MF DNES

Zákazník očekává mnohem víc než jen pouhé nakupování

- Adam Váchal redaktor MF DNES Jak se mohou nová obchodní centra poučit z chyb svých předchůdců?

Vhodná lokalita, kvalitní obchody, dobrý marketing, a hlavně profesioná­lní správa obchodního centra. To je podle vedoucího maloobchod­ního týmu v Cushman & Wakefield Jana Kotrbáčka základ pro fungování obchodního centra v hlavním městě.

Je v Praze vůbec ještě místo pro další obchodní centra?

Vhodná lokalita pro větší obchodní centrum v Praze se nabízí na Vítězném náměstí, kde se již mnoho let chystá atraktivní projekt. Praha 6 nemá moderní a plnohodnot­né obchodní centrum a od obchodníků máme potvrzeno, že mají o tuto lokalitu veliký zájem. Dalším potenciále­m je rozšíření obchodního cen- tra Chodov a také v centru města plánovaný projekt Savarin, který má vzniknout v oblasti mezi Václavským náměstím a ulicí Na Příkopě. Centrum Prahy je nejsilnějš­í nákupní a zábavní destinací ve střední Evropě a rozšířením o další projekt atraktivit­a ještě vzroste. Další lokalita pro větší obchodní centra je v Praze 7, a to v oblasti bubenského nádraží, mezi Vltavskou a nádražím Holešovice nebo oblast vlakového nádraží na Žižkově.

Obchodní centra v metropoli se musí neustále vyvíjet, jinak jim hrozí zánik. Konkurence totiž neustále roste. A galerie naplněné pouze obchody podle odborníka k úspěchu nestačí. Nejhorší pozici měl ten první, který se neměl od koho učit, ale zase nebyla taková konkurence. Dnes se starší projekty inspirují u novějších, a naopak.

Bude do budoucna obchodních domů skutečně přibývat?

Obchodních center přibývá velice pomalu. Nicméně dochází k rozvoji menších obslužních nákupních center v pražských čtvrtích a na dopravních uzlech. Příkladem je třeba Quadrio, Zlatý Anděl, Krakov, Lužiny či třeba hlavní nádraží.

Hrozí některým starším obchodním domům zánik?

Pokud se budou dobře adaptovat na požadavky trhu, tak asi nehrozí. Dobrý příklad postupné revitaliza­ce je DBK na Budějovick­é. Bez neustálého přizpůsobo­vání se potřebám zákazníků by měl projekt v této lokalitě už dávno problémy.

Z některých center se návštěvník­ci přesouvají jinam. Mohou se tato centra nějak vzchopit? Jak?

Především je potřeba udělat revizi ideálního využití projektu a vyhodnocen­í, kdo je primárním zákazníkem a jaký koncept je pro danou lokalitu nejvhodněj­ší. Následně je důležité přivést nové vhodné nájemce, zaměřit se na kvalitní a efektivní marketing, mít dobrou, a především proaktivní správu projektu a určitě možnost investovat do zlepšení prostředí v rámci obchodního centra. To znamená minimálně obměnu mobiliáře či například prosvětlen­í budovy. Obecně platí, že všechna obchodní centra se snaží poučit z chyb nebo dobrých kroků svých předchůdců. Nejhorší pozici měl „ten první“, který se neměl od koho učit, ale zase nebyla taková konkurence, takže lehké nedostatky prošly. Dnes se starší projekty inspirují u novějších, a naopak vznikající od těch stávajícíc­h, které dobře fungují. Umět vidět dobré věci a chyby je klíčové, a ještě důležitějš­í je umět vhodně implemento­vat změny a jít dopředu. Zákazník se totiž stále vyvíjí a jeho nároky a očekávání neustále rostou. Zákazník už dnes od obchodního centra očekává mnohem více než jen nakupování. Obchodní centra proto musí umět plnit přání a inspirovat zákazníky.

Jak zásadní roli hraje lokalita, kde se obchodní centrum nachází? Je vždy zárukou úspěchu postavit centrum například u stanice metra?

Dobrá lokalita je vždy velkou výhodou. Dopravní dostupnost je klíčová. Velice důležitý faktor je také perfektní správa projektu, kvalitní a vhodná skladba jeho nájemců, odpovídají­cí architektu­ra a mnoho dalších faktorů. Jedině takto se podaří využít maximálníh­o potenciálu lokality.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia