MF DNES

Češi a svět: máme se líp, než si myslíme

- Martin Petříček redaktor MF DNES

PRAHA Zatímco v Praze si na kilo chleba vyděláte zhruba za 11 minut, v Oslu se musí pracovat 20 minut. Déle než v Praze to však trvá i v Bratislavě či Varšavě.

Vyplývá to z velkého srovnání cen a kupní síly na základě statistik švýcarské banky UBS a Eurostatu. Podle nich náklady na živobytí nejsou v Česku tak hrozivé, jak si často myslíme.

Pro úplnost: v Londýně či ve švýcarskýc­h městech naopak lidem sta- čí na chleba vydělávat jen polovinu času než v Praze.

Celková cenová úroveň je při srovnání s 72 světovými metropolem­i v Praze skoro nejnižší – z hlavních měst EU se dají spotřební zboží a služby koupit levněji už jen v Bukurešti a v Sofii.

Mzdy v Česku však rozhodně nepatří k nejhorším v regionu.

Životní úrovni pomáhají i relativně nízké náklady na bydlení. Při srovnání s ostatními velkoměsty je volných bytů v Praze – a ostatně i v celém Česku – poměrně dost, což sráží jejich ceny dolů.

A podle statistik Eurostatu jsou – pro mnohé překvapivě – v Česku na evropské poměry levné potraviny. Úplně nejlevnějš­í z evropské osmadvacít­ky jsou tu například vejce, banány, sůl, salámy, zmrazené hranolky či žvýkačky.

Jednoduché vysvětlení, proč tomu tak je, neexistuje. Ekonomové se však shodují, že velkou roli hraje velká konkurence mezi prodejci jednotlivé­ho zboží.

Co se týče daňového zatížení, je Česko zhruba uprostřed. Lidé tu ze svého platu odvedou méně než například na Slovensku, ale naopak více než v Rakousku.

Více na str. 6 a 7

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia