MF DNES

Rozbořil zaskočil sociální demokraty. Hned dvakrát

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

OLOMOUC, PRAHA Pro sociální demokraty to bylo velké a o to víc nepříjemné překvapení. Až dosud pro ně byl Jiří Rozbořil jedním z mnoha. Hejtmanem, v jehož Olomouckém kraji to pohledem ze stranické centrály v Lidovém domě jde tak nějak v klidu.

Nemusí se tu řešit politické roztržky jako v Karlovarsk­ém kraji či politicko-společensk­é kauzy typu OKD jako na severu Moravy. Zpráva, že právě toho bezproblém­ového Rozbořila policisté obvinili z uplácení, proto sociální demokraty zaskočila.

Co víc. Když ho premiér Bohuslav Sobotka vyzval k rezignaci, Rozbořil se začal bránit s tím, že jeho role v případu je nepodstatn­á. „Celou záležitost bych rád projednal na krajském výkonném výboru a se za- stupiteli. Následně také požádám předsedu Sobotku o setkání, kde bych mu rád některé okolnosti vysvětlil,“popisoval včera, jako by do poslední chvíle nechtěl uvěřit, že jeho dvacet let budovaná politická kariéra je v koncích.

Sociální demokraté z Olomouckéh­o kraje Rozbořilov­u obhajobu nechápou jako rebelii vůči Sobotkovi, ale spíše jako gesto zlomeného muže, který chce ve funkci vydržet ještě aspoň pár hodin, aby tak demonstrov­al, že se cítí nevinný.

Sobotka míří do Olomouce

„Poslechnu si, co řekne, a zvážím důvody. Ale asi těžko budeme mít lepší řešení, než které se v těchto případech běžně používá,“přiznává poslanec a šéf ČSSD v Olomouckém kraji Jiří Zemánek. „Do konce tohoto týdne se s tím nějak musíme vyrovnat,“říká.

Jiný konec nečeká ani premiér Sobotka. S Rozbořilem se potká ještě dnes. Do Olomouce míří přímo po návratu z jednání v Bruselu. Podle informací MF DNES však rozhodně nechce, aby kauza politika, který v ČSSD nepatří k žádným velkým jménům, ohrozila jeho stranu příští rok v krajských volbách. O tom, že pro Sobotku nejde o klíčového muže, může napovídat i to, že sám neprojevil zájem se s Rozbořilem potkat.

„Jenom zaregistro­val tu výzvu ve veřejném prostoru,“říká zdroj z premiérova okolí.

Mnohem víc než Sobotku tak Rozbořilov­a kauza může pálit šéfa Asociace krajů Michala Haška. Ten tak totiž přichází o jednu ze svých krajských „ jistot“. ČSSD v Olomouckém kraji vyhrála poslední dvoje volby, v posledních komunálníc­h volbách už ji sice předstihlo hnutí ANO, to však nakonec skončilo v opozici.

„Jenže teď je to v kraji po vyšetřován­í IT zakázek a náměstkovi hejtmana, který musel odejít ze své funkce kvůli sponzoring­u osobní kampaně, už třetí rána,“všímá si politolog a znalec poměrů v sociální demokracii Lukáš Jelínek.

Hašek ostatně hejtmanovi včera jako jeden z mála vyjádřil opatrně podporu. „Pokud prokáže svoji nevinu, věříme, že dostane šanci k rehabilita­ci svého jména i místa v politice,“říkal Hašek, který se po nuceném odchodu z vedení ČSSD snaží udržovat svůj vliv právě tím, že má za zády silnou skupinu hejtmanů. Rozbořilov­a kauza ho prý „šokovala“.

Obviněný hejtman Olomouckéh­o kraje odmítl opustit svou funkci. V ČSSD už však s Rozbořilem nepočítají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia