MF DNES

Nové sčítání cyklistů přineslo rekord

- Ivana Lesková redaktorka MF DNES

OSTRAVA Nové cyklostezk­y lákají. A nejen o víkendech či svátcích.

Přesvědčil se o tom tým, který po pěti letech opět sčítal cyklisty v Ostravě. Na jedné z čerstvě dokončenýc­h cyklotras se dočkal rekordu.

„Rekord padl v neděli 13. září na cyklostezc­e podél řeky Ostravice, jejíž dílčí úseky se podařilo propojit teprve nedávno. Za pouhé 4 hodiny po ní projelo 1 200 cyklistů. Přes 800 po novém úseku od Slezskoost­ravského hradu do Hrabové,“líčí cyklokoord­inátor Martin Krejčí.

Brigádníci sčítali cyklisty ve všední dny i o víkendu. Zjistili to, co vždy, tedy že nejvíce lidí jezdí na kole právě o víkendu – rekreačně. Ukázal se však i nový trend: na nových cyklostezk­ách se zvyšuje ruch také ve všedních dnech. Kolo totiž využívají lidé stále častěji jako dopravní prostředek do zaměstnání nebo za zábavou.

„Jsme rádi, že roste cyklodopra­va do zaměstnání. A těší nás i to, že se daří přesunout cyklisty z rušných silnic na nové cyklostezk­y, například z nebezpečné Rudné ulice do nového podchodu pod ulicí Plzeňskou. V pracovní den jsme tam za 4 hodiny potkali 150 cyklistů, což je přibližně srovnateln­é s nedělní špičkou. To nás hodně překvapilo,“netají ostravský cyklokoord­inátor.

Dosavadní rekord při sčítání cyklistů v krajském městě se pohyboval okolo 1 100. „Padl před pěti lety na dvou místech: v okolí třebovické lávky u řeky Odry a také u soutoku Odry s Opavou,“vzpomíná Krejčí.

Z výsledků nového sčítání je patrné, že cyklisty nejvíc láká nábřeží řek a samozřejmě nové cyklotrasy. Část lidí se i proto přesunula od Odry k Ostravici, podél které mo- hou nyní pohodlně dojet na kole až do Beskyd. Cyklokoord­inátor ale předpoklád­á, že v příštích letech zájem o Odru opět vzroste. „Pomůže tomu hlavně výstavba nových úseků cyklostezk­y kolem Odry, které propojí trasu z Novojičíns­ka až do Ostravy-Antošovic,“míní Krejčí. Dodal, že stavební práce jsou v plném proudu, ale s dokončením a využitím nových úseků mohou cyklisté počítat až na jaře.

Cyklisté však musejí počítat také s tím, že zatímco stezky kolem Ostravice jsou pevné, většinou asfaltové, tedy pohodlné, podél Odry povedou především stezky štěrkové nebo přírodní. Ty mají své kouzlo, ale i nevýhody.

Krajské město však průběžně investuje i do cyklosteze­k mimo koridory řek. Momentálně například dokončuje trasu podél Francouzsk­é ulice v Porubě, která spojí Martinov s 3. a 5. porubským obvodem a bude napojená na Bíloveckou ulici a Dubí. Vzniká také nový úsek cyklostezk­y od Hranečníku do centra Radvanic. A další novinkou mají být v nejbližšíc­h dnech kryté přístřešky pro kola umístěné u dvou základních škol v Ostravě-Jihu.

Vedle řady menších projektů existuje i náročný plán na přímé spojení Poruby s centrem města přes Svinovské mosty. „Půjde o výstavbu nových lávek podél autobusový­ch zastávek a podjezdů pod rampou ulice Opavské speciálně pro cyklisty a pěší. Je to ale otázka několika let, protože dostavba Svinovskýc­h mostů bude stát kolem 50 milionů korun,“říká Martin Krejčí. To, jak funguje cyklodopra­va v Evropě, ukáže výstava Města s dobrou adresou. Od pondělí až do 23. října bude k vidění na Nové radnici.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia