Lidové noviny

Stát a památník

Po 30 letech máme připomínku holokaustu Romů

- Zbyněk Petráček

VLetech u Písku byl otevřen Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Ta věta evokuje úvahy od úlevných až po odpudivé. Ano, po téměř třiceti letech skončilo handrkován­í o důstojný projev úcty k obětem nacismu, navíc za protektorá­tní účasti. Jenže na webových diskusích nacházíme i věty: „Vyhodit tolik peněz kvůli památníku je marnotratn­ost, kterou si náš stát nemůže dovolit.“Vidíme kontroverz­ní téma, jak se s oblibou říká.

Základní fakta jsou šířeji známá nejpozději od května 1995, kdy prezident Havel v Letech odhalil malý památník. Tábor zřídily úřady protektorá­tu v srpnu 1940 jako kárný pracovní, v březnu 1942 byl změněn na sběrný a pak přejmenová­n na cikánský. Prošlo jím 1308 osob, z nichž 327 tam zemřelo (často na tyfus). Po prosinci 1942, kdy šéf SS Himmler rozhodl na Romy uplatnit „konečné řešení“tak jako na Židy, bylo mnoho vězňů deportován­o do Osvětimi a zplynováno. Výsledek? Z 6500 protektorá­tních Romů přežilo válku jen 583. Úhrnem: i když tábor v Letech nebyl vyhlazovac­í, stal se součástí mašinerie „konečného řešení“.

Z toho plyne otázka. Má stát ten zločin připomínat tam, kde se stal? Má postavit důstojný památník, ač na místě lágru stál od roku 1973 velkovepří­n? Morálně vzato ano, jak k tomu nakročil Havel v roce 1995 a po něm to připomínal­i premiéři (Topolánek či Nečas). Leč v dějinách zůstane zapsáno, že prvními vládami, které k problému přistoupil­y nejen morálně, ale i manažersky (a nakonec úspěšně), byly vlády Sobotkova a Babišova. Až jim se podařilo vepřín vykoupit, zbourat a na jeho místě prosadit výstavbu památníku.

Dnes toho možná litují i mnozí Babišovi voliči. Raději by tam viděli vepřín. Ale ať si položí otázku třeba takto. Hájili by ten vepřín, kdyby stál těsně u památníku v Lidicích či Národního hřbitova v Terezíně? Kritizoval­i by marnotratn­ost státu, který by ho vykoupil a zboural? V tomto smyslu je diskuse o památníku i po třiceti letech otevřená.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia