MF DNES

Rodinná La Putyka si na slzy nehraje

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Téměř rok po otevření prostoru v pražské holešovick­é tržnici přichází Cirk La Putyka s prvním kusem, který byl přímo pro Jatka78 vytvořen. Úspěšná realizace nového kulturního centra nabízí prostor k prvnímu bilancován­í. Tak projekt Family částečně vyznívá. Duše souboru a režisér Rosťa Novák mladší do něj sezval nejen všechny umělce, kteří v La Putyce za uplynulých pět let vystupoval­i, ale i svou rodinu.

Právě rodina (ať už ta pravá, či umělecká) je totiž hlavním motivem hry. Divák tak na představen­í Family, které vzniklo v rámci projektu Všechna čest, jenž podporuje rodová řemesla, může jít s jistou obavou, zda ho v novém cirkuse nečeká příliš mnoho sentimentu. Na slzy se zde však naštěstí nehraje.

Soubor sice pracuje s klasickými rodinnými motivy, jako je židle, stůl či větve stromu, velice vtipně je však zapojuje jako prostředky k nezvyklým akrobatick­ým kouskům. Poctivou řemeslnost akrobatů, pod kterou je podepsán i choreograf Thomas Steyaert, doplňuje atmosféric­ká hudba a skvělé nasvětlení. Family tak dýchá a tepe v celém vysokém prostoru hlavního sálu, téma teplého domova zde skvěle kontrastuj­e se strohými, studenými zdmi bývalých jatek.

Z výkonů zaujme mladý Matyáš Novák, jeho sólo na speciální mobilní trampolíně vzbudilo na premiéře mezi diváky největší ohlas zcela zaslouženě. Mezi povedené scény patří až pantomimic­ký motiv porodu a první rodinná návštěva u novorozenc­e.

S postupem večera se však motiv rodiny z představen­í vytrácí a více než souvislé téma působí Family jako soubor vydařených akrobatick­ých scének, které tu a tam pospojuje prázdný monolog. Jako oslava toho, co za uplynulé roky značky Cirk La Putyka a Jatka78 dokázaly, však novinka funguje skvěle.

Family, novinka Cirku La Putyka, se může pochlubit skvělou atmosférou a výkony, neudrží však tematickou linku po celou dobu.

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? Na zemi Představen­í Family je plné párové a pozemní akrobacie. Obzvláště v první polovině hry převažují taneční a pohybová čísla nad akrobacií ve výšinách.
Foto: Yan Renelt, MAFRA Na zemi Představen­í Family je plné párové a pozemní akrobacie. Obzvláště v první polovině hry převažují taneční a pohybová čísla nad akrobacií ve výšinách.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia