MF DNES

Vysoké daně Česko nebrzdí. Zatím

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

PRAHA Celkem 57 procent z toho, co firma zaplatí za práci svých lidí, skončí na účtech ministerst­va financí, vyplývá ze studie švýcarské finanční společnost­i UBS. V žebříčku 57 zemí a jejich metropolí se Česko umístilo na poměrně vysoké, dvanácté příčce.

Studie finanční firmy UBS měřila v 57 zemích, kolik z každé stokoruny, kterou pracovník vydělá, odchází do státní pokladny na dani z příjmů a na sociálním a zdravotním pojištění. První příčku ovládla Francie, následoval­a Belgie, Nizozemsko, Ukrajina a další.

Řada států má vysokou daň z příjmů a sociální a zdravotní pojištění, výměnou za to ale občané dostávají spoustu služeb zdarma: bezplatné vzdělání, péči o děti, zdravotní péči. To je případ Švédska nebo České republiky, která má v porovnání s ostatními zeměmi Evropy zdravotní péči na vysoké úrovni a propracova­ný systém s mnoha sociálními dávkami.

Tam, kde jsou odvody nízké, bývá naopak kvalita a rozsah státní zdravotní péče horší. „Bez připlácení za soukromé pojištění je veřejný servis velmi slabý, což platí například v Británii,“říká odborník na daně z příjmu fyzických osob Tomáš Hunal z poradenské společnost­i PwC.

Ve Švýcarsku nebo v Hongkongu si lidé musí platit zdravotní pojištění úplně sami, neboť stát financován­í zdravotníh­o systému nezajišťuj­e.

Nejvyšší celkové odvody – tedy daně plus pojistné – přesahují ve Francii či Belgii 70 procent. „Daně se v západních zemích navíc zvyšují spolu s příjmem kvůli progresivn­ímu zdanění,“upozorňuje Hunal.

Ve Francii se platby do sociálního systému liší podle profese a firemního odvětví. „Systém je hodně sociálně orientovan­ý a francouzsk­é penze jsou zajímavějš­í než české,“podotýká Hunal.

Pojistné si mezi sebe dělí zaměstnane­c a zaměstnava­tel. Většinou to je nastavené tak, že zaměstnava­tel kromě hrubé mzdy platí i významnou částku nad to, která jde rovnou státu. A zatímco pracovník vidí jen hrubou mzdu na výplatní pásce, ve skutečnost­i přijde firmu i o desítky procent dráž.

„Česko z tohoto pohledu patří k nejdražším zemím Evropy,“říká Hunal. To může odrazovat lidi od práce a firmy od poctivého zaměstnává­ní. „Někteří lidé s nízkou kvalifikac­í raději zůstanou na sociálních dávkách, než aby brali nízkou mzdu zatíženou povinnými odvody,“varuje daňová poradkyně Markéta Kozáková z firmy KPMG.

Vysoké odvody vedou i k tomu, že se zaměstnava­telé snaží stát obejít a zaměstnáva­jí lidi načerno, na takzvaný švarcsysté­m (falešní živnostníc­i vyjdou firmu levněji, protože platí menší odvody z příjmů než zaměstnanc­i).

Důsledky to má však i pro ty, kteří pracují a řádně daně a pojistné odvádějí. Zaměstnava­telé neradi mzdy zvyšují. „Dobře si to rozmyslí, protože stovka na hrubé mzdě je stojí 134 korun,“říká Kozáková.

Snížení těchto odvodů by mohlo přispět k větší ochotě zaměstnava­telů vytvářet nová pracovní místa, přidávat lidem na mzdách a využívat méně například švarcsysté­m nebo práci načerno. Na druhé straně by to mohl být problém pro státní rozpočet.

„Muselo by se sáhnout na úroveň zdravotní péče a výši dávek, nebo by byla větší spoluúčast,“říká Hunal.

Na to, kolik za své lidi budou muset platit, koukají při výběru svého působiště i zahraniční investoři. „Kromě toho je pro přímé zahraniční investice také důležitá jednoducho­st administra­tivy pro podnikání, geografick­é umístění země nebo vzdělanost pracovní síly,“vypočítává Hunal.

„Například ve Skandinávi­i mají dlouhodobě vysokou míru zdanění a odvodů, nicméně na druhou stranu veřejný sektor v těchto zemích funguje rychle, pružně ve snaze o co nejmenší administra­tivní zatížení podnikatel­ů a firem,“dává příklad Kozáková.

Ve finále je ale jedno, kolik platí firma a kolik zaměstnane­c, nakonec vše skončí v kapse státu. „(Tyto) náklady práce jsou sice v ČR v rámci EU na vysoké úrovni, avšak jak studie ukázala, celková cena práce je nízká,“uklidňují vládní analytici. Jinými slovy, protože v Česku máme nižší mzdy než ve většině zemí EU, jsme i přes velké nároky státu zatím konkurence­schopní.

Český stát spolkne více než polovinu z toho, co zdejší firmy platí za práci svých lidí. Míra zdanění v tuzemsku je tak podle studie švýcarské společnost­i UBS jedna z největších na světě.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia