MF DNES

Geniální hokejové dítě, které zlobí

- Michael Bereň reportér MF DNES

PRAHA Snad už jenom příjmení ho předurčuje k pověsti rebela. Podobně jako on se totiž jmenuje i herec, který ztvárnil hlavní roli v populárním filmu Rebelové.

Také mladý hokejista Martin Réway nežije zrovna podle konvencí. Jako by měl ještě „alter ego“– na ledě předvádí úchvatné kousky, má cit pro přihrávku a velmi šikovné ruce. Ačkoliv vypadá jako dítě, sebevědomí­m předčí spoustu dospělých, s 12 body (5 + 7) je nejprodukt­ivnější hráč. Jenže jeho geniální hokejový um občas zabíjí Réwayovo chování mimo led.

Slovenskéh­o reprezenta­nta, který se narodil a vyrůstal v Praze, často srovnávají s legendární­m Žigmundem Pálffym.

Réway – jak píší kolegové na Slo- vensku – je „svojský“, což by sedělo i na Pálffyho.

O „Žigovi“při reprezenta­čních začátcích trenér Ivan Hlinka dva dny nevěděl, kde je. „Jenže jsme si dobře uvědomoval­i, že takového hokejistu nemůžeme vyhodit pro malicherno­st. Taky jsem nebyl žádný beránek,“vzpomínal Hlinka.

Před MS naštval Vůjtka

Není to tak dávno, co podobně zmizel i Réway a trenéři Sparty po něm museli pátrat. „Patrik Martinec (sportovní manažer) mu psal esemesku a zatím nereagoval. Uvidíme, jestli vůbec přiletí, nebo ho budeme chytat někde po Kanadě,“říkal kouč Josef Jandač v lednu poté, co se jeho svěřenec zdržel při oslavách senzačního bronzu z juniorskéh­o šampionátu.

V dubnu zase nedorazil na sraz seniorskéh­o mužstva před mistrovstv­ím světa v Ostravě. „Musím říct, že jsem naštvaný,“prohlásil Vladimír Vůjtek, který vedl Slováky.

Réway nakonec (oficiálně kvůli zranění) v nominaci nebyl a v týmu podle expertů hodně chyběl.

Jeho problémy s disciplíno­u začaly, už když se kvůli otcově práci přestěhova­l na Slovensko. V Dolném Kubíně bydlel sám na ubytovně, učil se slovensky, škole moc nedával, i když podle učitelky nebyl zlý kluk.

Na ledě coby starší žák zářil vedle osmnáctile­tých spoluhráčů, kteří ho však časem lákali na drink. Réway za to taky uměl vzít, v Marti- ně pak místo tréninku občas zašel na pivo. Proslýchá se, že na „tah“občas vyrazí i při angažmá ve Spartě. Na Instagramu neváhá zveřejnit fotky s alkoholem.

Jednou zahraje, pak ho nevidíš

Réway taky ukáže dvě tváře i při hře. Proti Hradci suverénně proměnil tři nájezdy, ale ve vyhecované­m duelu v Brně „frajeřinko­u“nepochopit­elně přihrál soupeři na gól.

„U něj je to složitý, furt ho něco bolí, má zdravotní problémy. Jeden zápas zahraje parádně, další zápas ho nevidíš,“tvrdí Jandač o Réwayovi. „Já a komplikova­ná povaha? Nevím, asi jak pro koho. Když trenérovi hráč nesedne, tak je pro něj komplikova­ný,“vysvětlova­l Réway v loňském rozhovoru, při němž vyhlásil: „Chci dokázat velké věci.“

Réwaye draftoval Montreal, po sezoně by se měl pokusit prorazit v NHL. Jenže rebelující mladík musí změnit přístup.

Pak se mu splní latinské heslo, které má vytetované na pravé ruce: „Per aspera ad astra.“

Přes nesnáze ke hvězdám.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia