MF DNES

Unii chybějí miliardy na běžence

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BRUSEL „Cílem je ukázat, že se něco děje, že urychlíme uskutečňov­ání slibů a že jsme (v řešení migrační krize) na dobré cestě,“citovaly agentury před včerejším summitem EU jednoho vysokého brusel- ského úředníka. „Je to důležité, abychom v očích veřejnosti opět získali důvěryhodn­ost,“dodal ke schůzce osmadvacít­ky.

Chybí přes 50 miliard korun

Plánů je dost a dobře vypadající­ch. Už na zářijovém summitu se státy Evropské unie shodly na velkolepýc­h záměrech, které měly zastavit, nebo aspoň výrazně přibrzdit imigrační krizi. Jenže jak se měsíc s měsícem sešel, je na účtech, z nichž se mají financovat, i v polovině října pořád stejně pusto.

„Musíme, pokud jde o finanční podporu, změnit slova na činy,“řekl na včera započatém summitu Evropské unie prezident EU Donald Tusk. „Země Evropské unie ne- mohou nesplnit své sliby podpory pro Světový program výživy, který poskytuje potravinov­ou pomoc běžencům, pro Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, nebo upustit od slibu peněz pro fond určený zemím původu imigrantů a na přepravu uprchlíků,“dodal Tusk.

Včerejší summit po zářijovém tvrdém střetu o povinné kvóty hledal řešení, jak příliv uprchlíků do Evropy výrazně omezit, když ne zastavit.

Vedle nových plánů, jako je přeměna unijní pohraniční agentury Frontex na skutečné evropské pohraniční síly, se včera řešilo i to, kde vzít peníze a lidi na opatření, která se už dohodla.

„Je nejvyšší čas, aby členské země závazky dorovnaly. Slíbily to, měly by to splnit, “kritizoval členské státy první místopředs­eda Evropské komise Frans Timmermans. Předse- da komise Jean-Claude Juncker dodal, že z celkové částky 2,8 miliardy eur (76 miliard korun) nyní chybí skoro 1,8 miliardy eur.

Tyto peníze měly být například určené pro africké země, z nichž se rekrutuje největší část utečenců, kteří se plaví z Libye do Itálie, nebo miliarda eur, kterou chce EU přispět na zlepšení podmínek v utečenecký­ch táborech v Turecku, kde je stále asi 1,5 milionu Syřanů.

Česko se nepředá

Ve fondech, kde už měly od vlád států EU být nyní stovky milionů eur, jsou teď pouhé miliony. Mezi hříšníky je i Česko, byť premiér Bohuslav Sobotka včera prohlásil, že na tom, kolik peněz dáme a odkud je vezmeme, se „už dohadují ministerst­va zahraničí a financí“. Podíl Česka je pro letošek mezi jednou až dvěma miliardami korun. Také příští rok chce Česko podle Sobotky na zlepšení situace Syřanů v uprchlický­ch táborech přispět. Příliš štědrosti však od Česka čekat nelze, Sobotka prohlásil, že „nemůže jít o skokové navýšení v řádu několika miliard korun ročně“.

Kromě peněz chybějí i přislíbení odborníci, kteří měli posílit řady Frontexu, jenž řeší krizovou situaci v Itálii a hlavně v Řecku.

Zatímco Rakušané vyslali do Frontexu už sto lidí, Česko váhá a přednostně poslalo vojáky a policisty na pomoc při střežení hranice v Maďarsku.

Unie potřebuje na své plány, jak zastavit imigrační krizi, miliardy eur. Složit se na to musí členské státy včetně Česka.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia