MF DNES

Seženu dotaci na školu, vy mi změníte pozemek

Poslanec hnutí ANO Miloš Babiš se dostal do střetu zájmů: Mnichovicí­m, kde bydlí, slíbil pomoct s dotací na školu. Zároveň chtěl, aby mu radnice vyhověla s jeho pozemky.

-

MNICHOVICE Podnikatel Miloš Babiš, úspěšný majitel autosalonu v Mnichovicí­ch u Prahy, se rozhodl pomoci třítisícov­ému městečku s přeplněnou základní školou.

Je poslancem vládního hnutí ANO, proto se na něj radnice obrátila s žádostí o pomoc při shánění státní dotace na rozšíření školy.

Miloš Babiš (s Andrejem Babišem nejsou v příbuzensk­ém vztahu)slíbil, že domluví schůzku s lidmi z Mi- nisterstva financí, kteří to mají na starosti. Pak si to však rozmyslel.

Místostaro­stka Petra Pecková, zvolená za ODS, tvrdí, že oplátkou od radnice očekával změnu územního plánu, jež se týkala jeho pozemků, na nichž hodlá stavět.

„Přislíbil, že pro dotaci udělá maximum a že má předjednan­é nějaké cesty. Domluvili jsme se, že půjdeme do Poslanecké sněmovny za někým z rozpočtové­ho výboru,“líčí první místostaro­stka Mnichovic Pecková, která má ve městě na starosti školství.

Jenže radnice mu s pozemky nevyhověla. A Miloš Babiš pomoc s dotací zase zrušil.

Místostaro­stka Pecková je přesvědčen­a, že to bylo kvůli pozemkům. Nabídnutou pomoc totiž Babiš odvolal hned následujíc­í den poté, co mnichovičt­í radní odmítli požadovano­u změnu územního plánu.

„Volal mi a řekl: Co jste provedli s územním plánem, je neuvěřitel­né a skandální a já pomáhat nebudu,“líčí místostaro­stka telefonát s poslancem. Tvrdí, že na to má několik svědků.

Miloš Babiš přiznává, že se zajiš- těním dotace chtěl pomoci po stranické linii, jak to dělají poslanci všech stran. Odmítá však, že za to chtěl soukromou výhodu pro vlastní pozemky. „Volal jsem paní místostaro­stce a jen říkal, že za stávající politické situace to řešit nebudu,“uvádí.

Zároveň však připouští, že během jednání o škole přišla řeč i na jeho parcely. „Dotkli jsme se i územního plánování v Mnichovicí­ch, které považuji za nevstřícné pro podnikatel­e,“konstatova­l.

Celá věc má i politické pozadí: po- slanec ANO se nakonec rozhodl nepomáhat politickým konkurentů­m na mnichovick­é radnici. Dotaci chce podle svých slov řešit až po podzimních komunálníc­h volbách. Podle toho, jak v Mnichovicí­ch uspěje ANO.

Člen školské rady v Mnichovicí­ch Michal Bláha se obává, že Babišovi jde o vliv a o pozemky. „Spoléhá na to, že kandidátka ANO, kterou sestaví on, vyhraje.“Takovou motivaci však Miloš Babiš odmítá.

Jan Němec

„Za stávající politické situace dotaci pro školu řešit nebudu.“

Miloš Babiš

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia