MF DNES

Špeky stojí miliardy

- Lenka Petrášová redaktorka MF DNES

Extrémní obezitou trpí čtyři ze sta českých dětí. Kvůli mnoha kilogramům navíc mají vážné zdravotní problémy. Jejich léčba je komplikova­ná a nesmírně drahá.

PRAHA Co vyroste z dnešních kojenců, kteří trpí nadváhou? Ve většině případů tlusté děti.

Poslední studie ukazují, že nadváhu má čtvrtina dětí, které opouštějí základní školu. Šestnáct procent jich je vyloženě obézních. Co lékaře trápí nejvíc, je hned pět procent starších školáků, kteří trpí takzvanou morbidní obezitou.

„To jsou ti, kteří už se nevejdou do žádných tabulek,“vysvětluje obezitolog Zlatko Marinov.

To nepřináší žádné optimistic­ké vyhlídky. „Začas budeme mít častěji dvacetilet­é pacienty s infarktem, amputovano­u nohou nebo slepotou kvůli cukrovce. Problémy, jimiž jejich rodiče trpí až po čtyřicítce, budou mít oni už na vysoké škole,“varuje Marinov.

Podle propočtů lékařů, kteří loni ve třech nemocnicíc­h sledovali kojence s nadváhou, taková situace nastane už za deset let. To přinese obrovské náklady na zdravotní systém. „Už nadváha rodičky a dítěte při porodu péči značně zdražuje. Většinou se musí operovat císařským řezem, hůře se hojí, anestezie taky něco stojí...“říká pediatr z chrudimské nemocnice David Kasal.

Porodem to však nekončí. „Situace se mění. Když jsem před 22 lety nastoupil, měli jsme v okrese jediného malého diabetika, sedmileté dítě. Nedávno jsme už museli složitě řešit, jak dávkovat inzulin u osmnáctimě­síčního kojence s cukrovkou, protože tabulky pro děti mladší čtyř let neexistují,“dodává Kasal.

Nejde jen o cukrovku, o níž se všeobecně ví, že s obezitou souvisí. „Obezita je jednou z hlavních příčin vzniku nádorů. V současné době jich způsobuje víc než kouření. Konkrétně jsou to nádory prsu, plic, ledvin, ale obezita stojí i za cirhózou jater a transplant­acemi ledvin,“přidává lékařka Cecília Marinová, která se podílela na projektu S dětmi proti obezitě.

Lékaři spočítali, že jen díky pro- jektu, v němž matky novorozenc­ů pomocí nenásilnýc­h rad upravily životosprá­vu svou i dětí, se povedlo ušetřit 6,5 miliardy korun, které by jinak stála léčba.

Léčba obezity přitom není jen drahá, ale též málo efektivní.

V lázních loni skončilo 690 obézních dětí. Stálo to přes 2 miliony korun. Jenže efekt je malý: děti příliš neshodily a po návratu domů se rychle vrátily na původní váhu. Leckdy i nad ni.

„Je otázka jestli by s dětmi neměli jezdit i rodiče, protože ti doma vaří a na nich závisí, jestli dítě dodrží zásady správného stravování. Kdežto teď to spíš vypadá tak, že dítě v lázních o pět kilogramů zhubne, po dvou týdnech se vrátí domů a ma- minka se zhrozí, jak je její potomek hubený. Hned mu lítostivě nabídne řízeček...“říká Kasal.

Samy lázně dělají programy pro rodiče, ale za turnus prý obvykle přijede jeden, maximálně dva z nich.

Auto uložené v tuku

„Náklady na léčbu jen extrémně obézních dětí by při současných cenách dělaly ročně 2,5 miliardy korun a na léčbu všech dětí s obezitou 11,5 miliardy,“píše se v závěrečné zprávě studie projektu S dětmi proti obezitě.

Mnohem lepší je proto podle lékařů prevence. Především ve věku, kdy se na doživotní trajektori­i obezity zakládá, tedy do jednoho, na- nejvýš dvou let věku dítěte. „Dítě, které jde v šesti letech do školy a svlékne tričko, tomu se musí dát na pohled spočítat žebra. Pokud tomu tak není, má problém s nadváhou,“varuje obezitolog Zlatko Marinov.

Ten v ordinaci ve Fakultní nemocnici Motol léčí celé rodiny s potomky, kteří mají v deseti letech i 150 kilogramů. Marinov má i spočítáno, kolik jejich obezita stála na jídle.

„Ví se, že náklady na vypěstován­í jednoho kilogramu nadváhy v USA, kde jsou nekvalitní potraviny levné, vychází na 500 korun. U nás to byly ještě před třemi lety tři tisíce, ale dnes už se blížíme hranici dva tisíce korun. Takže mám v ordinaci děti, jejichž nadváha vyšla na patnáct tisíc, a celé rodiny, jejichž nad- váha stála tolik jako nový automobil – 250 tisíc korun,“popisuje.

Proč to mnohé rodiny nechají zajít tak daleko? Je to dáno zřejmě i tím, že podle průzkumů polovina lidí neumí reálně vyhodnotit svou vlastní váhu a málokdo si nechá lékařem kontrolova­t BMI a procento tuku v těle.

Čtyřicet procent případů obezity způsobuje genetika: jestliže má dítě oba rodiče obézní, má osmdesátip­rocentní riziko, že samo bude obézní. Jestliže je obézní jeden rodič, je riziko už jen padesátipr­ocentní.

Funguje tu však technika přenosu, která hraje větší roli. Jestliže rodiče žijí a jedí nezdravě, dítě půjde v jejich šlépějích.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia