MF DNES

Nový návrh taxikářů: čím dražší auto, tím vyšší ceny

-

PRAHA Zákazníci by si měli začít dávat pozor na to, do jakého vozu taxi nastupují. Tedy pokud projde návrh Asociace koncesioná­řů v taxislužbě. Podle něho by se totiž měly maximální ceny jízdného lišit na základě toho, o jak drahý vůz taxi jde – zda půjde o vůz střední třídy, například superb, či nižší střední třídy, za což se dá považovat Škoda Octavia.

Pro vozy nižší střední třídy navrhují taxikáři nástupní cenu 50 korun, za kilometr jízdy 40 korun a za minutu čekání šest korun. Auta střední třídy by měla nástup o 15 korun dražší a kilometr dražší o pět korun. Taxikáři s ještě dražšími vozy vyšší střední třídy by si pak mohli za nástup naúčtovat 80 korun a za kilometr jízdy 50 korun. Dnes je maximální cena stanovena na 28 korun za kilometr. „Tyto ceny by platily pouze pro vozidla do maximálníh­o stáří osmi let. Pokud by provozovat­el po uplynutí této doby s vozidlem dál provozoval taxislužbu, musel by maximální cenu ponížit o jednu třídu,“píše se v dokumentu, který zástupci taxikářů předložili magistrátu.

Průměrná cena za kilometr, kterou platí zákazníci taxi v Praze, se nyní pohybuje kolem 20 korun. Taxikáři odhadují, že po úpravě maximální sazby by se reálné ceny zvedly na 26 až 32 korun pro jízdy realizovan­é přes dispečinky a 35 až 50 korun pro jízdy sjednané na ulici.

Jenže magistrát s dosavadním­i návrhy taxikářů nesouhlasi­l, považoval je za nepodložen­é. A je otázkou, jak se postaví k takovéto nové úpravě ceníků. „Pokud řidiči a dispečin- ky přinesou relevantní argumenty, jsme ochotni do konce roku zvýšit maximální cenu za kilometr jízdy v autě taxislužby,“uvedla již dříve primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Zatím se magistrátn­í představy dostaly na hranici 32 korun za kilometr a nic neukazuje na to, že by měla být prolomena. Řidiči zase považují 32 korun čistě za cenu, která jim pokryje pouze náklady.

Součástí debaty mezi taxikáři a magistráte­m jsou i návrhy takzvaných standardů, tedy mimo jiné toho, jaká budou pravidla pro oblečení řidičů, neměli by například nosit krátké kalhoty, a označení vozidel. Zkoušky z jazyka a z místopisu, kvůli kterým taxikáři opakovaně protestova­li, zůstávají stále sporným bodem. (vj, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia