Lidové noviny

Pro vzorné pacienty plomby bez doplatku

Novela zákona umožní pojišťovná­m nabízet lidem individuál­ní plány a bonusy za zdravý životní styl

- VERONIKA RODRIGUEZ

Oprava zkažených zubů už nebude zadarmo. Pojišťovny napříště zaplatí jen část ošetření, v novele zákona o zdravotním pojištění se počítá se čtyřiceti procenty. Ale pozor. Pokud lidé absolvují preventivn­í prohlídky, screeningy a budou očkovaní, mohou se pojišťovny plácnout přes kapsu a uhradit jim i celou cenu plomby. „Podobné to může být i u očních operací, na které si lidé rovněž doplácejí ze svého. Nebo u jiných nehrazenýc­h zákroků,“říká v rozhovoru pro LN náměstek ministra zdravotnic­tví Jakub Dvořáček.

Pojišťovny totiž budou nově lidem nabízet individuál­ní plány šité na míru. V těch se je budou snažit motivovat ke zdravému životnímu stylu a prevenci. Budou je také chtít přesvědčit, aby svou péči čerpali už jen u vybraných a doporučený­ch lékařů. Za to jim nabídnou odměnu. Jakou, to bude záležet na každé z nich.

„Mělo by to ale být něco atraktivní­ho, co lidi přesvědčí,“vysvětluje Dvořáček. Pojišťovná­m se totiž zdravě žijící klient, který navíc chodí i na prevenci, vyplatí. „Když se u něj nerozvinou choroby, kterým se dalo takto předejít, zbude víc peněz na ostatní,“připomíná.

Jaké úspory by mohla prevence přinést, ukazuje ministerst­vo na lidech hospitaliz­ovaných se srdečním selháním. Pokud by se jejich počet podařilo stlačit o 41 procent, tedy na úroveň běžnou jinde v Evropě,

uspořilo by se až 570 milionů korun ročně. „Do nemocnic by se totiž dostalo o 13 850 pacientů méně,“uvádí resort v důvodové zprávě, která novelu v připomínko­vém řízení doprovází. Další peníze by se ušetřily díky tomu, že by lidé nepolykali léky na tlak nebo že by nečerpali následnou péči.

Patnáct miliard na bonusy

Balík peněz na prevenci má proto do budoucna nabobtnat až šestinásob­ně – místo současného půl procenta do něj poplynou až tři procenta z vybraného pojištění. Tedy asi patnáct miliard. Podle Dvořáčka by se proto nemělo stát, že klienti podmínky ze svého individuál­ního plánu splní, a přesto budou u zubaře platit. „Pojišťovna by měla vzájemnou dohodu dodržet,“uvádí.

Jenže některým odborníkům se navržené opatření nelíbí. Klienti dle nich nebudou mít žádnou jistotu, že si výhody skutečně vyberou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia