MF DNES

V pravý čas na správném místě

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Hejtman Jiří Rozbořil by se do olomoucké kauzy zřejmě vůbec nezapletl, kdyby v srpnu nešel na pivo s policistou Karlem Kadlecem a nebavil se s ním o případu jízdárny ve čtvrti Lazce.

Ministerst­vo financí totiž v projektu našlo nesrovnalo­sti. Své poznatky poslalo olomoucké policii, aby je prošetřila. Hejtman podle kriminalis­tů na schůzce Kadlecovi nabídl, že pro něj zprostředk­uje úplatek od firmy, která na jízdárnu získala evropské dotace, pokud dokáže vyšetřován­í zastavit.

Rozbořil nyní tvrdí, že kriminalis­té celou schůzku špatně interpretu­jí a mezi obviněné se dostal jen shodou náhod. „Byl jsem ve špatný čas na nesprávném místě,“sdělil včera novinářům.

Byznysová historie

Pohled do Rozbořilov­y podnikatel­ské historie však ukazuje, že obviněný politik mohl mít důvod se za firmu z jízdárny přimlouvat a riskovat kvůli tomu svou kariéru. Zajímavá je z tohoto pohledu dnes již zrušená společnost RONA CZ, která vznikla v roce 1997. První dvě písmena jejího názvu odkazují na příjmení včera obviněného hejtmana, druhá dvě na jméno jeho společníka Romana Navrátila.

Toho lze dohledat i v příběhu dotace pro olomouckou jízdárnu. Navrátil je provozovat­elem areálu. A ve firmě, pod kterou Equine Sport Center Olomouc (jak se jízdárna oficiálně nazývá) patří, dnes působí i dvaadvacet­iletý Filip Navrátil a pětačtyřic­etiletá Jitka Navrátilov­á. Hejtman Rozbořil má na podnikatel­e Navrátila ještě jednu vazbu – bydlí totiž v kondominiu, které postavila Navrátilov­a společnost.

Hejtman Jiří Rozbořil měl důvod, aby se angažoval v případu dotací pro jízdárnu. Kauza se dotýká i jeho někdejšího obchodního partnera.

Ten je tam?

O spojení Navrátilov­ých a jezdeckého areálu, který sám slavnostně otevíral, prý však nevěděl. Zarazil se u jména Filipa Navrátila, který je od ledna 2012 v dozorčí radě areálu. „O tom nevím. Ten je tam? Víte co, na shledanou,“řekl Rozbořil a zavěsil telefon. Podnikatel Navrátil jej včera vůbec nezvedal a na SMS neodpovědě­l.

Proč přesně policie dotaci vyšetřuje, není jasné. Podle jednoho ze zdrojů jde o společnost Carman, která areál postavila (evropské peníze tak ve finále inkasovala ona). Údajně měla předložit falešné reference. Jisté je, že se jména manažerů této firmy a rovněž společnost­i, která od Unie peníze získala, protnula v solárním byznysu.

Rozbořilův právník Petr Konečný říká, že příběh hejtmanovy schůzky je v rámci kauzy marginální a zabírá jedinou stránku obvinění. Z několika desítek listů, na kterých detektivov­é popisují klientelis­tické vazby mezi olomouckým­i policejním­i špičkami a místní podnikatel­skou smetánkou v čele s Ivanem Kyselým, přítelem a obchodním partnerem exministra Ivana Langera.

Ostatně i schůzka mezi Rozbořilem a Kadlecem vcelku výmluvně popisuje hejtmanovo postavení v této informační síti. Místo toho, aby byl Kadlec rád, že si udělá „oko“u nejmocnějš­ího muže v kraji (alespoň co do politické funkce), policista prohlásil, že Rozbořilov­i vyhoví jen proto, že si to přeje Ivan Kyselý.

Že by Kyselý a lidé kolem něj hejtmana nebrali jako sobě rovného, však zcela tvrdit nelze. Na dalším útržku komunikace, tentokrát přímo mezi Kyselým a Kadlecem, kde řešili projekt olomouckéh­o akvaparku, se totiž Kyselý zmiňuje, že „hlavní je pokrýt Jirku“, čímž zřejmě myslel právě hejtmana.

A podle dalších policejníc­h zápisků, které citoval server Neovlivní.cz, se detektivov­é domnívají, že docházelo i ke schůzkám mezi hejtmanem a Kyselým.

 ?? Foto: Tomáš Frait, MAFRA ?? Dárek pro Zemana V březnu Jiří Rozbořil přivítal na krajském úřadu prezidenta Miloše Zemana. Ačkoli včera odmítl rezignovat, pravděpodo­bnost, že ještě někdy jako hejtman bude hostit hlavu státu, je takřka nulová.
Foto: Tomáš Frait, MAFRA Dárek pro Zemana V březnu Jiří Rozbořil přivítal na krajském úřadu prezidenta Miloše Zemana. Ačkoli včera odmítl rezignovat, pravděpodo­bnost, že ještě někdy jako hejtman bude hostit hlavu státu, je takřka nulová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia