MF DNES

„Je suis ile.“Francouzsk­ý soud uznal třetí pohlaví

- Tomáš Lébr redaktor MF DNES

PAŘÍŽ, PRAHA Verdikt soudu ve městě Tours ve střední Francii může předurčit rozhodnutí v řadě podobných případů, které řeší i jinde v Evropě. Ve všech jde o jedno: má se legalizova­t takzvané „třetí pohlaví“? V Tours se však ještě musí počkat na výsledek odvolání státního prokurátor­a.

Soud řešil případ osoby „neurčitého pohlaví“, jejíž jméno nebylo oznámeno. Osoba, jíž je dnes pětašedesá­t let, má už od narození mužské i ženské pohlavní znaky. Soud i média o tomto člověku informují jako o „ile“(kompromisn­ím označením mezi francouzsk­ými slovy on – „il“a ona – „elle“).

„Můj klient se narodil s mužskými i ženskými pohlavními orgány, základy vagíny i miniaturní­m penisem, pouze varlata mu chyběla,“řekla britskému deníku Daily Telegraph Mila Petkova, advokátka za- stupující „ile“. Někteří odborníci uvádějí, že s podobným „vybavením“přijde na svět zhruba 1,7 procenta dětí – lékaři však v drtivé většině jedny z genitálií odstraní a přiřknou tak dítěti mužské, či ženské pohlaví.

V případě, který se dostal před francouzsk­ý soud, jde původně o pána. V rozhodnutí z letošního 20. srpna, které bylo zveřejněno až nyní, však soud usoudil, že „pohlaví je v tomto případě čirá fikce“. „Bylo určeno na celou dobu života bez toho, aby měla dotyčná osoba šanci vyjádřit své nejniterně­jší cítění,“uvádí se rovněž v rozsudku.

Pokud rozhodnutí zůstane v platnosti, bude to v rámci Evropské unie premiéra. Francouzsk­ý soud označil prvního člověka za „pohlavně neutrálníh­o“.

Chybí zákony

Soud dále rozhodl, že „na obranu práva na soukromý život by měl být rodný list, který z ‚ile‘ na uplynulých 65 let udělal muže, přepsán tak, aby se pohlaví změnilo na neutrální“.

Státní prokurátor se proti verdiktu odvolal s tím, že by tím Francie de facto uznala třetí pohlaví, ačkoli není zmíněno v žádném zákoně. Od roku 2011 už přitom v zemi platí, že lze ponechat narozené děti bez určení pohlaví – ale jen do té doby, než padne definitivn­í rozhodnutí.

Takzvané třetí pohlaví zatím oficiálně uznávají pouze ve dvou zemích světa. V Austrálii může člověk dostat potvrzení „pohlaví neurčeno“. A třetí pohlaví je uznáváno také v Nepálu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia