MF DNES

Nečekaná jména pro Euro? Šanci má i útočník Baroš

- Radim Trusina, Jan Palička s přispěním Davida Čermáka

Trenér fotbalové reprezenta­ce Pavel Vrba protočil v kvalifikac­i o Euro 31 hráčů! Ale na šampionát může jet i někdo (staro)nový. O kom se nejvíc mluví?

PRAHA Ve Spartě byli nechtění, v Polsku září: záložník Kamil Vacek patří k nejlépe hodnoceným hráčům tamní ligy, útočník Martin Nešpor je se šesti góly druhý nejlepší střelec. Jejich Piast Gliwice pod vedením trenéra Radoslava Látala překvapivě vede polskou ligu! Tohle můžou být noví adepti pro národní tým. „Věděl jsem, že potřebuju jít někam, kde získám zase sebevědomí,“pochvaluje si 28letý Vacek, který jako teenager patřil k největším českým talentům. Stejně jako Michal Papadopulo­s, který v polském týmu Zaglebie Lubin dal jako Nešpor už šest gólů...

Jistě, do startu Eura ve Francii zbývá téměř osm měsíců, hodně se toho může změnit, ale sám Vrba nevyloučil, že o ně mohou zabojovat i hráči, kteří pod ním ještě nehráli.

Kouč musí pro šampionát ukázat na 23 vyvolených. A jelikož do nominací často zasahují zranění či výpadky formy, hráči se dost točí. „Nejdůležit­ější je pro mě zápasová praxe,“opakuje Vrba.

I proto nezatracuj­e třeba slavného útočníka Milana Baroše, který se z národního týmu vytratil po Euru 2012. Vítězi Ligy mistrů s Liverpoole­m se už nechtělo poslouchat urážky a pískot fanoušků. Pak byl zraněný, teď se snaží prokousat do sestavy ambiciózní Mladé Boleslavi.

Podaří-li se mu to na jaře, Vrba ho bude určitě sledovat, ač mu bude už 34 let. „Pokud na jaře nastřílí patnáct dvacet gólů, tak proč ne? Vím, co Bary umí. Takových hráčů moc není. Otázka je, jestli by se mu chtělo zpátky,“dumá Vrba.

V útoku se točí trojice Lafata, Necid, Škoda a hledají se další potenciáln­í střelci. Dřív si Vrba pohrával s myšlenkou, že by využil famózní formy veterána Doška, myslel i na příbramské­ho rváče Bednáře. V záloze sledoval sparťanské­ho špílmachra Matějovské­ho či defenzivní­ho poctivce Hübschmana z Jablonce. Všichni jsou extrémně zkušení, ale také mají starší data narození v ob- čanských průkazech... Vrba by radši – logicky – stavěl na dravém mládí. I proto znovu poletí nominace k útočníkovi Vydrovi z Readingu, víc šancí dostane stoper Kalas, možný je i návrat Pudila ze Sheffieldu.

Na listopadov­ý dvojzápas se Srbskem a Polskem se nejspíš podívá boleslavsk­ý záložník Rada. Další překvapivá jména? Těžko. „V české lize se ještě jeden dva hráči najdou, ale víc asi nic,“říká Vrba, který udělal terno se Skalákem, Pavelkou a Šuralem. Na šanci čeká Frýdek, doma se nabízí ještě Berger z Dukly, Hořava a Kovařík z Plzně, Pospíšil z Jablonce či Zahustel z Boleslavi. To by ale musel někdo výrazně zazářit. Stejně jako legionáři Hloušek (Stuttgart), Petrák (Norimberk), Zeman (Sion) či Kadlec (Frankfurt).

Vrba bude hlavně čekat, jestli se uzdraví marodi. Rosický a Sivok jsou nesmírně důležití, Pilařův návrat by pomohl. Pak ho čeká pečlivé zvažování. Vyzkoušeno už má, teď vyskládat správnou mozaiku pro Euro.

 ?? Foto: ČTK ?? Oblékne ještě reprezenta­ční dres? Milan Baroš se v národním týmu neobjevil od Eura 2012, navíc ani v Mladé Boleslavi není moc vytěžovaný, ale kouč Pavel Vrba ho neodepisuj­e.
Foto: ČTK Oblékne ještě reprezenta­ční dres? Milan Baroš se v národním týmu neobjevil od Eura 2012, navíc ani v Mladé Boleslavi není moc vytěžovaný, ale kouč Pavel Vrba ho neodepisuj­e.
 ?? Foto: ČTK a MAFRA ?? Řekli si o pozornost Záložník Jakub Rada (na horní fotce vlevo) podává v české lize stabilní výkony. Další středopola­ř Kamil Vacek (dole) zaujal v Polsku.
Foto: ČTK a MAFRA Řekli si o pozornost Záložník Jakub Rada (na horní fotce vlevo) podává v české lize stabilní výkony. Další středopola­ř Kamil Vacek (dole) zaujal v Polsku.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia