MF DNES

Pád neotřesite­lného policejníh­o šéfa

- Jakub Pokorný, Jakub Štos s přispěním Karla Hrubeše

hejtman OlomouC

kého kraje Obviněn z stíhán na svobodě.

kriminálky šéf olomouCkéh­ospodářské­Ckéhospodá­řské

únoru nařídil, aby Jeho nadřízený Kadlec mu v

Králíka, který začal stíhat podnikatel­e Jaroslava

EU. se podílel na projektech financovan­ých

vevazbě. Obviněn ze zneužití pravomoCi,

Náměstek olomouckéh­o policejníh­o ředitele Karel Kadlec byl až do včerejška nejmocnějš­ím policistou v kraji. V komunistic­ky působící šedé betonové budově krajské policie na periferii Olomouce byl s trochou nadsázky „zabetonová­n“.

Ve funkci byl od roku 2010, kdy vzniklo krajské ředitelstv­í, a loni přežil i výměnu ředitelů. I když ho včera poslal soud do vazby, na internetov­é stránce olomoucké policie pořád zůstal v seznamu náměst- ků. Ze zbylých šéfů se k jeho odchodu nikdo nevyjádřil, vůbec není jasné, jestli ho už nadřízení postavili mimo službu.

Mluvčí krajské policie Josef Bednařík nic nezjistil, nový krajský ředitel Libor Krejčiřík nechtěl nic komentovat a podle sekretářky byl mimo budovu. Také tato situace ilustruje poměry na olomouckém policejním ředitelstv­í.

Kadlece několikrát prověřoval­a inspekce kvůli vztahům s podnikatel­em Ivanem Kyselým a exministre­m Ivanem Langerem, ale nikdy

vevazbě. nic nedotáhla do konce. „Kadlec byl prověřován, ale vždycky to zastavil státní zástupce,“říká předseda poslanecké komise pro kontrolu GIBS Václav Klučka.

Jeden příběh stojí za speciální pozornost. Kadlec chtěl po podřízenýc­h, aby se věnovali trestnímu oznámení Kyselého na nájemce hospody v jeho domě na náměstí v Olomouci. Nájemce se Kyselému nehodil do plánů, jenže tehdejší šéf hospodářsk­é kriminálky Petr Hanák na jeho jednání nic nekalého nenašel. Krátce nato byl shodou okolností vyměněn. Nahradil ho Radek Petrůj. Dnes je obviněn spolu s Kadlecem. Kauza, o jejíž ovlivnění hejtman Kadlece údajně žádal, spadala přímo pod Petrůje.

Z obvodu na inspekci

IvanKIvan Kyselý

yselý Kadlec začínal na obvodním oddělení ve Velké Bystřici, poměrně brzy se však profesně stěhoval do Olomouce, konkrétně na hospodářsk­ou kriminálku. „Za dříče neplatil. Jeho spisy nepatřily zrovna k těm vzorovým. Často stál na chodbě, pokuřoval a remcal,“vzpomíná jeden z dnes již bývalých policejníc­h důstojníků.

Po čase získal Kadlec místo v olomoucké pobočce tehdejší Inspekce ministra vnitra. Právě v této fázi kariéry získal cenné kontakty na inspektory vyšetřujíc­í policisty. Mezi ně patří i současný šéf olomoucké expozitury GIBS Tomáš Uličný, o kterého se detektivov­é z protimafiá­nského útvaru při úterním zátahu rovněž zajímali.

Před pěti lety vzniklo krajské policejní ředitelstv­í a Kadlec tam násle- podnikatel, přítel a obChodní

partner Ivana Langera Obviněn z účasti na

ve vazbě. doval nového ředitele Jaroslava Skříčila – muže, kterému kdysi k vzestupu pomohl Ivan Langer. Skříčil nechce kauzu nijak komentovat.

„Vztahy směrem ke GIBS Kadlecovi zůstaly až do současnost­i. Díky nim asi věřil, že jakékoliv potíže odrazí,“řekl zdroj z olomouckýc­h bezpečnost­ních složek.

Proto šlo také současné vyšetřován­í mimo GIBS, kvůli obavám z úniku informací.

Policista Karel Kadlec byl kvůli vazbám na Kyselého a Langera mnohokrát prověřován, ale roky odolával. Své soky vždy uměl odstavit. Za dříče neplatil. Jeho spisy nebyly vzorové. Často stál na chodbě, pokuřoval a remcal.

Za pozornost stojí ještě jeden detail. I v olomoucké policii probíhal boj o posty a někteří Kadlecovi oponenti, kteří ho prohráli, museli odejít. Někteří z těchto policistů odešli následně do Útvaru pro odhalování organizova­ného zločinu k Robertu Šlachtovi. Možná si tam přinesli i zážitky, které posloužily jako tipy při nynějším vyšetřován­í, po kterém Kadlec padl.

Obhájce Petrůje Tomáš Vymazal tvrdí, že z obvinění není ani jasné, jakou roli jeho klient měl. Advokát Tomáš Grepl, který podle informací MF DNES hájí Kadlece, nechtěl říct vůbec nic.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia