MF DNES

Döner Kebab, blonďatá holčička a nenávist

- Matěj Štorek Gymnázium Rožnov pod Radhoštěm

To jsem jednou na „fejsbůku“četl, že snad u Frýdku-Místku nějaká černá dodávka plná nevraživýc­h muslimů unesla roztomilou malou holčičku.

Byla tam dokonce i fotka. V popředí stála usměvavá blonďatá dívenka, za ní ze tmy vyjížděla zlověstně vyhlížejíc­í černá dodávka, na jejímž boku byl velký nápis Döner Kebab.

V bystrém mozku autora fotografie se totiž nejspíš zrodil nápad, že nápis Döner Kebab bude přesně ten detail, který přesvědčí (ne zas tak bystrou) autorovu cílovou skupinu, že fotografie i únos jsou stoprocent­ně reálné a do budoucna takových událostí určitě přibude, dokonce by třeba mohli začít unášet strašáky na poli a jiné zajímavé osoby.

Po zhlédnutí tohoto příspěvku jsem okamžitě sahal po telefonu, abych se ujistil, že moje malá sestra není právě někde přidávána do kebabu, pravděpodo­bně jako koření. Než jsem to však stihl udělat, zvedl se mi žaludek a zatočila hlava. Ne snad, že bych něco špatného snědl nebo měl nízký tlak, to jsem si jenom představil autora onoho příspěvku.

Pokud bych chtěl vymyslet něco, co se mi příčí více než takovéto absolutně odporné podněcován­í nenávisti, musel bych přemýšlet opravdu dlouho. Se vší nechutí jsem si rozkliknul profil dotyčného autora a přečetl nejnovější příspěvek. Stálo tam něco, jako že díky rostoucímu počtu žádostí o přátelství převážně od osob z Ostravska a Sokolovska autor zvažuje založení nového „politickéh­o“hnutí, které by konečně mělo nastolit v Česku pořádek. Udělalo se mi špatně podruhé a radši jsem celý „fejsbůk“vypnul.

Proč sakra tito lidé, kteří věnují tolik energie podněcován­í nenávisti (že, pane Okamuro), vůbec existují – svět by byl o tolik krásnější bez nich. To se ale pravděpodo­bně nikdy nestane, budu se tedy nejspíš muset naučit ovládat můj žaludek.

Pokud vás ještě zajímá můj názor na řešení uprchlické krize, vězte, že se v tom neorientuj­i natolik, abych svůj názor mohl považovat za ten správný. Za dobrý názor však považuji ten, že je třeba migraci zastavit v jejím počátku, tedy v zemích, odkud obyvatelé utíkají. Ne však ploty nebo jinými podobnými prostředky, ale vzděláním a osvětou.

Na závěr bych vás chtěl poprosit: nesdílejte na sociálních sítích ty nenávistné příspěvky. Svět tím nespasíte a mně pak bývá špatně. Děkuji.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia