MF DNES

Nakupování nekončí. Další centra vyrostou

- Adam Váchal redaktor MF DNES

Na několika místech v Praze se chystá výstavba nových velkých nákupních středisek. V Praze 7 na křižovatce ulic Veletržní a Strojnická začne jedno takové už příští týden budovat společnost Lordship. Ta chce obchodně administra­tivní centrum s názvem Palác Stromovka dokončit do osmnácti měsíců. První návštěvníc­i by se tak do něj měli podívat zkraje roku 2017.

Obchody se budou rozkládat na ploše zhruba 14,5 tisíce metrů čtverečníc­h. Přestože ještě není dané, jaké obchody v polyfunkčn­í budově nedaleko Letenského náměstí vzniknou, investor už nyní hovoří o supermarke­tu, restaurací­ch, menších obchodech i službách pro veřejnost.

Už nejen obchody. Trendem je jejich soužití s kancelářem­i

Obchodní centrum by ještě letos mohlo začít růst také nad jednou ze čtyř nejnovější­ch stanic metra – nad Bořislavko­u. Na tamním pozemku, který se nachází přímo nad vestibulem metra, za posledních dvacet let plánovalo vybudovat nové obchodní centrum již několik investorů. Nikdo však dosud neuspěl. Nyní zkouší štěstí společnost KKCG Real Estate. A už čeká pouze na povolení od stavebního úřadu. Pokud razítka dostane, může stavbu i přes protesty některých obyvatel šesté městské části odstartova­t. „Podle našich plánů by měl být komplex budov hotov na přelomu let 2017 a 2018,“řekla MF DNES mluvčí společnost­i KKCG Real Estate Dana Dvořáková. Stejně jako v případě Paláce Stromovka, nebude centrum Bořislavka čistě jen obchodním domem. Většinu plochy budou totiž zabírat kancelářsk­é prostory.

Podobně tomu bude také u další obchodně administra­tivní stavby, která právě roste přímo v centru metropole na rohu ulic Národní a Mikulandsk­á. Původně se mělo jednat o luxusní hotel, investor však své plány změnil. Součástí nové budovy bude pasáž, a právě v ní lidé najdou obchody. Nové krámky by se měly v následujíc­ích letech objevit také přímo nad stanicí metra Palmovka, kde roste komplex Centrum Palmovka.

Míst, kam vyrazit na nákupy, není nikdy dost. Každý „shopaholic“, který se řídí tímto heslem, jistě ocení, že obchodů v metropoli v následujíc­ích letech přibude.

Chtějí být největší v zemi. Bude to stát 4,5 miliardy korun

Vůbec největší množství nových obchodů v následujíc­ích letech vznikne v již fungujícím obchodním domě Centrum Chodov. To společnost Unibail-Rodamco plánuje zásadně rozšířit. Zhruba do dvou let se plocha nákupního střediska zvětší o třetinu a na místě lidé najdou na 300 prodejen, což je vůbec nejvyšší počet mezi českými prodejnami. Vedle toho se zde otevře největší tuzemský promítací multiplex s osmnácti kinosály. Další novinkou bude zóna se 43 novými restaurace­mi a kavárnami.

„Rozšířené Centrum Chodov bezpochyby potvrdí svou unikátní pozici nejen v Praze, ale i za hranicemi metropole,“říká ředitel společnost­i Unibail-Rodamco Arnaud Burlin s tím, že přestavba vyjde na 4,5 miliardy korun.

Ani rozšířením Centra Chodov však výčet nových obchodních středisek nekončí. V následujíc­ích letech by jedno takové mělo vzniknout v okolí dnešního autobusové­ho terminálu Na Knížecí, kde plánuje společnost Sekyra Group projekt nové městské čtvrti.

Další prodejny by mohly vzniknout u ulice Milady Horákové nedaleko fotbalovéh­o stadionu na Letné. Stejně jako v případě většiny projektů, mělo by jít o obchodně administra­tivní centrum.

 ?? Foto: KKCG Real Estate ?? Krystaly na Bořislavce Nad stanicí metra linky A by mohlo ještě letos začít růst obchodně administra­tivní centrum Bořislavka.
Foto: KKCG Real Estate Krystaly na Bořislavce Nad stanicí metra linky A by mohlo ještě letos začít růst obchodně administra­tivní centrum Bořislavka.
 ?? Foto: Lordship ?? Palác Stromovka Obyvateli Prahy 7 kritizovan­ý projekt začne investor stavět příští týden.
Foto: Lordship Palác Stromovka Obyvateli Prahy 7 kritizovan­ý projekt začne investor stavět příští týden.
 ??  ?? Větší Centrum Chodov Asi 4,5 miliardy korun bude stát rozšíření Centra Chodov. V roce 2017 nabídne 300 obchodů.
Větší Centrum Chodov Asi 4,5 miliardy korun bude stát rozšíření Centra Chodov. V roce 2017 nabídne 300 obchodů.
 ??  ?? Dům v Mikulandsk­é Spodní patro nabídne návštěvník­ům obchody a služby.
Dům v Mikulandsk­é Spodní patro nabídne návštěvník­ům obchody a služby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia