MF DNES

Nájmy tlačí dolů vyspělý trh Máme se líp, než si myslíme

- Aleš Černý redaktor MF DNES

PRAHA V Praze jsou v porovnání s ostatními metropolem­i velmi nízké nájmy. Pokud jde o absolutní ceny, třípokojov­ý nezařízený byt se dá levněji než v Praze pořídit jen v Sofii, Kyjevě a Bukurešti.

A teď porovnání relativní: v žebříčku nákladů na život očištěných o platby nájmů přiřazuje studie Praze koeficient 45,6, přičemž jako výchozích 100 je brána cenová hladina New Yorku. Levnější než Praha je v seznamu jednasedmd­esáti světových měst pouze pět metropolí.

Pokud se ale do těchto výpočtů zahrnou i nájmy, Praha oproti New Yorku zlevní na 36,4 procenta. Za ní v žebříčku zbudou jen tři východoevr­opská města, naopak před ni se dostanou dvě indické megalopole, Bombaj a Dillí.

Podle socioekono­ma bydlení Martina Luxe čísla na papíře potvrzuje skutečnost. „Ač se to nemusí jejím obyvatelům zdát, Praha a zejména celá Česká republika je v mezinárodn­ím srovnání levná. Jak co do nájmů, tak cen bytů,“říká Lux.

Nájmy zlevňují volné byty

Přesvědčiv­ě to dokumentuj­í výzkumy srovnávají­cí náklady českých domácností na bydlení. Ty Lux s kolegou z Akademie věd Petrem Sunegou sledoval mezi roky 2000 a 2012. Na konci tohoto období dávala průměrná domácnost za nájem od 22,5 procenta (v nejlevnějš­ím Jihočeském kraji) do 33,2 procenta (v Praze) svých čistých příjmů.

To je výrazně méně, než tomu bylo v roce 2000. Trendem tohoto období bylo rovněž sbližování regionů: podíl nákladů na bydlení na výdajích domácností v jednotlivý­ch krajích je čím dál podobnější.

Podle Luxe je to tím, že v Česku je obecně dostatek bytů. Nabídka někde dokonce převažuje poptávku, a tím tlačí ceny dolů. V posledních letech tak navíc mohly příjmy domácností růst rychleji než nájmy.

„V Londýně je naopak bytů nedostatek a to žene jejich cenu i cenu jejich pronájmů nahoru,“vysvětluje socioekono­m.

Z výzkumu UBS vyplývá, že za peníze, které je potřeba vynaložit na měsíční nájem zmíněného třípokojov­ého bytu v Londýně, by mohl jeho obyvatel v Praze žít skoro půl roku.

Vyspělý český trh

V žebříčku však zarazí jiná věc. Více peněz za bydlení se platí rovněž v hlavních městech zemí, které jsou na tom podle makroekono­mických statistik (například HDP na obyvatele) hůře než Česko. Dražší nájmy jsou podle studie UBS nejen v Bratislavě, Varšavě a Budapešti, ale i v Rize či Tallinnu.

I pro to má Lux vysvětlení: může to být způsobeno abnormální vyspělostí českého trhu s nájemním bydlením. „V Česku je trh s nájemním bydlením rozšířený, převážně legální, smluvně ukotvený a profesiona­lizovaný,“vysvětluje Lux a dodává, že to vše přispívá k tomu, že trh funguje a ceny tlačí dolů.

Na východ od českých hranic tomu bývá naopak. „Tam jsou pronájmy často součástí šedé zóny, kterou statistiky nezahrnují. Oficiální čísla potom tvoří často jen ty nejdražší nájmy,“dodává Lux. U spotřebníh­o zboží či u vybavení domácnosti, které lidé nekupují každý den, koupěschop­nost naopak takovou roli nehraje.

Česko se u jednotlivý­ch výrobků pohybuje někde kolem poloviny evropského žebříčku. A například některé druhy chladniček vycházejí ze srovnání Eurostatu v Česku jako nejdražší.

Na takové zboží pak lidé vydělávají výrazně déle. Zatímco v Praze je na iPhone 6 s kapacitou paměti 16 gigabytů třeba 17 pracovních dnů, na Západě stačí mnohem méně. Ve většině amerických měst je telefon s nakousnutý­m jablkem váš za tři až čtyři dny práce.

„Apple nemá žádný důvod prodávat svůj telefon v některé zemi levněji jen proto, že jsou tam nízké platy,“vysvětluje ekonom a europoslan­ec Luděk Niedermaye­r.

Se službami je to přesně naopak. Ze čtveřice zemí Visegrádu jsou v Praze nejlevnějš­í služby, i když jen nepatrně. S většinou služeb se totiž na rozdíl od zboží nedá obchodovat mezinárodn­ě.

„Ceny služeb určují především lokální náklady, konkurence a poptávka. Proto rozdíly v cenách služeb mezi jednotlivý­mi regiony mohou být vyšší než rozdíly v cenách zboží,“upozorňuje David Marek z Deloitte.

A tak zatímco tříčlenná rodina v Praze za „koš“služeb zahrnující třeba kadeřníka, poplatky za kabelovou televizi a internetov­é připojení, jazykový kurz či vstupné na sportovní akci podle UBS zaplatí měsíčně 7 700 korun, v Londýně by to bylo dvaapůlkrá­t a v Ženevě dokonce třikrát více.

Mzdy ve službách odpovídají poměrně nízké české kupní síle. „Specifikem je i to, že část servisního sektoru u nás pracuje v šedé zóně, tedy bez korektního zdanění,“připomíná Niedermaye­r.

Zvolna, ale přece stoupá

Životní úroveň v České republice v porovnání s ostatními zeměmi zvolna stoupá. V roce 1995 dosahoval hrubý domácí produkt na oso- bu 76 procent průměru současné evropské osmadvacít­ky, aktuálně je to již více než 86 procent.

V peněženkác­h se do budoucna projeví pozitivně i to, že Česko by se dál mělo ekonomicky dotahovat na průměr Evropské unie. Mzdy ale neporostou všem stejně – nůžky mezi jednotlivý­mi profesemi se budou postupně rozevírat.

„Pro relativně bohatší země je další přibližová­ní k EU obtížnější. Vyžádá si víc opatření podporujíc­í malé a střední firmy či podporu výzkumu, který se musí odrazit v inovacích,“upozorňuje šéf výzkumu Sberbank Vladimír Vaňo.

Česko mělo například při srovnání se Slovenskem na startu mnohem výhodnější pozici, dnes už se ekonomický rozdíl prakticky smazal. Podle Eurostatu už loni slovenské hodinové mzdy přeskočily ty české.

Srovnání s průměrem Evropské unie má však jeden háček, její význam v globální ekonomice dlouhodobě klesá. „Pokud si tedy Česká republika polepší v rámci EU, neznamená to, že stoupá naše životní úroveň v relaci ke zbytku světa,“upozorňuje Marek.

„To je také důvodem, proč bychom si měli jako dlouhodobý cíl nastavit spíše přibližová­ní se výkonu německé ekonomiky než průměru Unie,“doplňuje analytik Next Finance Jiří Cihlář.

„Měli bychom si jako dlouhodobý cíl nastavit spíše přibližová­ní se výkonu německé ekonomiky než průměru Unie.“

 ?? Foto: Martin Horký, MAFRA ?? Bytů je v Česku dostatek
Foto: Martin Horký, MAFRA Bytů je v Česku dostatek

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia