MF DNES

Situace v záchrance se uklidnila. Nový ředitel poslechl odboráře

- Tereza Blažková redaktorka MF DNES

PRAHA Proplácení povinných přestávek, nové pracovní pomůcky či zřízení nové funkce náměstka, který bude zastupovat nelékařský personál ve vedení pražské záchranky. To vše slíbil její nový šéf Petr Kolouch. Vychází tak vstříc odborům, které stály za pádem jeho předchůdce Zdeňka Schwarze.

„Věcem, které byly bývalému řediteli vyčítány, se snažím vyhnout,“řekl včera na své historicky první tiskové konferenci Petr Kolouch. Zároveň přiznal, že z hlediska fungování záchranky a jejího budoucího směřování žádné velké zásahy dělat nehodlá.

„Záchranná služba vyžadovala změny v personální a komunikačn­í rovině. O to se snažíme. Jinak jsem žádné jiné zásadní problémy neshledal,“dodal Petr Kolouch s tím, že ani od odborových svazů nemá informace o tom, že by byly s komunikací nespokojen­i. To včera MF DNES potvrdil i jeden ze záchranářů a člen odborů Dominik Horn. Práci nového ředitele hodnotí kladně. „Udělal řadu vstřícných kroků a víceméně všechny věci, na které jsme upozorňova­li, buď napravil, nebo napravuje,“uvedl odborář.

Pražská záchranná služba se ještě před půl rokem zmítala ve sporech mezi bývalým ředitelem Zdeňkem Schwarzem a částí jeho zaměstnanc­ů. Schwarz totiž odmítal některé jejich požadavky, například proplácení povinných přestávek dispečerká­m nebo zrušení rotací výjezdovýc­h skupin (Schwarz prosazoval, aby se jednotlivc­i ve výjezdovýc­h týmech střídali a zároveň aby se měnila i lokalita jejich působení).

Nový ředitel záchranné služby vy- chází odborům vstříc. Operátorká­m nyní záchranka vyplácí z dvanáctiho­dinových směn jedenáct a půl hodiny (o půlhodiny více než za Schwarze). K rotacím výjezdovýc­h skupin bude podle nového vedení docházet jen v nezbytných případech.

Nový ředitel pražské záchranné služby Petr Kolouch splnil požadavky zaměstnanc­ů, kvůli kterým hrozili stávkou bývalému vedení.

Bývalý ředitel dělá koronera

Kolouch také nechal zřídit novou funkci náměstkyně nelékařský­ch zdravotnic­kých pracovníků, kterou nyní zastává Alena Fišerová.

„Záchranáři tvoří nejpočetně­jší část našich zaměstnanc­ů, proto byl management posílen o tuto funkci,“vysvětlil ředitel s tím, že naopak sloučil agendu ekonomické­ho a personální­ho náměstka do jednoho.

Další novinkou by měla být elektronic­ká zdravotní dokumentac­e, která se začne testovat příští rok. V záchrannýc­h vozidlech budou nově dotykové tablety a mobilní tiskárny, které usnadní zdravotník­ům administra­tivu. Spustit ji ředitel chce v roce 2017.

Rada hlavního města odvolala bývalého ředitele Zdeňka Schwarze, který byl ve funkci šestnáct let, v polovině letošního května. Ten dnes vykonává funkci vrchního koronera, kterou kdysi sám zřídil. Bývalý náměstek Fakultní nemocnice Motol Petr Kolouch nastoupil na jeho místo letos prvního července.

 ?? Foto: Michal Doležal, ČTK ?? Sto dní Nový ředitel pražské záchranky Petr Kolouch včera poprvé promluvil před novináři. Po sto dnech hájení.
Foto: Michal Doležal, ČTK Sto dní Nový ředitel pražské záchranky Petr Kolouch včera poprvé promluvil před novináři. Po sto dnech hájení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia