MF DNES

VOŘÍŠEK, NEBO DESIGNOVÝ PES?

-

Když jde Lucie Lískovcová s fenkou Chloe na vycházku, lidé se ptají, co je to za zvláštního pejska. Lucie vysvětluje, že nejde o křížence, nýbrž o psa puggle. Tedy výsledek spojení mopse a bígla. „Pracovala jsem v Anglii, kde jsem jich viděla hodně, a tak jsem neodolala a jednoho přivezla,“říká.

Puggle, které jejich obdivovate­lé nazývají zásadně něžně pugglíci, jsou jednou z ukázek trendu, který rozdělil milovníky psů na dva tábory.

Jedni t vrdí: Vytváříme nové rasy psů, které spojují to nejkvalitn­ější z původních dvou plemen.

Druzí: Zešíleli jste, neděláte nic jiného než obyčejné křížence, jen za ně inkasujete balíky peněz od lidí, kteří už nevědí, co by chtěli.

Přibývá pejskařů, kteří kříží dvě naprosto odlišná plemena a z nich vytvářejí nové, jemuž se říká designové. Výslední psi sice nemají takzvané papíry, tedy průkaz původu, přesto jsou pořádně drazí. Puggle se ve Spojených státech prodává zhruba za tisícovku dolarů.

Zásadní otázka zní: Jaký je rozdíl mezi malérem, kdy se bígl prohrabal pod plotem k sousedům, prožil láskyplnou chvilku s fenou mopse a vznikla z toho štěňata, a případem, kdy někdo má chovatelsk­ou stanicí vyšlechtěn­ých puggle, kteří jsou taktéž spojením mopse a bígla? Žádný? Velký? Jak chcete. Záleží na tom, kde žijete. To dá rozum, řekne vám majitel psa z české vesnice, že když se spolu spustí dvě plemena, je z toho vořech. To dá rozum, vysvětlí obyvatel velkého amerického či britského města, že puggle je výjimečný pes, který patří mezi nejžádaněj­ší plemena, vždyť ho má například Sylvester Stallone, Julianne Moore, Uma Thurman a další známí herci, modelky, sportovci. Mezi obdivovate­le uměle vytvořenýc­h psů patří například norská královská rodina.

Malá ukázka, co všechno s názvem designový pes už běhá po světě.

Schnoodle, chorkie, labradoodl­e, chion, maltipoo, dorkie, alusky, chi-chi, cockapoo, pekepoo, beagador a mnoho dalších podivuhodn­ých výsledků zkřížení dvou odlišných plemen. Velmi často je jedním z rodičů pudl, ať už velký, nebo miniaturní.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia