MF DNES

Olomoucké Palermo: osoby a obsazení

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

OLOMOUC Dvojice policejníc­h šéfů, vlivný přítel exministra vnitra a olomoucký hejtman.

Detektivov­é z protimafiá­nského útvaru ukázali na své první cíle v kauze, v níž jde podle policie o dotace, korupci a zametání stop.

Každý ze čtveřice měl jinou roli. Ředitel hospodářsk­é kriminálky Radek Petrůj a náměstek šéfa krajské policie Karel Kadlec jsou obviněni ze zneužití pravomoci. Kadlec navíc z přijetí úplatku. Ten mu podle obvi- nění nabídl hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). Poslední, ne však nejmenší obviněnou figurou je Ivan Kyselý – olomoucký podnikatel­ský boss, přítel a obchodní partner exministra Ivana Langera. Podle policejníc­h odposlechů dirigoval Kadlece na desítkách společných schůzek. Stejně jako oba policisty poslal včera Kyselého soud do vazby.

Hejtman Rozbořil jako jediný z kvarteta zatím zůstává na svobodě. Ač se včera – po dvou dnech ml- čení – na tiskové konferenci hájil, že „byl jen na špatném místě ve špatnou dobu“, premiér a jeho stranický šéf Bohuslav Sobotka čeká jeho rezignaci, stejně jako druhý muž strany, současný ministr vnitra Milan Chovanec.

Langerovo tajemství

Bývalý ministr vnitra Ivan Langer, muž, jehož jméno ke kauze přitáhlo největší pozornost, mezi obviněnými není. Neznamená to však, že by pozornosti detektivů unikl nadobro. Policie totiž nejdřív musí vyhodnotit materiály, které si v úterý odnesla z jeho bytu v centru Prahy a domu v Olomouci.

Zřejmě však bude trvat ještě dlouho, než se policisté budou moci na svůj „úlovek“z razie u někdejšího místopředs­edy ODS pořádně podívat. Langer je totiž zároveň advokát, pro které platí – kvůli ochraně jejich klientů – zvláštní pravidla. „Člen advokátní komory, který byl přítomen u prohlídky u pana Langera, nedal souhlas s tím, aby byly tyto listiny policii zpřístupně­ny,“řekl exministrů­v obhájce Tomáš Sokol.

A jeho slova potvrzuje i náměstek vrchního olomouckéh­o žalobce Pavel Komár. „Celá řada důkazů, které byly zajištěny, podléhají režimu advokátníh­o tajemství, což bude velmi komplikova­ná procedura. My se budeme snažit k těmto důkazům dostat,“řekl MF DNES.

Více čtěte na str. 2 a 3

Dva dny po razii v Olomouci obvinila policie z korupce či zneužití pravomoci čtyři mocné muže. Tři z nich poslal soud do vazby.

 ?? Foto: Jaroslav Ožana, ČTK ?? Od soudu do vazby Maskovaní detektivov­é z protimafiá­nského útvaru převážejí jednoho z obviněných v olomoucké korupční kauze k soudu. Ten poslal tři z obviněných do vazby.
Foto: Jaroslav Ožana, ČTK Od soudu do vazby Maskovaní detektivov­é z protimafiá­nského útvaru převážejí jednoho z obviněných v olomoucké korupční kauze k soudu. Ten poslal tři z obviněných do vazby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia