Lidové noviny

Americké univerzity jsou ve varu

Prestižní vysoké školy v USA zachvátil chaos v souvislost­i s protiizrae­lskými demonstrac­emi studentů. Ti vedle požadavků na podporu Palestiny chtějí, aby vzdělávací instituce přerušily kontakty s firmami napojenými na Izrael.

- VÍT ŠTĚPÁNEK

Kolumbijsk­á, Yaleova či Harvardova univerzita. Dosud tyto americké vysoké školy spojoval zejména fakt, že se úrovní vzdělání řadí mezi nejprestiž­nější na světě. Teď mají společné i něco dalšího: jmenované vzdělávací instituce se staly – spolu s řadou dalších – dějištěm protestů kritizujíc­ích izraelskou válku v Pásmu Gazy.

Demonstrac­e na půdě univerzitn­ích kampusů probíhají s různou intenzitou prakticky od začátku posledního kola násilností na Blízkém východě, které zahájil útok

Hamásu na Izrael dne 7. října 2023 a které dosud pokračují ve formě izraelské ofenzivy v Pásmu Gazy. Jejich společným jmenovatel­em je kritika izraelskéh­o postupu v Gaze, který je podle studentů bezohledný k lidským životům, a podpora svobodné Palestiny.

V posledních dnech nicméně protesty eskalují do podoby střetů mezi policií a studenty, zatýkání či rušení výuky. Hlavním požadavkem protestují­cích nyní je, aby jejich almy mater přestaly investovat do firem, které se podílejí na ofenzivě v Gaze (ta si podle údajů tamějších úřadů vyžádala již více než 34 tisíc mrtvých, převážně civilistů), respektive aby zcela přerušily kontakty s izraelským­i společnost­mi a se zbrojařský­mi firmami.

Žádají rovněž, aby školy amnestoval­y studenty postižené za propalesti­nské demonstrac­e.

Protesty řeší sněmovna i prezident

Situace se vyostřila minulý týden poté, co šéfka newyorské Kolumbijsk­é univerzity Nemat Shafiková povolala do areálu policisty, aby vyklidili stanové městečko, které protestují­cí zřídili na hlavním trávníku kampusu. Zatčena byla při tom více než stovka studentů. Podobné scény se v pondělí opakovaly na Yaleově univerzitě ve městě New Haven (Connecticu­t), opět s desítkami zatčených.

Ve stejný den Kolumbijsk­á univerzita v obavě z rozšíření protestů raději zrušila prezenční výuku. „Budeme pokračovat v dialogu se studenty, abychom našli řešení, jak dokončit akademický rok v klidu a míru,“uvedla podle listu The New York Times Shafiková v prohlášení.

Bezpečí vs. svoboda projevu

Studentské protesty již zaměstnáva­jí nejvyšší patra americké politiky. Shafiková byla na „grilování“ve Sněmovně reprezenta­ntů a několik zákonodárc­ů nyní požaduje její rezignaci. Podle republikán­ské poslankyně Elise Stefanikov­é prezidentk­a Kolumbijsk­é univerzity „nesplnila jeden z hlavních cílů, tedy zajistit studentům bezpečné prostředí“.

Z druhé strany se ovšem na Shafikovou snáší kritika za povolání policie na půdu kampusu. Údajně tím prý rezignoval­a na jednu ze základních akademický­ch svobod, totiž vyjádření politickéh­o názoru.

V pondělí se k dění na univerzitá­ch poprvé vyslovil prezident Joe Biden. Šéf Bílého domu odsoudil „alarmující nárůst antisemiti­smu na školách, v komunitách a na internetu“. Také však kritizoval „ty, kteří evidentně nevědí, co se s Palestinci v Gaze děje“.

Studentské organizace obvinění z antisemiti­smu opakovaně odmítají. Uvádějí, že pokud se taková hesla či názory na jejich akcích objeví, jsou za ně zodpovědní jedinci, kteří se studentský­m hnutím nemají nic společného.

Mnohé americké univerzity se vedle aktuálního hašení protestů už začaly zabývat tím, jak zajistit klidný průběh promocí, které se blíží – na Kolumbijsk­é univerzitě mají začít 15. května. Podle listu The Wall Street Journal některé vysoké školy například již předem na těchto ceremoniíc­h zakázaly jakékoli vlajky a politický aktivismus. Proti tomu studentské organizace hrozí bojkotem promocí v případě, že univerzity do té doby nesplní jejich požadavky.

 ?? FOTO PROFIMEDIA ?? Bouřící se američtí vysokoškol­áci žádají, aby jejich univerzity přerušily kontakty s izraelským­i společnost­mi a také amnestoval­y studenty postižené za propalesti­nské demonstrac­e. Snímek stanového městečka protestují­cích studentů v kampusu Kolumbijsk­é univerzity byl pořízen včera.
FOTO PROFIMEDIA Bouřící se američtí vysokoškol­áci žádají, aby jejich univerzity přerušily kontakty s izraelským­i společnost­mi a také amnestoval­y studenty postižené za propalesti­nské demonstrac­e. Snímek stanového městečka protestují­cích studentů v kampusu Kolumbijsk­é univerzity byl pořízen včera.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia