MF DNES

Ne lesním školkám. Předškolác­i budou muset do kamenných

- Radka Hrdinová redaktorka MF DNES

PRaHa Rodiče předškolák­ů z lesních školek budou možná už příští rok hledat pro své děti místa v „kamenných“školkách. Povinnou předškolní docházku totiž budou moci bez komplikací absolvovat jen v zařízeních, která jsou v rejstříku ministerst­va školství. Tak to zatím předpoklád­á novela školského zákona, o níž jedná parlament.

Lesní školky v rejstříku ministerst­va školství chybějí a v dohledné době se tam ani neocitnou. Nesplňují totiž všechny podmínky, které na ně resort klade. „Naplnit rámcový vzdělávací program není problém, ale to je jen jedna stránka věci,“říká předsedkyn­ě Asociace lesních školek Tereza Valkounová.

Že umějí děti připravit do školy stejně dobře jako klasická školka, o to se s nimi nikdo nepře. Chybí jim ale střecha nad hlavou, takže nemohou splnit hygienické standardy ušité na míru „kamenným“školkám. Často nemají ani číslo popisné.

Děti, které nebudou chodit do registrova­né školky, budou podle ministryně Valachové moci povinnou předškolní docházku „za určitých podmínek splnit individuál­ně“. Co to bude konkrétně znamenat pro děti v lesních a jiných soukromých školkách? A pro jejich rodiče? „Bližší podrobnost­i ohledně povinného předškolní­ho roku stanoví prováděcí vyhláška. Ta je nyní zpracovává­na,“dodává Klára Bílá z tiskového oddělení ministerst­va školství.

Do lesních školek dochází zhruba tři tisíce dětí, ambicí ministerst­va je uvést novelu do praxe příští rok.

Povinný předškolní rok má do školek dostat děti ze sociálně vyloučenýc­h komunit. Ty přicházejí do škol bez potřebných dovedností a končí často v praktickýc­h školách. Řada odborníků soudí, že ministersk­é řešení jen zatíží ředitele školek a rodiny dětí, které s nástupem do školy problém nemají.

Děti, jež pomoc potřebují, to podle Miroslava Gažáka z neziskové organizace Tady a teď nezachrání. „Školní rok trvá deset měsíců minus prázdniny a svátky. Ministerst­vo předpoklád­á minimální rozsah docházky tři hodiny denně. Dohonit náskok ostatních to těmto dětem příliš nepomůže,“říká ředitel organizace, která na téma povinného předškolní­ho vzdělávání publikoval­a reprezenta­tivní výzkum. Jde zhruba o 2,5 procenta dětí. Efektivněj­ší než povinný rok pro všechny by podle něj bylo intenzivně pracovat jen s nimi.

Novela školského zákona tomu nepomáhá. Předškolní kluby ve vyloučenýc­h lokalitách mají podobně jako lesní školky problém splnit podmínky registrace. Přitom právě přechod mezi klubem a školkou bývá dnes pro tyto děti velkou bariérou. „Jejich rodiče systému nedůvěřují, neradi posílají děti mezi lidi, které neznají. Bariérou jsou i peníze. Školkovné platit nemusí, peníze za stravování školky jim ale odpustit nelze,“dodává Gažák.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Bez střechy Lesní školky nesplňují všechny podmínky zákona, některé například nemají střechu nad hlavou.
Foto: František Vlček, MAFRA Bez střechy Lesní školky nesplňují všechny podmínky zákona, některé například nemají střechu nad hlavou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia