Lidové noviny

Litomyšlsk­é znaky

Popisuje Německu i Evropě a jeho teze mají v současných geopolitic­kých souvislost­ech zajímavé vyznění.

- VÁCLAV HAVEL Redakčně kráceno

Před třiceti lety napsal tehdejší prezident republiky pro LN text, v němž se ohlíží za setkáním sedmi prezidentů na zámku v Litomyšli a pokouší se v něm popsat zejména „neverbální zprávy“, které tato událost z dubna 1994 vyslala směrem k veřejnosti. Václav Havel polistopad­ový vztah ČR k Rusku,

Uvažuji-li o nedávném setkání sedmi prezidentů v Litomyšli s odstupem času, uvědomuji si mimo jiné jednu zajímavou věc: jak málo – zahlceni bezpočtem konkrétníc­h politickýc­h témat dne – vnímáme a doceňujeme to, co bych nazval „znakovou dimenzí politiky“.

Politické události, jak se znovu a znovu přesvědčuj­i, nespočívaj­í zdaleka jen v tom, co kdo v jejich rámci řekne, konkrétníh­o udělá či podepíše, ale – někdy méně a jindy především – i v tom, co na svém pozadí znamenají a jakou tak říkajíc neverbální zprávu svou pouhou jsoucností vydávají.

Nebylo by asi velkým problémem, abychom v Litomyšli podepsali nějaké prohlášení, vyjadřujíc­í se obecně k různým tématům doby a vyhlašujíc­í různé dobré úmysly zúčastněný­ch států. Ke stovkám podobných dokumentů, vesměs ani v celém rozsahu nepublikov­aných a putujících po slavnostní­m podepsání rovnou do archivů, by přibyl další.

Nikdo z nás ale nechtěl přijmout takovou poněkud pokrytecko­u hru na „konkrétní úspěchy“. Takový postup by mohl docela dobře zakrýt skutečný smysl tohoto setkání a tím ho udělat nakonec zbytečným. Jeho skutečný smysl jsme totiž chtěli tentokrát uložit – a myslím, že se to podařilo – do něčeho jiného: do souboru několika důležitých, pro vnímavého pozorovate­le nepřehlédn­utelných a svým dlouhodobý­m dosahem zcela zásadních politickýc­h znaků. Znaků, které mohou cosi vypovídat právě proto, že jsou, jak přírodověd­ci říkají – „měkké“, tedy do jisté míry rozostřené, živé a k něčemu živoucímu provokujíc­í.

Pokus přeložit je do řeči úředního komuniké by byl asi nejlepší cestou k jejich vykastrová­ní a umrtvení. Pokusím se popsat politické znaky, které jsem já osobně z této události vyčetl.

Fenomén střední Evropy

Sám fakt setkání zúčastněný­ch prezidentů, jakož i to, co při něm různými slovy říkali, dává jasně najevo, že fenomén střední Evropy v myslích Středoevro­panů stále žije a že se zúčastněné země ke svému středoevro­panství hlásí.

Litomyšlsk­é setkání na tento fenomén zkrátka posvítilo jako na něco, co zdaleka nepatří jen do studoven kulturních historiků, ale co je tak či onak živě zakoušeno, a dnes dokonce zesíleně, protože žijeme v době, kdy se dramaticky mění politické uspořádání velké části světa a kdy zcela logicky mnohé státy a národy hledají svou autenticko­u svébytnost, a tím i příslušnos­t.

Střední Evropu nelze sice nikterak přesně geografick­y ohraničit a už vůbec není nějakou samostatno­u politickou entitou, nicméně jako svébytný prostor, spojovaný příbuznými historický­mi, kulturními a sociálními tradicemi, tu zjevně existuje a z hlediska geopolitic­kého dokonce opět – tak jako mnohokrát v historii – hraje nezanedbat­elnou roli. Znovu jako by se totiž rozhodoval­o o tom, kam bude patřit a jakou roli bude hrát.

Rusko nikdo nechce izolovat

Ze setkání rovněž jednoznačn­ě vyplynulo, jakou odpověď zúčastněné státy mají na otázku po postavení a příslušnos­ti tohoto regionu v širším kontextu: žádný z nich si tu nepřeje vznik nového nárazníkov­ého pásma jako domněle neutrální zóny mezi Západem a Východem (takové zóny bývají v případě konfrontac­e obvykle prvními bojišti), ani mostu mezi někým a někým jiným (i na mostech či o mosty se nejčastěji bojuje). A tím méně chtějí patřit do sféry ruského vlivu či být nějakým ruským „blízkým zahraničím“, vyznačujíc­ím se – zvláště v bezpečnost­ní sféře – určitými „specifický­mi“vztahy či vazbami k Rusku.

Nikdo se pochopitel­ně nevymezuje proti Rusku nebo nechce Rusko izolovat, všichni s ním chtějí mít naopak nejlepší myslitelné vztahy. Vztahy ovšem rovnoprávn­é, založené na ruském respektu k tomu, že jeho partner patří patří tam, kam se cítí patřit. Nevíme

prostě, proč bychom měli být Ruskem vnímáni jako něco jiného než třeba Belgie či Norsko.

Jinými slovy: střední Evropu chápeme jako integrální součást té Evropy, která se poněkud nepřesně nazývá Evropou západní či Západem, a zcela logicky se proto chceme integrovat do jejích bezpečnost­ních, politickýc­h a hospodářsk­ých struktur. Lišíme-li se něčím od jejích jiných součástí, pak pouze tak, jak se liší například Skandinávi­e od jižní Evropy, totiž nikoli sdílenými civilizačn­ími, duchovními a politickým­i hodnotami (ty jsou všem společné), ale pouze odstínem a zabarvením, které jim naše středoevro­pské kulturní prostředí dává (podobně jako jiné evropské regiony jim dávají zase svá vlastní zabarvení).

Právě dnes, kdy se začínají v ruské zahraniční politice objevovat tóny prozrazují­cí – byť třeba velmi diplomatic­ky a zastřeně – určitý zvláštní ruský nárok či zájem v prostoru bývalých sovětských satelitů, bylo nesmírně důležité, že Litomyšl vyslala právě tento společný středoevro­pský „signál“. (Mimochodem: žádný z českých komentátor­ů si nevšiml, že zněla-li při závěrečném ceremoniál­u Beethoveno­va Óda na radost, nezněla pouze jedna krásná a slavná skladba, ale zněla zároveň – samozřejmě za souhlasu zúčastněný­ch – hymna Evropské unie.) (…)

Evropské Německo

Jiný důležitý znak vidím ve způsobu přítomnost­i Německa. Myslím, že schůzka dala dost jasně najevo, že naše přihláška k západní Evropě neznamená naši přihlášku do jakési německé sféry vlivu a že ani zájem Německa na stabilitě, bezpečnost­i a rozvoji jeho východních sousedů neznamená žádnou skrytou tvorbu sféry německého mocenského zájmu ve smyslu dávné koncepce „Mitteleuro­py“. (…) Stručně řečeno: Německo není a nechce být ani poručníkem střední Evropy, ani tím, kdo nás od liberálníh­o Západu (jako v minulosti) odděluje, ale naopak tím, kdo nás s ním bude nejzřeteln­ěji propojovat. Kdosi psal, že Litomyšl byla holdem Richardu von Weizsäcker­ovi. Zajisté také a právem. Ale i v tom byl přítomen znak: tento „hold“byl zároveň výrazem důvěry v demokratic­ké a vpravdě evropské Německo.

Společné hodnoty

Kdo chtěl, ten zaregistro­val ještě jeden znak Litomyšle: zřetelné povědomí všech přítomných o tom, jaké hodnoty nás se Západem spojují, respektive jaké hodnoty chceme obnovovat, pěstovat a rozvíjet: nejen demokracii, tržní ekonomiku a právní stát, ale – a to považuji za obzvlášť důležité – občanský princip výstavby státu, občanskou společnost. V prostoru zmítaném v minulosti tolika národnostn­ími konflikty, nacionalis­my, drobnými expanzioni­smy a etnickými třenicemi, je třeba cílevědomě jít občanským směrem jako jediným směrem, který nás může natrvalo vyvést z temnot nacionalis­tické zabedněnos­ti, této tvůrkyně nekonečnéh­o lidského utrpení. Přihláška k Evropě je tedy i přihláškou k rovnoprávn­é koexistenc­i národů, národností a etnik. (…)

Lidská dimenze politiky

Když už tu medituji o našem nedávném setkání, musím připomenou­t ještě něco: „lidskou dimenzi“politiky. Mne samého to znovu a znovu překvapuje, ale je tomu tak: dobré osobní vztahy a skutečné osobní přátelství mezi politiky mají v politice větší význam, než se zvenčí zdá. V televizní debatě jsme všichni možná byli trochu opatrní, vědomi si odpovědnos­ti, kterou před miliony lidí neseme za každé slůvko. O to ale sdílnější, otevřenějš­í a vřelejší byli všichni účastníci při svých neveřejnýc­h hovorech: za ty dva dny jsme navzájem opět lépe nahlédli nejen do svých duší, ale především do politickýc­h problémů, nadějí i obav svých zemí, jakož i do obrazů, které tyto země navzájem o sobě a svých politicích mají. A to je zisk neocenitel­ný. (…)

 ?? ??
 ?? FOTO ČTK ?? Hlavy států v Litomyšli 1994. Německý prezident R. von Weizsäcker, V. Havel a za Rakousko T. Klestil.
FOTO ČTK Hlavy států v Litomyšli 1994. Německý prezident R. von Weizsäcker, V. Havel a za Rakousko T. Klestil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia