MF DNES

Pošleme je dál a bude klid? Naopak

-

Sradostí konstatuje­me, že uprchlíci mají v plánu dostat se do Německa. Jsme rádi, že se nám tento problém vyhne a že naší zemí uprchlíci „jen projíždějí“.

Ale pozor! Tento postoj je velmi nebezpečný. Díky němu se většina občanů České republiky dostává do jakési „bubliny“, ve které si živí myšlenku, že „nás se to netýká“.

Z krátkodobé­ho hlediska se nás odmítnutí běženců opravdu týkat nebude. Odešleme tento problém za západ a zdánlivě bude klid. Nicméně, co se asi stane? Německo samo nezvládne zachránit miliony lidí bez domova a zajištění. Německá ekonomika půjde dolů a v návaznosti na to se bude snižovat i celá ekonomika Evropské unie – tedy i ta naše. Lidé se začnou bouřit a opět potáhnou dál – najít nějakou klidnější zemi. A my tu budeme mít stejný problém – jen mnohonásob­ně větší a o trochu později.

Jestliže se uprchlíci „nahrnou“do jedné země, tak se tato země zhroutí jako domeček z karet. Rozeberou-li si však země Evropy uprchlíky, bude to ve výsledku pro ně menší nápor a může se to ukázat i ekonomicky výhodné.

Ano, souhlasím s tím, že je potřeba chránit a ctít naši kulturu a maximálně usilovat o to, aby se zachovala. Toto úsilí se však nesmí stát jen zástěrkou a pěkným přehozem pro naše sobectví a naši lhostejnos­t. Nezapomíne­jme, že solidarita a úcta k důstojnost­i člověka z nás dělá něco, čím se lišíme od zvířat, dělá z nás lidi.

Vzpomeňme si na to, až se opět budeme muset zabývat uprchlicko­u krizí a budoucnost­í naší země.

— Veronika Portešová

Cyrilometo­dějské gymnázium, základní škola a mateřská škola v Prostějově

 ?? Foto: Reuters ?? Samotné Německo uprchlicko­u vlnu nezvládne
Foto: Reuters Samotné Německo uprchlicko­u vlnu nezvládne

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia