MF DNES

Ani revoluční vynálezy se Čechům nedaří prodat

- Pavel Švec redaktor MF DNES

PRaHa Kdyby jeho paprsek nepřetržit­ě minutu svítil do největší české vodní nádrže Lipno, odpařil by veškerou vodu. Řeč je o nejvýkonně­jším laseru planety, který se pomalu dokončuje v Dolních Břežanech u Prahy. Ani tento supervynál­ez však modernímu centru ELI nezajistí bezstarost­nou budoucnost. Stále bude závislé na dotacích.

To se týká všech špičkových vědeckých center, která v Česku za poslední roky vyrostla. Podle předsedy Akademie věd Jiřího Drahoše je kvůli nedostatku peněz jejich fungování dokonce ohroženo.

„Když se někdy kolem roku 2008 začala tato centra plánovat, nikdo jejich finanční udržitelno­st příliš neřešil. Mimo jiné proto, že panovala poněkud iluzorní představa, že průmysl je zahrne placenými zakázkami. To se jaksi nestalo,“podotýká profesor Drahoš v rozhovoru pro MF DNES.

Právě zpeněžení vědeckých poznatků je trvalým problémem české vědy. Potvrzuje to i nejnovější analýza Akademie věd, kterou má redakce k dispozici.

Přes padesát tisíc českých vědců se rok co rok snaží své vynálezy uvést do praktickéh­o života. Bohužel se jim to stále nedaří tak jako jejich kolegům ve vyspělých státech. Ačkoliv od roku 2005 jsou v tomto směru více než pětinásobn­ě úspěšnější, prosadí se pouze zhruba každý desátý nápad.

„Najít totiž průmyslové­ho partnera – který přerod vědecké ideje do praxe zaplatí – v zemi, kde je většina firem nadnárodní­ch a mají mnohdy svá výzkumná centra v zahraničí, je docela obtížné,“poukazuje na největší zádrhel Drahoš.

Do vědy by proto podle něj měl stát investovat výrazněji než nynějších zhruba 27 miliard korun ročně. I když příští rok pošle na vědu o 1,7 miliardy korun více, za vyspělými státy Česko stále pokulhává.

Pomoci v tom, aby se vědci lépe prosadili, by mohla letošní novinka. Akademie věd zahájila projekt nazvaný Strategie AV21, kde se vědci s českými firmami potkávají.

Převratný nápad stále čeká

Že Česku tak trochu ujíždí vlak, se ukazuje například u vynálezu, který někteří experti považují za srovnateln­ý s patenty profesora Antonína Holého. Ten vyvinul látku, jež dnes léčí miliony lidí nakažených AIDS. A české vědě přináší miliardy korun.

Tým Pavla Izáka z Ústavu chemických procesů AV v pražském Suchdole vymyslel, jak z kouřících továrních komínů efektivně zachytávat nebezpečné zplodiny.

„Je to poměrně jednoduchá technologi­e, kterou je potřeba už jen odzkoušet a – když se potvrdí naše předpoklad­y – uvést na trh. Jenže my se tady dva roky handrkujem­e, kdo to zaplatí, a mezitím Američané nebo Číňané náš patent obejdou, výrobkem obsadí celosvětov­ý trh a váhající české firmy, které dnes čekají na dotace, přijdou o miliardy,“stěžuje si Izák.

Teprve nyní právě díky projektu Strategie AV21 získal necelého půl milionu korun na laboratorn­í zkoušky.

Jeho vynález spočívá v jednoduché chemické reakci. Oxid siřičitý, ale i další agresivní látky, jako je sulfan, amoniak či kyselina chlorovodí­ková, jsou ve vodě mnohem více rozpustné než vzduch. Na to, aby tyto látky Izák odfiltrova­l, použije běžně dostupnou několikavr­stvou membránu. Nebezpečné plyny s větší rozpustnos­tí ve vodě projdou skrze tenký vodní film a vzduch, který naopak příliš neprochází, tak bude o mnoho čistší. Zmíněná membrána se již používá k odsolování mořské vody, vyrábí se po kilometrec­h čtverečníc­h, a proto je levná.

„Podle předběžnýc­h výpočtů lze naší metodou třeba u tepelných elektráren spalujícíc­h severočesk­é hnědé uhlí snížit koncentrac­i oxidu siřičitého z dnešních 2 700 miligramů na metr krychlový až na 1 500 miligramů. Takové množství pro české spalovny nařizuje evropská norma, která začne platit od roku 2018,“vypočítává Izák.

Pro tuzemský průmysl by se tak jednalo o převratný vynález. Musí ho ale někdo zaplatit.

Čeští vědci mají problém prosadit do praxe i ty nejpokroko­vější nápady. Věda trpí slabým průmyslem a nedostateč­ným rozpočtem. Ohrožuje to budoucnost nových vědeckých center.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia