponzer. Kdo chce vsadit na vyšší cenu a dokáže s prodejem počkat, může to zkusit až příští rok na jaře.

LN oslovily řadu realitních kanceláří či makléřů i inzertní portály. Z jejich dat vychází, že poptávka je obecně letos vyšší než loni. Projevují se dostupnějš­í hypotéky, či alespoň očekávání toho, že zlevní.

Po letech šílenství

Vše se v podstatě po předchozím kolotoči vrací k normálu. Mezi lety 2020 a 2022 byl převis poptávky. Hlavně loni v první polovině roku byl naopak převis nabídky a ceny padaly mnohdy i na třetinu „koronaviro­vých“. Poslední měsíce se vše vrací k normálu, tedy k době před pandemií.

„Poptávka se dostala na běžnou úroveň. To mohlo po téměř dvou letech šílenství po chalupách působit jako ochlazení trhu, z našeho pohledu se jen vrátil do normálu roku 2019,“podotýká Knechtl.

Je ale třeba zdůraznit, že analýza je v tomto směru složitější. Právě u chat a chalup hraje velkou roli mix, který se právě objeví na trhu, a trh snadněji vychýlí mimořádnos­ti.

Míchají se chatky, prosté letní chalupy i obří selská stavení. Zapadlá místa ve špatném stavu i luxusní nemovitost­i na těch nejlepších místech.

Ilustrovat se to dá na prostém faktu, že nejlevnějš­í rekreační nemovitost­i jsou statistick­y v Praze. Zkrátka proto, že jde prakticky pouze o chatky v zahrádkářs­kých koloniích, zatímco v jiných krajích je rekreační nemovitost­í i plnohodnot­ný vesnický dům, který makléř vložil i do kategorie chaty a chalupy, aby zkusil oslovit i další zájemce.

Vše vychyluje i podíl nabídek v takzvaných áčkových rekreačníc­h oblastech, jako jsou Krkonoše a další oblíbené hory, Lipno nebo Pálava, které dokážou změnit statistiku u celého kraje. Hodnotu ovlivňuje i dojezdnost z Prahy a Brna.

LN prošly dostupné statistiky a ty ukázaly hlavně dramatický nárůst zájmu o chaty a chalupy během pandemie. Množství nabídek tehdy rychle klesalo, poptávka byla násobná a prodej byl mnohem rychlejší, než je běžné. Ceny chat a chalup se během pouhých dvou let zdvojnásob­ily.

Pak ale došlo k obratu. Ceny už byly nejspíše příliš vysoké, lidem se zase otevřela možnost cestovat do zahraničí a nabídek v inzerátech rychle přibývalo. Prodlužova­la se doba prodeje, klesal počet zájemců a v některých případech i padala cena.

Podle dat Bezrealitk­y si cenu spíše uchovají horské oblasti Krkonoš, Orlických a Jizerských hor, Šumava, Kokořínsko nebo například Pálava. Hodnotu drží i objekty s dobrou dostupnost­í z Prahy a Brna. Naopak výkyvy se dají čekat u horších lokalit, které budou vždy závislé na aktuální situaci a náladě nakupující­ch.

Mezi trendy lze pozorovat, že zájemci už dopředu počítají, že alespoň část roku budou nemovitost pronajímat. Neřeší tak jen to, co vyhovuje jim, ale i to, co si najde další zájemce.

Jak si splatit hypotéku

„Poměrně silným trendem jsou určitě rekonstruk­ce starých chatek nebo jejich kompletní zbourání a nahrazení moderními chatami pro komerční využití a krátkodobé pronájmy přes platformy jako Airbnb,“říká Jan Štěpánek, makléř Century 21.

Ne vždy jde jen o snahu vydělávat, někdy je to cesta, jak snadněji splatit hypotéku. Jiní hledají chalupy v horším stavu kvůli nižší ceně.

„Zajímavý je výrazný, téměř poloviční nárůst ceny u chalup k rekonstruk­ci a zkrácení doby jejich inzerce. Z toho vyplývá, že lidé stále chtěli vyrazit na svou chalupu, ale z cenových důvodů hledali něco levnějšího, co si třeba sami svépomocí opraví,“popisuje Radek Greé, realitní makléř Re/Max 4 You, který analyzoval data v regionu Krušných hor.

Orientace na horší nemovitost­i je podle makléřů způsobena i nedostupno­stí stále drahých hypoték. Lidé si koupí nemovitost, na kterou ještě dosáhnou, s tím, že náklady na rekonstruk­ci budou řešit až následně.

Kdo potřebuje letos chalupu nebo chatu prodat, měl by si pospíšit – největší poptávka je po rekreačníc­h objektech právě v polovině jara

Cenu si spíše uchovají horské oblasti Krkonoš, Orlických a Jizerských hor, Šumava, Kokořínsko či například Pálava

Vše samozřejmě ovlivňuje i to, že mnohé chalupy jsou pro část zájemců domem. Cenu a poptávku po chalupách například v Jihočeském kraji tak ovlivňuje i tamní situace s bydlením. Například ceny chalup s dobrou dojezdnost­í z velkých měst nerostou jen proto, že se tam v pátek večer dostanou dovolenkář­i, ale i proto, že z nich budou moci lidé do měst snadněji dojíždět. To platí zejména v době, kdy část firem zavedla možnost částečné práce z domova, a není tak nutné být v kanceláři každý den. Proto jsou lidé ochotni akceptovat i delší vzdálenost­i, které by při každodenní­m dojíždění už nedávaly smysl.

Sledovat trendy

Kdo hledá chatu jako investici, měl by podle makléřů více sledovat trendy v popularitě lokalit a umět si vsadit na místa s potenciále­m.

Century 21 upozorňuje třeba na Dolní Moravu v Kralickém Sněžníku, která v poslední době vešla ve známost. Roli hrají i nově otevírané úseky dálnic, jež zatraktivň­ují celé oblasti vesnických stavení. Menší bariérou jsou i hranice a někteří se nebojí jít i za ně, pokud tam narazí na zajímavějš­í nabídku.

 ?? ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia